Pravila i kako ih zaobići

Cetinski komentirao Eurosong pa sve obrisao, a Australka postaje favoritkinja. Ako pobijedi, hoće li Eurosong iduće godine biti na drugom kraju svijeta?


Ines Madunić
17.05.2019.14:00
Cetinski komentirao Eurosong pa sve obrisao, a Australka postaje favoritkinja. Ako pobijedi, hoće li Eurosong iduće godine biti na drugom kraju svijeta?
Profimedia

sažeto

Kako je došlo do toga da se Australija uopće natječe na Eurosongu i što ako pobijede?


Ines Madunić
17.05.2019.14:00

U subotu u Tel Avivu nećemo gledati hrvatskog predstavnika Roka Blaževića, koji nije uspio izboriti finale. Njegov mentor i autor pjesme "The Dream", Jacques Houdek, napisao je kako je ponosan na cijeli tim, ali i da su svi razočarani i tužni. 

A njihovo neplasiranje komentirao je Tony Cetinski, predstavnik na Eurosongu 1994. godine i Jacquesov frenemy. U statusu na Facebooku, koji je u međuvremenu obrisao, kritizirao je sve osim Roka.

"Samo ću reći, dajte napokon da pjesme pišu provjereni autori, produkciju rade provjereni producenti pa da i ekstra talentirani klinci poput dragog Roka Blaževića imaju šta pjevati popraćeni uspjehom kojega zaslužuju zbog svog izuzetnog glasa. Kod nas uvijek svi sve žele raditi. To je naš kompleks! Što su to potpisani autori ispod pjesme do sada velikog uradili? Ja ne znam, a vi?", napisao je i obrisao Tony. 

Facebook

Inače, autor glazbe je Jacques Houdek, a s Charliejem Masonom napisao je tekst. Mason je američki autor koji je Conchiti Wurst napisao pobjedničku "Rise Like a Phoenix", no s Rokom nije uspjelo. 

A za razliku od Roka, australska operna pjevačica Kate Miller-Heidke plasirala se u finale pjesme Eurovizije u subotu. U utorak je u Tel Avivu pjesmom "Zero Gravity" oduševila publiku ne samo u dvorani, nego i u cijeloj Europi.

Na kladionicama stoji sve bolje, a njezin atraktivan nastup mogao bi joj donijeti puno bodova u subotu.

No, u slučaju da Australija pobijedi, hoće li se Eurosong stvarno iduće godine održati na drugom kraju svijeta?

Mnogi se još pitaju i kako je moguće da se ta zemlja uopće natječe na Euroviziji, a odgovor je - dogodilo se spontano.

Naime, Australci su veliki fanovi Eurosonga još otkad se natjecanje počelo prikazivati na nacionalnoj televiziji SBS 1983. godine. Prijenos ide usred noći, no itekako im se isplati jer ga gledaju milijuni svake godine. Australci redovno organiziraju javna gledanja na platnima na plažama i provedu cijelu noć navijajući za svoje favorite.

Naravno da organizatori to znaju pa su ih 2014. godine pozvali da pošalju izvođača koji bi nastupio u Danskoj, ali izvan službenog programa. Te je godine u Kopenhagenu nastupala Jessica Mauboy.

Iduće godine natjecanje se održavalo u Austriji, a organizacija Eurovizije pozvala je Australiju da prvi put službeno nastupi u programu. Bilo je to u sklopu 60. rođendana Eurosonga, koji se obilježavao uz temu "Građenje mostova". Nije bilo u planu da se nastup ponovi osim ako Australci te godine ne pobijede.

Getty Images

Nastupio je Guy Sebastian s pjesmom "Tonight Again" i osvojio visoko peto mjesto. Prijenos uživo gledalo je 4,1 milijuna Australaca, a tisuće njih došlo je u Austriju.

Nije im ostalo ništa drugo nego da probaju ući na to natjecanje pod svaku cijenu. Srećom za njih, cijena postoji, a geografija je tu posve nebitna. Naime, u pravilima Eurosonga stoji kako je jedini uvjet za sudjelovanje na natjecanju članstvo države u Europskoj radiodifuzijskoj uniji (EBU) te redovno plaćanje članarine. Australija je to ispunjavala i tako su se 2016. prvi put i službeno natjecali bez ikakvih posebnih uvjeta.

Uostalom, ako mogu Izrael, Azerbajdžan i Maroko - može i Australija.

Iznimka je jedino ono što će se dogoditi u slučaju da na natjecanju zaista i pobijede.

Neće svi putovati u Australiju jer bi to bilo jako nezgodno. Ako Australija pobijedi na Eurosongu, morat će se dogovoriti s jednom od država članica EBU-a i u suradnji s njima organizirati natjecanje iduće godine.

Dosad je najbliže pobijedi došla Dami Im, koja je 2016. godine završila na drugom mjestu sa "Sound of Silence".

Eurosong

Australija

eurovizija

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter