Nije nam simpatično

Dokad ćemo opravdavati obijesno ponašanje pjevača koji ima problema s alkoholom, agresivan je prema svojoj ženi i divlja po cesti?


Ines Madunić
07.02.2019.14:00
Dokad ćemo opravdavati obijesno ponašanje pjevača koji ima problema s alkoholom, agresivan je prema svojoj ženi i divlja po cesti?
Paun Paunović/Cropix

sažeto

Marin Grdović napao je suprugu Brankicu usred grada - i nije mu prvi put


Ines Madunić
07.02.2019.14:00

Zadarska je policija zaista imala pune ruke posla s nasilnicima u posljednje vrijeme. Nakon slučaja Daruvarca, koji (ne)očekivano izlazi iz zatvora, priveli su tipa koji je prijetio njegovoj žrtvi i njezinoj obitelji smrću. A dan prije u njihovim je prostorijama završio i Mladen Grdović.

Pjevač je usred bijela dana, nasred ulice verbalno i fizički napao suprugu Brankicu i njezinu prijateljicu vrijeđao.

Nije to Grdoviću prvi put da je uhićen, niti je prvi put završio u policiji zbog obiteljskog nasilja.

Dosad je, točnije, tri puta priveden zbog napada na suprugu. Prvi put 2009. godine, kad je osuđen zbog nasilja nad suprugom i bratom. Tad je dobio osam dana zatvora i rok kušnje od godinu dana.

Drugi put 2013. godine, kad je zbog pritvora propustio nastup na Kerumovoj fešti u Splitu.

"Ja sam tog dana pio pa je Brankica pozvala policajca da me zajedno dočekaju kad dođem doma. Ja sam tada pomislio da joj je policajac ljubavnik pa me uhvatila ljubomora, ali kasnije sam shvatio da to nije bila istina", izjavio je tada.

FOTO: CROPIX

Posljednji put priveden je 2016. godine, kad je prijavu zaradila i njegova supruga.

"Malo smo se posvađali jer sam bio umoran od koncerta i to je sve. Ne znam tko se povremeno ne posvađa i u kojoj obitelji ponekad nema takvih situacija. Brankicu, moju diku, nikada ne bih udario, a da vidim nekog da udari ženu nalomio bih ga. Niti ona mene nije izudarala štapom. Ma ništa od toga nije istina, osim da smo se malo prepucavali i naguravali, ali nije bilo fizičkog obračuna. Sve je zapravo kriva naša nova susjeda – luda bogata baba iz Australije, kojoj sve smeta i koja je sve to prijavila policiji. Svi susjedi imaju s njom problema. Možete zamisliti kada je i mojem bolesnom bratu rekla da će ga prijaviti policiji. Mi smo sada, ja i Brankica, sve riješili i nema više nikakvih problema", rekao je Grdović.

Te je godine trebao nastupiti u Čakovcu na Porcijunkulovu, ali nakon uhićenja nastup su mu otkazali i na njegovo mjesto došao je Jole. Bio je najavljen kao izvođač na dočeku Nove godine u Poreču, nakon čega je Centar za građanske inicijative tražili od organizatora da mu nastup otkažu jer je obiteljski nasilnik. To se nije dogodilo, Grdović je u poreču nastupio.

"Meni je to nonsens, prikazuje se Mladena kao nasilnika, dok on i supruga planiraju u Poreč zajedno na doček. Nepotrebno je ponavljati priču, stvarno je sve u najboljem redu. Da se nešto dogodilo, rekao bih, ali ovako... Oni su u sjajnim odnosima, a ovakve priče samo ih deprimiraju i pogađaju", rekao je tom prilikom pjevačev menadžer Ljubo Šeperić.

Ono što u cijeloj priči jest nonsens, ono što zaista deprimira i pogađa, jest činjenica da se javnost s jedne strane zgraža nad slučajem Darka Kovačevića Daruvarca, a s druge gorljivo brani Mladena Grdovića jer im je simpatičan.

Samo zato što još nikoga nije ubio ili teže ozlijedio.

Ne zaboravimo da je Grdović, koji ima problema s alkoholom i svaki je put bio alkoholiziran kad je napao suprugu, već razbio nekoliko automobila, također pod utjecajem alkohola. 

I ta se priča okreće na šalu, šegu i zajebanciju.

Foto: CROPIX

Sjeo je tako za volan i pijan razbio Ferrari, dva Mercedesa i Jaguar. Opet, to je jako simpatično svima i bit će simpatično sve dok tako pijan autom ne naleti na čovjeka umjesto da se, kao dosad, zabije u drvo ili stup.

"Moja dijagnoza je da sam alergičan na alkohol. Nikada nisam popio, niti ću popiti čašicu viskija, rakije ili bilo kojeg žestokog alkoholnog pića. Jedino ponekad pijem bevande, koje me brzo 'uhvate'. Nemam dijagnozu alkoholičara jer sam tip koji si nakon tri, četiri ili više mjeseci apsolutne apstinencije priušti koju bevandu. I onda to krene u medijima", zaključio je prije par godina Grdović.

Da, mediji su krivi za sve; nasilnicima je uvijek kriv netko drugi.

Pitanje je samo dokad će se to tolerirati i dokad će se problematični tipovi prikazivati kao simpatične legende koje, eto, imaju problema s alkoholizmom i kontrolom bijesa? Činjenica da je dugo popularan glazbenik čije pjesme ljudi vole nije i ne smije biti olakotna okolnost. 

Digli su se mnogi na noge kad su srebrni Vatreni pjevali s Markom Perkovićem Thompsonom na dočeku u Zagrebu. Nitko nije spominjao Grdovića. To je ipak, valjda, manje zlo, kad ga se već stavi u usporedbu s Thompsonom.

Davor Pongračić/Cropix

Takvo je to naše društvo koje se, ponavljamo, kolektivno zgraža nad slučajem Daruvarac, ali se isto tako smije na kad Mladen Grdović na koncertu kaže: 'Oprostite što kasnim, došao bih ranije, ali bio sam u zatvoru."

Isto društvo koje se diči izrekom "batina je iz raja izašla", koja vjerojatno ne postoji nigdje na svijetu osim na ovim prostorima jer kako bolje opravdati izljeve agresivnosti nego božjom dozvolom.

Nasilje je u hrvatskom društvu duboko ukorijenjeno kao potpuno normalna pojava, a slučaj Mladena Grdovića samo je jedan u nizu koji to dokazuje. Pa dok ne postane neprihvatljivo ići na koncerte osuđenog obiteljskog nasilnika, nemamo moralno pravo zgražati se nad drugim oblicima nasilja u društvu.

nasilje

obiteljsko nasilje

Mladen Grdović

Scena komentar

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter