život na drugom kraju svijeta

Bucku smo zavoljeli u Malaviziji, nikad nije dopustila da ju bolest uspori, a sad u Kini proživljava novu mladost


Ines Madunić
05.02.2019.14:00
Bucku smo zavoljeli u Malaviziji, nikad nije dopustila da ju bolest uspori, a sad u Kini proživljava novu mladost
Goran Mehkek/Cropix

sažeto

Vitomira Lončar bavila se glumom, produkcijom, vođenjem kazališta, znanstvenim radom...


Ines Madunić
05.02.2019.14:00

Zagrepčanka Vitomira Lončar cijeli je život povezana s kazalištem. Prvo je diplomirala glumu i mnogi je pamte po ulozi Štefice Cvek u filmu Rajka Grlića. Cijele osamdesete provela je glumeći u ZKM-u, Teatru &TD, Malom kazalištu Trešnjevka, Teatru u gostima, kazalištu Gavella... Na televiziju je došla 1989. godine kao voditeljica Limačijade za Z3 televiziji, ali najveću je slavu doživjela kad je 1991. postala voditeljica Malavizije.

S Darkom Janešom i Ivicom Zadrom sve do 1996. godine svakog je vikenda vodila dječju emisiju, a svi su je zvali Bucka.

Ranko Šuvar/Cropix

Nadimak je to koji je prati cijelog života i koji joj ne smeta, ali uvijek je govorila kako se ona ne osjeća kao bucka.

"U to smo doba vodili emisiju i po četiri sata uživo, možete zamisliti kako bi to bilo danas. Na televiziji sam provela osam intenzivnih godina, iako se to možda čini puno, meni je to bio samo izlet, novo iskustvo. Prvih nekoliko godina je bilo zanimljivo, izuzetno korisno. Mi smo tada bili jako slavni, ali moram priznati da zadnja godina nije više bila tako sretna, nisam više nalazila nikakvo zadovoljstvo u radu na televiziji, pa sam prekinula i otišla", rekla je u jednom intervjuu.

Godinu dana kasnije, 1997., sa suprugom Ivicom Šimićem osnovala je kazalište Mala scena, gdje je bila ravnateljica i producentica, a u nekim je predstavama i glumila.

Tih je godina Vitomira saznala da boluje od epilepsije, koja ju je u nekim stvarima ograničavala, kako je priznala, ni nikad nije dopustila da je sputava nego ju je motiviralo da ide dalje.

Arhiva/Cropix

Upisala je doktorski studij na Filozofskom fakultetu i doktorirala je 2011. godine. Predavala je na Dramskoj akademiji, Tekstilno-tehnološkom fakultetu te Muzičkoj akademiji.

"Cijeli život imam višak energije, po prirodi sam znatiželjna, osoba sam koja uglavnom nema strahova pa mi nije teško svaki puta krenuti iz početka. Uvijek mi je najdraže ono čime se trenutačno bavim. Kada me nešto više ne zanima ili mi nije uzbudljivo i zanimljivo – odlazim novim putem", rekla je.

To je više puta i dokazala. Godinama se borila za kulturu u Hrvatskoj te oštro kritizirala lokalnu i državnu vlast te njihovu politiku. Sukobljavala se i s lijevima i desnima, no u jednom je trenutku kap prelila čašu. Bilo je to prije dvije godine, kad su njezinom suprugu ponudili posao umjetničkog ravnatelja kazališta Meriton Children's Theatre u kineskom gradu Xi'anu.

"Shvatila sam da ću morati otići u Kinu, da za mene više ovdje mjesta nema, da ja moram otići u političku emigraciju, da ja u svojim godinama više ne mogu ništa raditi u ovoj zemlji, da sve ono što znam, mogu, i sve ono što sam naučila, da sve moje iskustvo ovdje ne znači ništa, da sam za ljude ovdje luđakinja i bolesnica koja uopće ne zna ništa o svom poslu, da su me diskreditirali na svim područjima, da su me maknuli s Akademije dramskih umjetnosti gdje je bilo moje prirodno mjesto, da više nisam niti mogla predavati i to jutro mi je sve prošlo kroz glavu i rekla sam: To je kraj. To nije bio planirani kraj, to je jednostavno bio - kraj", rekla je.

Igor Šoban/Cropix

I dok su se suprug i ona pakirali za Kinu, njihova kći Buga otišla je u Bern, gdje je usavršavala operno pjevanje nakon što je isti studij završila u Zagrebu.

Vitomira se u Kini prilično brzo snašla - i prije nego što je otišla počela je učiti jezik. Radi kao profesorica na Sveučilištu Eurasia, nastavlja učiti kineski, a sa suprugom putuje po Aziji kad god stigne.

Nedavno je na Facebooku napisala kako se danas osjeća puno bolje sa 60 godina nego što se osjećala s 50, a u Hrvatsku se ne planira vraćati.

Sa suprugom, redateljem i glumcem, u braku je više od 20 godina, a prošli su kroz razne faze svog odnosa.

Livijo Andrijić/Cropix

"Svaki brak ima svoje uspone i padove, pa tako i naš. Puno smo toga prošli zajedno i istina je da smo prije nekoliko godina razmišljali i o rastavi. Uz puno truda, bračne terapije i savjetovanja uspjeli smo prebroditi krizu i sada živimo novu mladost", rekla je Vitomira.

glumica

Kina

kultura

kazalište

Vitomira Lončar

Mala scena

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter