Tragične i istinite priče

Bježala je od silovatelja i počinila samoubojstvo. Pobacila je zbog odlaska u Ameriku... Priče koje su vam svima poznate, a niste toga ni svjesni


Barbara Marinović
16.01.2019.19:30
Bježala je od silovatelja i počinila samoubojstvo. Pobacila je zbog odlaska u Ameriku... Priče koje su vam svima poznate, a niste toga ni svjesni
Foto: CROPIX

sažeto

Čolić je opjevao tragičnu priču mlade Milice, a Indexi tragičnu ljubavnu priču Davorina Popovića


Barbara Marinović
16.01.2019.19:30

Kada slušate neki singl, niste ni svjesni da iza njega zna stajati i istinita priča. Neke od najlegendarnijih pjesama ovih prostora nastale su motivirane istinitim situacijama iz života, a neke priče prilično su tragične.

Drugačije ćete gledati na pjesmu slavnih 'Indexa' i njihove pjesme 'Bacila je sve niz rijeku'. Pjesma priča o velikoj ljubavi Davorina Popovića i nepoznate djevojke iz Sarajeva. Navodno je ljubav bila ozbiljna, djevojka je ostala i trudna, no pobacila je i nestala iz Davorinovog života jer joj se, navodno, pružila prilika da odseli u Ameriku. Desetljećima kasnije navodno ju je uočio tijekom svirke u Švedskoj, prekinuo je svirku i uzaludno tražio djevojku. Sve postaje jasnije kada čujete stihove Kemala Montena - 'Nosila je našu ljubav, našu sreću, prvi cvijet - Bacila je sve niz rijeku i pošla u drugi svijet'.

Istinita je, prema predaji, i priča iz pjesme 'Tu noć kad si se udavala'. Navodno je Jasenko Houra iz 'Prljavaca' imao djevojku koju je jako volio. Ljubav je propala kada je on otišao na odsluženje vojnog roka, a ona mu obećala da će ga čekati. No, nije ga čekala, već je pripremila svadbu s drugim čovjekom.

Najbolnija se priča krije iza singla 'Ona spava' Zdravka Čolića. Opisuje navodno tragediju koja se dogodila 1974. godine, kada se djevojka Milica Kostića bacila s 11. kata nebodera kako bi se spasila od pet muškaraca koji su je htjeli silovati. Poznanik ju je pozvao na prevaru u taj stan, a kada je djevojka shvatila koje su namjere muškaraca, preklinjala ih je da je puste. Nisu odustali te je Milica jedini izlaz vidjela u kobnom skoku kroz prozor. Tekst za pjesmu napisao je Velizar Šofranac, a slučaj je čak doveo i do demonstracija te je šokirao javnost.

Istinita je i pjesma 'Selma' grupe Bijelo dugme. Ljubav Vlade Dijaka koji je tada volio 16-godišnju Selmu iz Zenice, završila je uglazbljena. Vlade nije htio Selmi priznati simpatije, a kada ju je jednog dana sreo na stanici u Sarajevu, pomogao joj je s koferima i poručio da se ne naginje kroz prozor. Selma je svojedobno gostovala i u 'Osmom katu' Danijele Trbović, a tada joj je Željko Bebek otpjevao kultnu pjesmu.

Pjesma 'Ne daj se, Ines' legendarnog Arsena Dedića nastala je motivirana fatalnom Splićankom. Upoznali su se Arsen i Ines u Beogradu i započeli romansu. Priča nije dugo trajala, no na Dedića je ostavila traga pa je napisao pjesmu. Kasnije je Ines završila u Milanu, udala se i bavila umjetnošću. S Arsenom je ostala u dobrim odnosima.

Zdravko Čolić

Arsen Dedić

Indexi

Jasenko Houra

Vlado Dijak

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter