iz pariza na selo

Darko Rundek: Na Braču se bavim poljoprivredom, rad nije nešto od čega treba bježati


Ružica Matić
17.06.2017.10:00
Darko Rundek: Na Braču se bavim poljoprivredom, rad nije nešto od čega treba bježati

sažeto

Supruga i ja zapravo na Braču pokušavamo vidjeti što je najbolji način da se živi. I najzdraviji i najpošteniji, kaže glazbenik koji je povodom 20 godina samostalne karijere ponovno izdao prvi album Apokalipso


Ružica Matić
17.06.2017.10:00

Darko Rundek za mnoge je pojam 'pravog zagrebačkog dečka', no ovaj glazbenik zapravo je vrlo rijetko u rodnom gradu. Desetljećima je živio u Parizu, a kad se konačno odlučio vratiti u Hrvatsku, nije se preselio u Zagreb, već na Brač.

„Nisam nikad prije Brača živio na selu. Život na selu je interesantan. Neki kažu, kad bi živjeli u najvećem gradu, da bi se sastajali s pet-šest ljudi koji su im bliski, a sve ostalo je zapravo samo šum. A na selu zapravo imaš i više od toga. Svi su ti bitni“, kaže Rundek.

Na otoku se sa suprugom Sandom pomalo bavi poljoprivredom. „Sa svih strana nas šopaju nekim kemijama, masovnim proizvodnjama, a zapravo čovjek, ako ima malo veći vrt, i ako radi, može praktički biti nezavisan. Na otoku je to malo teže, osobito ako je u pitanju Brač jer tamo nema izvora vode pa trebaš ići na cisternu. Ali zato masline dobro uspijevaju. Rad je zapravo lijep dio života, nije nešto od čega bi čovjek trebao bježati. Supruga i ja zapravo na Braču pokušavamo vidjeti što je najbolji način da se živi. I najzdraviji i najpošteniji“, kaže bivši frontmen legendarnih Haustora.

Na Brač se ipak nije preselio i njihov 20-godišnji sin Vid. „Sad je u Parizu, a došao je prije tjedan dana s Martiniquea, s Kariba. Kamo je doplovio s Atlantika s frendovima na nekoj maloj jedrilici. Sin je krenuo prolaziti puno više nego sam ja prošao. Sin je zapravo krenuo živjeti ono što sam ja u pjesmama sanjao. Jedno što to roditeljima malo stvara frku. Ali OK je on, super je“, ističe Darko Rundek.

Povodom dvadeset godina samostalne karijere Rundek je ponovno izdao svoj prvi album Apokalipso, ali u novom ruhu. „Više se ne zove Apokalipso, nego ApoCalypso. Zašto? Da se naslov albuma odmah tako pisao, možda bi odmah bilo jasno da se radi o kovanici između propasti svijeta – apokalipsa- i veselog karipskog ritma – calypso. ApoCalypso je ples nakon propasti. Ili možda u propasti?“, kaže Rundek.

Na ApoCalypsu je i pet pjesama s neobjavljenog albuma Haustora iz 1990. godine, Dovitljivi mali čudaci.
„Kad smo ga snimili ja sam ga bacio u koš. Nadao sam se da je zauvijek nestao, ali on je isplivao. Izbacilo ga je more. I baš u trenutku kad je trebalo imati neke bonus trackove za ovo jubilarno izdanje, našao je svoje mjesto. A kako je dio pjesama sa tih 'Čudaka' kasnije i snimljen na Apokalipsu – zapravo je lijepa poveznica s Haustorom“, rekao je Rundek.

glazba

music beats

Brač

Darko Rundek

Haustor

Apokalipso

Podijeli članak