VIDEO: DOMAĆE SNAGE SONUS FESTIVALA

Andrea Ljekaj: 'Svirka na Sonusu je nadmašila sva moja očekivanja!'


Vid Barić
27.08.2017.15:15
Andrea Ljekaj: 'Svirka na Sonusu je nadmašila sva moja očekivanja!'

sažeto

Andrea Ljekaj je domaći DJ čije su se trake zavrtile na Burning Manu, BBC radiju i Boiler Roomu. Nastupio je i na nedavno održanom Sonus Festivalu na Zrću, a u kratkom intervjuu donosimo detalje o njegovoj karijeru i planovima za budućnost


Vid Barić
27.08.2017.15:15

Andrea Ljekaj je hrvatski producent i DJ čiji materijal istražuje plemenite struje novog deep zvuka i melodičnog techna. Kvalitetu je dokazao izdanjima 'Above Humans' i 'Mantra' za renomirane etikete Get Physical i Save Us.

Vrijedi istaknuti kako je njegov remiks Folie A Deux trake 'Pulse' nedavno izašao na vinilu, a iduća se ploča već sprema za 2017. godinu. Autorski radovi i remiksevi zavrtili su mu se na Burning Manu, BBC radiju i Boiler Roomu, a svoje su mjesto našli i u setovima renomirane ekipe kao što su Dj Harvey, Luciano, Dubfire, Jamie Jones, M.A.N.D.Y., Noir, Hernan Cattaneo, Dave Seaman i drugi asevi.

Aktivnost u studiju ga nije spriječila da zadnjih godinu dana proputuje uz brojne nastupe diljem svijeta, a svojom je glazbom uveseljavao publiku u Dubaiju, Londonu, Berlinu, Hamburgu, Veneciji te na legendarnoj Ibizi. Andrea Ljekaj je uz još domaćih snaga nastupio i na nedavno održanom Sonus Festivalu na Zrću. Mi smo ga ondje uhvatili te smo porazgovarali ne bi li saznali nešto više o njegovoj glazbi, nastupu na Sonusu te planovima za budućnost. Ali prvo - stisnite play.

Kad stižeš producirati muziku s obzirom na to da često putuješ i sviraš po klubovima? Opiši svoj kreativni proces.

Svakim danom radim na novim trakama i projektima, osim kada putujem ili sam u nemogućnosti biti na svom "radnom mjestu". Jedan od procesa jest realiziranje ideje stvorene u glavi, a drugi je pronalaženje ideja u procesu stvaranja.

Što je za tebe značila suradnja s Get Physical Music i Save Us Records?

Značila je iskustvo, ostvarenje nekih ciljeva, spajanje s novim ljudima i svakako otvaranje novih vrata. Uskoro izlazi prva "Croatia Gets Physical" kompilacija na Get Physical Music koju miksam i slažem na kojoj će biti glazba naših domaćih producenata, nešto iz Get Physical kataloga te par mojih novih radova.

Razni DJ-i vrte tvoje trake u programima Boiler Rooma, BBC Radija… Je li upravo ta činjenica da mega-uspješni DJ-i puštaju tvoje trake definirala tvoju karijeru, je li to bilo nešto što se može nazvati prijelomnim trenutkom?

To svakako ide u moj džep i puno mi znači kao priznanje da je moja produkcija vrijedna toga, ali ne bih rekao da to definira moju karijeru niti mogu to nazvati prijelomnim trenucima.

Preferiraš li produkciju ili DJ-ing nastupe, i zašto?

Meni su to dva različita svijeta koja ne idu jedan bez drugog. Volim puštati i ići na nastupe ali produkcija mi je svakako važnija. Zahtjevnija je, iziskuje puno više vremena i truda, puno više davanja samog sebe u rad te istom mjerom pruža i puno više zadovoljstva kroz reakciju publike.

Karijera ti je otišla u internacionalnom pravcu i puštao si posvuda od Dubaija, Londona, Ljubljane i Berlina. Možeš li izdvojiti najomiljeniji nastup do sada vani i zašto?

Svako mjesto ima neku svoju čar i različitu publiku ali jedan od meni najdražih nastupa koji bi izdvojio je bio onaj u Dubaiju zbog posebne atmosfere koju su činili ljudi uživajući u mojoj glazbi bez ikakvih popratnih supstanci. Naravno, uvijek je zabavno vratiti se i publici u Berlinu ili Londonu koje su jedne od najluđih i najenergičnijih na svijetu.

Objavljuješ trake i na pločama, koliko ti to znači?

Volim ploče, lijepo je imati svoje radove u opipljivom formatu, ali nisam jedan od strastvenih kolekcionara.

Upravo si uz još neke domaće snage nastupao na Sonus festivalu na Zrću po prvi puta. Kako je prošlo, jesi li zadovoljan nastupom, publikom, organizacijom?

Organizacija i produkcija na Sonusu nadmašile su sva moja očekivanja koja su bila doista velika. Iznenađen sam i brojkom publike prisutne za vrijeme trajanja mog seta kao i njihovom energijom što je meni glavni pokazatelj dobro odrađenog nastupa. Sve u svemu jedno prekrasno novo iskustvo i veselim se sljedećem Sonusu.

Gdje te se još može poslušati do kraja ljetne sezone?

02.09. Dimensions Festival - The Ballroom Stage na PDV Records flooru od 00:00 do 01:30h

DJ

produkcija

mantra

Above Humans

Andrea Ljekaj

Sonus

Save Us Records

Get Physical Music

Podijeli članak