Život originalne Supermanove Lois Lane

'Ako me pronađete mrtvu nemojte reći nikome, samo odnesite moje tijelo vukovima da me pojedu'


Ines Madunić
15.05.2018.20:00
'Ako me pronađete mrtvu nemojte reći nikome, samo odnesite moje tijelo vukovima da me pojedu'
Profimedia

sažeto

Glumica Margot Kidder glumila je novinarku Lois u prva tri filma o Supermanu s Christopherom Reeveom


Ines Madunić
15.05.2018.20:00

U ponedjeljak je u svom domu u Montani preminula Margot Kidder, glumica najpoznatija po ulozi Lois Lane u prva tri filma o Supermanu. Imala je 69 godina i preminula je u snu, a uzrok nije poznat. Margot je uz Christophera Reevea glumila novinarku i Supermanovu partnericu u ekranizaciji 1978. godine, a zatim i u nastavcima 1980., 1983. i 1987. godine.

Iako su joj to najpoznatije uloge, Margot je glumila u više od 60 filmova i pojavila se u više od 50 televizijskih serija i emisija, radila je na Broadwayu i bila istaknuta aktivistkinja.

Rodila se u Kanadi, a u glumu se zaljubila još kao djevojčica. Počela se pojavljivati u filmovima s 20 godina, a kad se preselila u Los Angeles karijera joj je krenula. Jedan od prvih većih uspjeha bio je danas kultni film Briana De Palme "Sestre", u kojem je Margot glumila sijamske blizanke. Probila se i uskoro dobivala velike uloge, kao što su one u "The Great Waldo Pepper", gdje je glumila s Robertom Redfordom te "The Reincarnation of Peter Proud" i "92 In The Shade" s Peterom Fondom

Fotografirala se za Playboy 1975. godine. I dok je fotografije radio Douglas Kirkland, Margot je sama pisala članak.

Bila je u vezama s Brianom De Palmom, bivšim kanadskim premijerom Pierreom Trudeauom, Stevenom Spielbergom, Tomom Mankiewiczem i Richardom Pryorom, a udavala se tri puta. Iz prvog braka s piscem Thomasom McGuaneom imala je kćer Maggie. U braku su bili dvije godine. Drugi brak s Johnom Heardom trajao je samo šest dana, a nakon razvoda od Philippea de Broca izjavila je da joj više od muškaraca trenutno paše društvo njezinih pasa.

Bila je glasna podržavateljica demokratske stranke, aktivna u prosvjedima protiv rata i za zaštitu životinja.

Nakon manične epizode 1996. dijagnosticiran joj je bipolarni poremećaj. Naime, tri godine radila je na autobiografiji, no računalo joj se zarazilo virusom te je izgubila sav rukopis. Odletjela je u Los Angeles kako bi joj stručnjaci pomogli da joj vrate materijale, no ništa nisu uspjeli. Kidder je tada upala u manično stanje te je nestala na četiri dana. Pronašli su je u dvorištu privatne kuće i odvezli na psihijatrijsko liječenje.

Nakon dijagnoze nije imala takvih ispada te se redovno liječila.

S kolegom Christopherom Reeveom cijeli je život imala bliske prijateljske odnose.

"Kada ste mjesecima zalijepljeni za nekoga i visite sa stropa, s vremenom postanete vraški bliski. Bio je velik dio mog života. Bio je kompliciran, pametan, stvarno jako pametan, i znao je da je napravio nešto značajno. Bio je jako sretan s time", rekla je o Reeveu.

Velika ljubiteljica životinja, Margot je živjela na ranču blizu Livingstona u Montani, a jedan od njezinih prijatelja ispričao je njezinu posljednju želju.

"Njezin ranč bio je okružen vukovima. No, ona ih se nije bojala, voljela ih je. Ostavljala im je meso vani i onda gledala kako jedu. A nekoliko puta rekla nam je da, ako je pronađemo mrtvu da nikome ne kažemo. Rekla bi: 'Stavite moje tijelo u plahtu, odvucite me na planinu Canyon i ostavite me mojim prijateljima vukovima da me pojedu'", kaže njezin prijatelj Ted Geoghegan.

glumica

Superman

Margot Kidder

Lois Lane

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter