50 godina od smrti Jayne Mansfield

Bila je 'najpametnija glupa plavuša' i kraljica dekoltea, a poginula je u stravičnoj nesreći


Ines Madunić
29.06.2017.20:50
Bila je 'najpametnija glupa plavuša' i kraljica dekoltea, a poginula je u stravičnoj nesreći
Profimedia

sažeto

Američka glumica bila je najveća seks bomba pedesetih uz Marilyn Monroe, a toliko je voljela publicitet da se smatra da je bila originalna reality zvijezda


Ines Madunić
29.06.2017.20:50

Bez nje danas ne bi bilo Kim Kardashian. Jayne Mansfield bila je holivudska seks bomba u pedesetima i jedina prava konkurencija Marilyn Monroe, ali i prava majstorica u privlačenju pozornosti i građenju slave na svemu osim na filmovima. To ne znači da ih nije snimila - glumila je u njih 27 - ali, gluma je bila sporedna. Novinari su je ipak slijedili u stopu, a ona je to obožavala i naplaćivala.

Profimedia

Vera Jayne Palmer rodila se u Pennsylvaniji. Kao djevojka svirala je violinu i klavir, govorila je pet stranih jezika i imala IQ 163. Studirala je kemiju, psihologiju i dramu i odlučila da želi biti glumica. Kad je imala 20 godina s prvim mužem Paulom Mansfieldom i prvom kćeri Jayne Marie odselila je u Hollywood. Nakon tečaja glume, uglavnom je nastupala po kazalištima, gdje je ostvarila izvrsne uloge u "Death Of a Salesman" i "Ten Nights in a Bar-room", a kritičari su joj prognozirali uspješnu karijeru. Ona je imala jednostavniju ideju za slavu. U siječnju 1955. godine uspjela se ugurati na promociju filma "Underwater" s Jane Russell. Kad je izlazila iz bazena, otkopčao joj se gornji dio kupaćeg kostima, a novinari su poludjeli za nepoznatom platinastom plavušom. "Marilyn Monroe, samo veća", bili su naslovi novina idućeg dana. Genijalna marketinška stručnjakinja Jayne na novinarsko pitanje u prijenosu uživo pred 20 milijuna gledatelja o tom nezgodnom događaju izjavila je: "Ne sjećam se da se to dogodilo". Zvijezda je bila rođena. Novinari su je obožavali, a ona je shvatila da će tako doći do više novca nego preko filmova.

Profimedia

"Našla je način kapitalizacije slave što bi moglo dovesti do potpuno nove vrste zvijezda. Uloga nije zahtjevna, ali plaća je velika", pisao je tada Associated Press o njoj.
Pozirala je za Playboy, a njezin suprug podnio je zahtjev za razvod. Tražio je i skrbništvo nad njihovom kćeri, a Jayne je na sudu izjavila da je Paul samo "ljubomoran na njezinu čivavu". Dobila je skrbništvo i naklonost javnosti, pogotovo žena - muškarci su je ionako već obožavali. Svaki dan je imala od tri do pet photo sessiona, intervjua i pojavljivanja u javnosti. Naplaćivala je rezanje vrpca i do 10.000 dolara i tako se bogatila. Na Broadwayju je glumila u "Will Success Spoil Rock Hunter" i osvojila nagradu za najbolju izvedbu u kazalištu. Uskoro je dobila ulogu u filmskoj verziji tog hita, "The Girl Couldn't Help Herself" za koji je dobila Zlatni globus.

Getty Images

Uskoro je upoznala drugog supruga, Mickeyja Hargitayja, s kojim se vjenčala 1957. godine i rodila drugo dijete. Iako je govorila kako žele "intimno vjenčanje", u intervjuu je "slučajno" spomenula vrijeme i mjesto održavanja svadbe. Pojavilo se 8000 promatrača, a većina gosti i tako su bili novinari.

Jedan je medijski događaj ipak obilježio kolektivno sjećanje na Jayne Mansfield - zabava povodom američkog debija Sofije Loren na kojem nje nastavila legendarna fotografija Jayne i Loren. Jayne se pojavila u jako dekoltiranoj haljini bez grudnjaka, a izrez joj je cijelo vrijeme bio na rubu bradavica. Mansfield je kasnije rekla kako nije planirala preuzeti svu pozornost na sebe, ali njezin se prijatelj Robert Wagner sjeća svega.

Profimedia

"Pokupio sam je u limuzini i čim je sjela u auto, počela je na bradavice stavljati ruž", rekao je Wagner. Njezino pojavljivanje na filmu jamčilo je uspjeh. Na vrhuncu slave vrijedila je 40 milijuna dolara, što bi danas bilo oko 350 milijuna. Kupila je vilu u Hollywoodu i nazvala je "Ružičastom palačom". Jayne je doslovno uzela ružičastu boju i brendirala ju, kao nedavno Paris Hilton. Osim ružičaste kuće, imala je ružičasti namještaj, auto, kapute i pudlu. 

Sve je funkcioniralo do 1961. godine, kad je umrla Marilyn Monroe. Jayne joj je bila jedina konkurencija i godinama je pokušavala biti "više Marilyn od Marilyn". No, njezinom smrću došlo je do kraja ere plavih seks bombi u Hollywoodu. Mansfield se trudila. U filmu "Promises, promises" bila je prva velika zvijezda koja se pojavila potpuno gola u sceni. No, publika više nije htjela gledati njezine filmove. Mansfield je kasnije radila u Las Vegasu kao zabavljačica te u manjim klubovima po cijeloj Americi. 

Getty Images

Poginula je s 34 godine u stravičnoj prometnoj nesreći. Vozila se prema New Orleansu u automobilu s odvjetnikom Samom Brodyjem, vozačem Ronniejem Harrisonom i troje svoje djece. Auto je velikom brzinom udario u traktorsku prikolicu i podletio pod nju. Svi troje odraslih poginuli su, dok su djeca imala lakše ozlijede. Kad su objavljene fotografije nesreće, počele su glasine da je Mansfield obezglavljena u nesreći jer se na vrhu automobila, koji je bio potpuno skršen, vidjela plava kosa. Međutim, ispostavilo se da se radilo o njezinoj vlasulji.

Getty Images

Službeni uzrok smrti je slomljena lubanja. Nakon te nesreće američka institucija koja se bavi sigurnošću u prometu donijela je odluku da sve prikolice moraju imati metalnu tablu na kraju kako bi se spriječilo podilaženje automobila ispod prikolice za vrijeme prometnih nesreća. Ta se tabla naziva "tabla Mansfield".

star vibes

glumica

Hollywood

reality zvijezda

Jayne Mansfield

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter