Sjećamo se Arsena Dedića

Bio je omiljeni hrvatski 'pjesnik opće prakse'


Ines Madunić
28.07.2017.09:00
Bio je omiljeni hrvatski 'pjesnik opće prakse'
Elvir Tabaković/Cropix

sažeto

Poznati kantautor danas bi proslavio 79. rođendan


Ines Madunić
28.07.2017.09:00

Arsen Dedić jedan je od onih kantautora koji su svojim stihovima mogli pronaći put do svačijeg srca. Omiljen na domaćoj i regionalnoj sceni, Arsen je bio jednako generacijski pjesnik, ali i pjesnik čiji su stihovi tako univerzalni da se u njima mogu pronaći i mladi i stari.

Arsen je rođen u Šibeniku 1938. godine, u radničkoj četvrti Varoš. Prvi susret s glazbom bio je preko njegovog oca Jovana, koji je bio zidar te svirač u limenoj glazbi. S njim je Arsen počeo svirati kao dječak, a djetinjstvo i mladost najradije je provodio uz radio. Završio je glazbenu školu i upisao studij prava, ali ga nikad nije završio. Shvatio je da je njegov pravi put glazba te je na Muzičkoj akademiji diplomirao flautu 1964. godine. Arsen je bio uvjeren da će se baviti skladanjem klasične glazbe, a iako je pisao pjesme, smatrao je da će to biti nešto poput hobija.

Međutim, kad je za svog cimera Marija Bogliunija napisao riječi za skladbu "Mornarev cha-cha-cha" i osvojio nagradu na Zagrebačkom festivalu, počeo je sve intenzivnije pisati stihove, ali pod pseudonimom Igor Krimov. Nagradu je osvojio i 1960. na Sarajevskom festivalu za najbolji tekst pjesme "Poslije ljubavi" te počeo pisati za Alfija Kabilja, Nikicu Kalogjeru i druge.

Oženio se 1961. godine Vesnom Matoš s kojom je dobio kćer Sandru, ali rastali su se nakon tri i pol godine braka. Dok je bio u vojsci, upoznaje Radu Šerbedžiju, s kojim već tada počinje stvarati neke skladbe. Sa Zvonkom Špišićem predvodi generaciju kantautora koji pišu i izvode šansone, a nakon što je 1964. na Zagrebačkom festivalu izveo "Moderato Cantabile" postaje poznat kao jedan od utemeljitelja Zagrebačke škole šansone.

Svoj prvi album, "Čovjek kao ja", objavljuje 1969. godine. Album postaje prva "zlatna ploča" Jugotona s prodanih 60.000 primjeraka. Dvije godine poslije objavljuje svoju prvu zbirku poezije, "Brod u boci", koja također postaje uspjeh. Arsen je izdao i prvi dvostruki album u hrvatskoj i jugoslavenskoj diskografiji, "Homo volans" 1973. godine. Bavio se prevođenjem stranih autora, poput Jacquesa Brela i Leonarda Cohena, uglazbljivao je domaće pjesnike - Krležu, Kaštelana, Ujevića, Kovačića, a počeo je pisati i glazbu za kazalište, televiziju i film.

Gabi Novak upoznao je 1958. godine, kad su oboje bili u braku - Gabi sa Stipicom Kalogjerom, a Arsen s Vesnom. Prvo su bili prijatelji, zatim ljubavnici, a 1973. godine dobili su sina Matiju te se vjenčali mjesec dana poslije.

"Između nas nikada se nije dogodio nekakav 'grom', sve se polako odvijalo. Prvo smo bili ljubavnici, onda prijatelji, a tek onda muž i žena", rekao je svojedobno Arsen. U osamdesetima pisao je pjesme za djecu, a početkom devedesetih on i Gabi pridružili su se band-aidu na snimanju "Moje domovine", čiji je Arsen koautor, iako nije potpisan.

Bio je aktivan sve do kraja svog života. Preminuo je 2015. godine nakon sepse. Presadio je jetru 2004. godine, a 2014. je operirao kuk. Nakon pada razvila se sepsa te je kantautor preminuo 17. kolovoza 2015.

glazba

music beats

kantautor

Arsen Dedić

Gabi Novak

Podijeli članak