Nikad prežaljen

Deset godina od prerane smrti Heatha Ledgera prisjećamo se njegovih najboljih uloga


Ines Madunić
22.01.2018.19:00
Deset godina od prerane smrti Heatha Ledgera prisjećamo se njegovih najboljih uloga
Profimedia

sažeto

Australski glumac preminuo je 2008. godine od slučajnog predoziranja lijekovima


Ines Madunić
22.01.2018.19:00

Bio je jedan od najboljih mlađih glumaca u Hollywoodu i čekala ga je sjajna karijera. No, Heath Ledger prerano je preminuo prije deset godina, 22. siječnja 2008. U njegovom stanu na Manhattanu bez svijesti pronašla ga je spremačica. Kasnije je otkriveno kako se slučajno predozirao koktelom više različitih lijekova, a imao je samo 28 godina.

Australac je karijeru započeo već sa 17 godina, kad je odustao od škole i krenuo u glumu. Prve uloge ostvario je u australskim serijama "Clowning Around", "Sweat", "Ship To Shore", "Roar" i "Home And Away".

Prvi film snimio je 1997., "Blackrock", a već dvije godine kasnije zavolio ga je cijeli svijet kad se pojavio u romantičnoj komediji "10 razloga zašto te mrzim".

Najviše je radio od 2000. do 2005. godine, kad se pojavio u filmovima "Patriot", "Legenda o vitezu", "Monster's Ball", "Četiri pera", "Ned Kelly", "The Order", "Gospodari Dogtowna", "Braća Grimm", "Planina Brokeback" i "Casanova".

Jedna od najkontroverznijih je bila uloga Ennisa Del Mara u "Planini Brokeback", gdje je uz Jakea Gyllenhaala glumio homoseksualni par. Na snimanju filma upoznao je Michelle Williams, s kojom je započeo vezu, a u listopadu 2005. rodila im se kći Matilda Rose. Nažalost, veza nije potrajala i prekinuli su 2007. Navodno je Michelle tražila da se iseli iz zajedničkog stana zbog silnih tableta koje je pio i droge koje je često uzimao.

Uslijedio je film o životu Boba Dylana, u kojem je Ledger glumio tekstopisca, odnosno Robbieja Clarka, osjećajnog glumca koji predstavlja romantičarsku Dylanovu stranu.

Ipak, najveći uspjeh ostvario je u "Vitezu tame", u kojem je glumio Jokera. Film je pušten šest mjeseci nakon njegove smrti, a Ledger je posthumno dobio Oscar, Zlatni globus i mnoge druge nagrade za najbolju sporednu ulogu.

U trenutku smrti snimio je otprilike pola "Imaginarija dr. Parnassusa", a redatelj Terry Gilliam izmijenio je scenarij kako bi Ledgerova uloga ostala u filmu.

U kojem filmu je vama najdraži Heath Ledger?

star vibes

glumac

filmovi

Batman

heath ledger

Joker

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter