Dugonoga kći ide njenim stopama

Bila je Kraljica svijeta, a danas je prodekanica koju predrasude nisu sputale: 'Nikada to nisam vidjela kao nekakav poziv ili svoju budućnost. Nije me zanimalo'


Barbara Marinović
31.10.2018.13:55
Bila je Kraljica svijeta, a danas je prodekanica koju predrasude nisu sputale: 'Nikada to nisam vidjela kao nekakav poziv ili svoju budućnost. Nije me zanimalo'
Foto: Darko Tomas/CROPIX

sažeto

Danijela Gračan zanimljiva je žena koja iza sebe ima velike uspjehe - i u svijetu ljepote, ali i onom akademskom


Barbara Marinović
31.10.2018.13:55

Kada je te 1990. godine osvojila titulu Kraljica svijeta, Danijela Mihalić  (danas Gračan) imala je tek 21 godinu. Prelijepa Riječanka ostvarila je tada ogroman uspjeh, no nikad je svijet ljepote nije toliko intenzivno zanimao da bi se nakon uspjeha u njemu zadržala. Zanimao ju je akademski svijet pa je diplomirala, studirala, radila na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji, a na istom je i danas zaposlena kao izvanredna profesorica te prodekanica za poslovne odnose.

Teško biste, kada vidite njezinu glamuroznu pojavu, mogli vjerovati da se radi o doktorici znanosti. Na stranu predrasude, mi ih zaista nemamo, no prije biste na prvu procijenili da se radi o glumici iz zlatnih vremena talijanske kinematografije. Danijela blista i danas, kada svoju drugu kćer Emu podržava u njezinim manekenskim počecima. Iako je puna podrške, kaže da joj nije do kraja drago što se djevojka izlaže te ima svoje majčinske strahove, no tu je i da Emu podrži. A dugonoga Ema slika je i prilika svoje majke. U razgovoru za 100posto Danijela nam priča da je samo ona naslijedila afinitete prema modi i svijetu ljepote, druge dvije kćeri imaju potpuno drugačije interese! Tri djevojke dobila je u braku s Nenadom Gračanom, bivšim nogometašem s kojim je dugo godina u skladnom braku. S njom smo porazgovarali na reviji modnog brenda 'Duchess' Snježane Mehun, a koju je nosila i Danijelina kći Ema.

'Tu sam i zbog mode, i zbog Snježane, ali i moje kćeri koja je nosila reviju. Ova kćer išla je mojim stopama. Ustvari mi je to i drago, dok god ispunjava svoje obveze, dok god je dobra učenica, dok ima neke prioritete - ne vidim zašto ne. Samo nju moda zanima, najmlađa svira violinu, a najstarija je sportski tip - ona je kao tata', priča nam Danijela.

Foto: CROPIX

'Nikada manekenstvo nisam vidjela kao poziv ili budućnost, nije me zanimalo'

Iako je nosila titulu Kraljice svijeta, Gračan ne smatra da je ostvarila karijeru u svijetu manekenstva. 'Ma znate kako, ja to čak ne bih nazvala ni karijerom. To je bio nekakav mladenački izlet u, možda, nešto što je prikladno toj životnoj dobi. Nikada to nisam vidjela kao nekakav poziv ili neku svoju budućnost. Nije me zanimalo, bilo mi je tada zanimljivo, u toj fazi. Čovjek zapravo treba raditi nešto što će ga ispunjavati cijeli život, gdje može dati nekako svoj najveći doprinos. Spomenuli smo moju Emu, ona želi studirati stomatologiju, to joj je jedina želja i najveća ljubav. Sad se bavi manekenstvom, ove godine će ići i na jedan izbor, to je također njezina želja. Ne znam koliko sam sretna zbog toga. Mislim da mora biti jaka toliko da se nosi sa svim lošim komentarima, kojih će biti prošla ona ovako ili onako. Bit će loše svakako. Ali, možda će to i ojačati karakter, neka proba', ocjenjuje Danijela.

U smislu vlastite titule koju je osvojila, Danijela smatra da joj je to donijelo neke prilike, šire horizonte, poznanstva... 'Upoznaš puno ljudi, krećeš se u raznim krugovima i vidiš u principu da takve stvari daju nekakvu snagu i samopouzdanje, to mi je tada kao mladoj osobi bilo važno'.

Foto: CROPIX

Predrasude na akademskom putu nisu je sputale

Ostvarila se zato u akademskoj karijeri, strpljivo gradeći svoj status, titule i akademski put. Na predrasude je naišla budući da je žena, još k tome atraktivna, i s titulom. 'Uvijek ih ima. Žene su tome podložne. Ako se odjenete dobro, onda se pitaju što, zašto, sad kao tu nekog hoćete impresionirati. Ako, s druge strane, nije dobro, onda je ajme, pogledaj ju na što liči, kako izgleda. Mislim da nikad ne možete svih zadovoljiti, stoga čovjek samo može biti svoj, dati svoj maksimum, biti čistog srca i onda je sam sa sobom zadovoljan, pa ga onda i ne opterećuje što drugi misle', rekla je Gračan.

U dugogodišnjem je sretnom braku s bivšim nogometašem i izbornikom U-21 nogometne reprezentacije Nenadom Gračanom. Spoj ljepotice i nogometaša možda i zvuči tipično, no Danijela i Nenad potpuno su drugačiji. Nikada ih nisu pratili skandali, tračevi, drame - jer ih nije ni bilo. 'Neki bi rekli da je to klasična priča manekenke i nogometaša, iako u vrijeme kad smo se suprug i ja vjenčali, on više nije bio nogometaš, a ja više nisam bila manekenka. Poštovanje, razumijevanje, kompromis, zajednički život, sad su tu i naše tri cure, gradi se to polako. Onaj koji kaže da se ne svađa i da nema problema, vjerojatno laže, ali to nas jača i još više povezuje', kroz smijeh je zaključila Danijela.

Snježana Mehun

Nenad Gračan

Danijela Gračan

Danijela Mihalić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter