Tužna priča velikana

Bio je jedan od najvećih autora bivše Jugoslavije, a onda je skončao skokom u Savu. UDBA ga je pratila godinama, proglasili su ga nepodobnim


100posto
26.03.2019.19:30
Bio je jedan od najvećih autora bivše Jugoslavije, a onda je skončao skokom u Savu. UDBA ga je pratila godinama, proglasili su ga nepodobnim
Screenshot: YouTube

sažeto

Autor 'Ježeve kućice', ali i niza brojnih sjajnih uradaka, preminuo je prije 35 godina


100posto
26.03.2019.19:30

Pokojni jugoslavenski pisac Branko Ćopić, između ostalog i autor 'Ježeve kućice', prije 35 godina otišao je na tragičan način. Velikan pisane riječi izvršio je samoubojstvo skokom s mosta na Savi u Beogradu. Dotad je bio poznat kao omiljeni humorist, plodni autor niza romana, priča, pripovijetki, čovjek koji je djelima uveseljavao i brojnu djecu svojim dječjim romanima i pripovijestima. Po njegovim rukopisima snimljen je i niz filmova, stvoren niz predstava, a ističe se 'Nikoletina Bursać', film koji je u nastao po njegovom rukopisu i liku, a u hrvatskoj produkciji. Glavnu ulogu igrao je Ljubiša Samardžić.

Ćopić je jedan od najznačajnijih književika 20. stoljeća na ovim prostorima, a pisati je počeo još u osnovnoj školi. Rođen je u kod Bosanske Krajine, u obitelji zemljoradnika. Otac je preminuo 1918., svega tri godine otkako je Branko rođen, a otad je dječak odrastao uz majku, sestru, brata i djeda. Upravo djed će kasnije postati jedna od njegovih najvećih inspiracija.

Kada je djed preminuo, a majka se preudala, dječak je krenuo u školu, gdje se brzo zaljubio u knjige. Kada je tijekom školovanja patio zbog udaljenosti od majke i braće, Branko je utjehu pronalazio opet u knjigama. Srednju školu u konačnici je završio u Karlovcu, a fakultet u Beogradu. Aktivno počinje pisati i otad ne staje.

UDBA ga motrila godinama

Iako je tijekom Drugog svjetskog rata išao u partizane i posvetio se NOB-u odmah nakon diplomiranja, Branko se već 1950. zbog pisanja našao na meti Komunističke partije. Naime, napisavši satiričnu 'Jeretičku priču', naišao je na teške osude i hajku, a Udba je o njemu formirala i dosje. Nije, jasno, odustao od kritike države i vlasti, ismijavanja vlasti, ministara, funkcioniera koji su privilegirani. Aktivno su, stoga, praćene njegove aktivnosti, govori koje je držao na fakultetima, razgovori koje je vodio u druženju s prijateljima.

Uskoro su ga kolege i prijatelji počeli javno kritizirati.

Obilježen je tako kao nepodoban, a takvog se statusa nije bilo lako riješiti. Stalno su pozivali na saslušanja u policiju, a Ćopić je tonuo u razočarenje i smjer kojim sve ide. Stoga je pao u depresiju te u konačnici skončao nakon što se bacio s mosta na Savi. Napisao je i oproštajno pismo u kojem je napisao kako svu svoju imovinu nakon smrti njegove supruge Bogdanke ostavlja Srpskoj akademiji znanosti i umjetnosti.

newsletter

Prijavite se na Newsletter