USPON I PAD KRALJICE POKERA

Bila je skijašica pa konobarica koja je pokrenula ilegalne poker večeri za elitu, a onda se spetljala s ruskom mafijom


Mirjana Filipović
01.01.2018.10:00
Bila je skijašica pa konobarica koja je pokrenula ilegalne poker večeri za elitu, a onda se spetljala s ruskom mafijom
Profimedia

sažeto

Ljetni posao Molly Bloom pretvorio se u biznis koji ju je uveo u svijet o kojem je do tada samo sanjala


Mirjana Filipović
01.01.2018.10:00

Molly Bloom odrasla je u Coloradu, a njezina odlučnost bila je vidljiva od malena. Razlog tome bio je njezin otac koji je bio poprilično strog i imao velika očekivanja od svoje djece. U školi i u sportu bila je jako uspješna, ali je uvijek htjela više. Kao tinejdžerica postala je perspektivna skijašica koja je težila nastupu na Olimpijskim igrama, a onda je sve snove srušila ozbiljna ozljeda zbog koje je bila prisiljena prestati se baviti sportom. Kao novu karijeru izabrala je odlazak na studij prava, no i od njega je ubrzo odustala. Situaciju su nenamjerno pogoršala njezina mlađa braća. Jedan je postao kirurg, a drugi trostruki svjetski prvak u skijanju, a ona se svom silom htjela dokazati svom ocu.

PR fotografije

Kako bi nešto zaradila, zaposlila se kao konobarica u Los Angelesu, no željna avanture i pustolovina, zaključila je da želi više od života. Nije trebalo dugo da se nađe u svijetu glamura i sve to nakon što se igrom slučaja našla usred najekskluzivnijih ilegalnih poker večeri koje su se održavale u luksuznim hotelskim apartmanima, imanjima. Njezini klijenti uskoro su postale holivudske zvijezde, sportska elita i poslovni magnati. Molly o pokeru do tada nije znala baš ništa, ali je ubrzo naučila, iako nikad u igrama sama nije sudjelovala. Nije trebalo dugo da spomenute poker večeri bez nje postanu nezamislive. Naučila je omiljena pića i hranu igrača, zbližila se s njim, ali samo na profesionalnoj razini, a posao je samo rastao. Neko vrijeme ovaj novi svijet za nju je bio sve što je mogla sanjati.

PR fotografije

Na vrhuncu karijere Bloom se iz Los Angelesa preselila New York. Bilo je to razdoblje kad je imala vozače koji su je vozikali u njezinom Bentleyu, obroke su joj spremali osobni kuhari, živjela je na Manhattanu u prostranom stanu s pogledom na Central Park. Vodila je brojne igre u kućama klijenata i po dva puta tjedno u svom domu. Bila je u ranim tridesetima i zarađivala četiri milijuna dolara godišnje do trenutka kada je sve krenulo po krivu. Kako bi izdržala igre koje su trajale i po četiri, pet dana, počela je uzimati drogu.

Bloom se spetljala s mafijom, a njezino spektakularno izgrađeno poslovno carstvo se srušilo. Na jednu od poker večeri iznenada je upao FBI. U pet ujutro ispred njezinog doma stajalo je oko 20-ak agenata koji su joj zaprijetili da otvori vrata u što kraćem mogućem roku ili će to oni sami silom učiniti.  Molly se izjasnila krivom za sudjelovanje u vođenju nezakonitih operacija klađenja, a u svibnju 2014. godine osuđena je na 12 mjeseci kazne uvjetno i 200 sati društveno korisnog rada.PR fotografije

Nekoliko mjeseci kasnije, Aaron Sorkin, redatelj filma 'Velika igra' o Molynom životu koji ćemo uskoro moći gledati kod nas u kinima, sastao se s njom nakon što je pročitao njezine memoare. Knjigu je napisala ona sama dok je čekala sudsku presudu, a iako je na Sorkina imala veliki utjecaj, nije ju imao namjeru pretvoriti u film jer je bio zauzet radom na ostalim projektima. Sorkin od susreta s Molly nije imao velika očekivanja, ali je ostao poprilično iznenađen njezinim karakterom nakon što su se sastali.

- Bila je briljantna, s lukavim smislom za humor i ozbiljna kad treba. Imala je čvrst karakter, a ja sam sa sastanka otišao znajući da sam upoznao junakinju svog novog filma - govori Sorkin danas koji je najpoznatiji kao pisac, scenarist i producent, a ovoga se puta okušao i u režiji.

PR fotografije

Danas 39-godišnja Bloom zadnjih je godina bila bez poštenog doma i novaca na bankovnom računu, a zahvaljujući filmu, opet ima krov nad glavom. Za sve što je učinila preuzima krivnju, a kako kaže, samo joj je kava jedan od preostalih poroka. Za njezinim pokeraškim stolovima nekad su sjedili Leonardo DiCaprio, Ben Affleck i Tobey Maguire, koje je spomenula i u knjizi, a koji su kasnije tvrdili da nisu znali da je cijela priča ilegalna.

Jednosoban stan u kojem Molly danas živi potpuna je suprotnost onom u kojem je nekad boravila. Kuhinju ne koristi, a kako kaže, za stolom ni ne jede jer nije baš oličenje domaćice. No ono što je zanimljivo unatoč padu nakon silnog uspona, Molly je u epilogu svoje knjige izjavila da bi opet sve ponovila.

PR fotografije

- Da moram sve ispočetka, bih li izabrala isti put? Moj odgovor je da, tisuću puta, da. Naime, bila sam hrabra i igrala na veliko. U isto vrijeme bila sam i sebična, skrenula sam s pravog puta. Napustila sam važne stvari i odrekla ih se zbog slave i bogatstva. Žudjela sam za moći i povrijedila ljude. Ali na kraju svega, bila sam prisiljena suočiti se samom sobom, izgubila sam sve i stala pred lice pravde - piše.

Film ju opisuje nešto drugačije, kao inspirativnu ženu koja je svoje klijente odbila izdati FBI-ju i medijima te kao ženu koja se vinula među zvijezde u svijetu u kojem uglavnom dominiraju muškarci. A Molly je vidjela sve i svašta. Ljude kojima je poker bio samo hobi ili zanimacija, ali i one kojima je uništio posao i brakove.

- Kockanje može uništiti život. To je ovisnost. Neki su joj se oduprijeli, a neki opet nisu - priča Molly.

Profimedia

- Bila sam bogata, bila sam siromašna. Prezirali su me, obožavali su me, a uvijek je bilo slično. Postojala je ta neka praznina - dodala je Bloom koja tvrdi da je u ovom trenutku došla do neke, određene količine mira. Trijezna je već skoro godinu dana, a i sama kaže da je popila lijekova i alkohola dovoljno i za ostatak svog života.

Što je najzanimljivije, i dalje ima ambiciju napraviti nešto izvanredno, ali u ovom trenutku još ne zna što će to točno biti.

Njezin život na velikom platnu

Priča o životu Molly Bloom premijeru je imao krajem prosinca, a redovno ćemo ga u kinima gledati od 4. siječnja. Osim Jessice Chastain i Idrisa Elbe, u filmu nastupaju talentirani glumci i zvijezde poput Kevina Costnera (Draft Day, Zločinački um, Tjelohranitelj), Michaela Cere (Juno, Lego Batman Film), Jeremyja Stronga (Oklada stoljeća, Sudac, Lincoln), Billa Campa (Jason Bourne, Crna misa, 12 godina ropstva), Chrisa O’Dowda (Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu, Thor: Svijet tame, Prelomilo se u četrdesetima), Briana d’Arcyja Jamesa (Sestre, Spotlight, Vatreni dečki) te Grahama Greenea (Koliba, Zelena milja, Tragovi u snijegu).

Kao što smo već spomenuli, film je redateljski debi poznatog scenarista i dramaturga Aarona Sorkina, dobitnika Oscara za svoj rad na filmu 'Društvena mreža' te dobitnika pet Emmyja za televizijsku seriju 'Zapadno krilo'. Poznat je i po svojem radu na hitovima 'Malo dobrih ljudi' s Jackom Nicholsonom i Tomom Cruiseom te 'Igra pobjednika' s Bradom Pittom.

star vibes

film

nagrada Oscar

Molly's Game

Velika igra

Molly Bloom

Podijeli članak