Što je s glavom?!

Dizajnerica Donna Karan brani zlostavljača Weinsteina: Glumice su ga izazvale svojom seksi odjećom


Ines Madunić
10.10.2017.11:15
Dizajnerica Donna Karan brani zlostavljača Weinsteina: Glumice su ga izazvale svojom seksi odjećom
Reuters

sažeto

Nevjerojatne izjave slavne dizajnerice šokirale su svijet dok Hollywood daje podršku Weinsteinovim žrtvama


Ines Madunić
10.10.2017.11:15

Modna dizajnerica Donna Karan (69) komentirala je slučaj producenta Harveyja Weinsteina (65) koji je više puta optužen za seksualno zlostavljanje u posljednjih 30-40 godina. Dizajnerica, koja je Weinsteinova prijateljica, implicirala je da su glumice koje su optužile producenta za silovanje i maltretiranje same to izazvale načinom oblačenja i ponašanja.

"Mislim da moramo pogledati sebe. U zemljama gdje radim, na Haitiju i u Africi, bilo je jako teško za žene. Vidjeti to u našoj zemlji je teško, ali trebamo pogledati kako se prezentiramo kao žene. Što tražimo? Tražimo li to prezentirajući svu senzualnost i seksualnost? I što pokazujemo djeci o tome kako treba plesati i što treba nositi? Koliko bi trebali pokazati?", izjavila je dizajnerica. Rekla je i kako poznaje Weinsteina i njegovu suprugu Georginu Chapman te da su "divni ljudi".

"Pogledajte sve u našem svijetu danas i kako se žene oblače i što traže pokazujući se na takav način. Što one traže? Nevolje", rekjla je Karan, dodajući kako je Weinstein "samo simbol". Kad su njezine izjave naišle na nevjericu, Karan je poslala priopćenje u kojem je naglasila kako su "njezine izjave izvučene iz konteksta".

"One ne izražavaju ono što mislim o slučaju Harveyja Weinsteina. Vjerujem da seksualno zlostavljanje nije prihvatljivo i to je problem o kojem se konačno mora početi pričati. Žao mi je što sam nekoga povrijedila", napisala je dizajnerica, za koju mnogi misle da si je šokantnim izjavama pokopala karijeru.

Što se tiče ostatka Hollywooda, mnogi su ostali tihi u vezi stravičnog slučaja serijskog seksualnog zlostavljača. Neke glumice s kojima je Weinstein blisko surađivao ipak su se oglasile.
Tako je Meryl Streep, koja je Weinsteina na dodjeli Zlatnih globusa 2012. nazvala "bogom", izjavila da nije znala što se događa.

"Žene koje su digle svoje glasove da bi prokazale njegovo zlostavljanje naše su junakinje. Jedna stvar mora se razjasniti - nisu svi znali", rekla je Streep. Glenn Close rekla je da je čula glasine o njegovom ponašanju, no nije u njih vjerovala te da je sad "ljuta i posramljena".

"Ljuta sam, ne samo na njega i na urotu tišine koja okružuje njegovo ponašanje. U našoj industriji postoji strašan pritisak, užasna očekivanja za žene kad moćni, egoistični zlostavljač očekuje seksualne usluge u zamjenu za posao. U našoj industriji žene dobivaju manje uloga nego muškarci i ulozi za žene su viši, pa česće postaju žrtve manipulatora i predatora. Pozdravljam nevjerojatnu hrabrost žena koje su progovorile", rekla je Close, dodajući da se nada da će se stvari sad promijeniti.

Judi Dench rekla je da joj je Weinstein pomogao u karijeri, ali da su optužbe strašne te da o njima nije znala ništa.

"Činjenica da su te žene počele progovarati o gadljivim stvarima koje je radio jedan od najcjenjenijih producenata je nevjerojatno hrabro, i bilo je šokantno to čuti. Nadala sam se da su te priče samo izmišljeni tračevi, možda smo svi bili naivni. I zbog toga sam ljuta", rekla je Kate Winslet.

George Clooney poznaje Weinsteina 20 godina te je svoj filmski debi imao u njegovom projektu "Od sumraka do zore" 1996. godine.

"Nema obrane. On je priznao i tu nema obrane. Nikad nisam vidio takvo ponašanje kod njega", rekao je Clooney, koji je u šoku.

Svoju su podršku Weinsteinovim žrtvama dale i Susan Sarandon, Jessica Chastain, Kevin Smith, Julianne Moore, Jennifer Lawrence, Patricia Arquette, Mark Ruffalo, Lena Dunham, Brie Larson, America Ferrera i drugi.

seksualno zlostavljanje

Harvey Weinstein

Donna Karan

Podijeli članak