Sekte im preuzele život

Erosova bivša nije jedina: Cruise godinama nije vidio kćer, Pfeiffer je htjela živjeti samo od sunca, a Rivera Phoenixa su seksualno zlostavljali


Ines Madunić
08.10.2018.19:00
Erosova bivša nije jedina: Cruise godinama nije vidio kćer, Pfeiffer je htjela živjeti samo od sunca, a Rivera Phoenixa su seksualno zlostavljali
Getty Images

sažeto

Mnogo je celebova bilo ili su još uvijek članovi čudnih i nerijetko opasnih sekti


Ines Madunić
08.10.2018.19:00

Manekenka i voditeljica Michelle Hunziker nedavno je otkrila kako je šest godina bila članica sekte "Ratnici svjetlosti" zbog koje je uništila svoj brak s talijanskim pjevačem Erosom Ramazzottijem. Michelle je ispričala kako joj je sekta preuzela cijeli život i skoro ga uništila, no uspjela je izaći i danas je sretna.

Ratnici svjetlosti sekta je u koju je ušla preko svoje terapeutkinje Klelije, koja joj je počela punit glavu pričama o prošlom životu.
Michelle je uskoro počela vjerovati da je u prošlosti bila sestra Isusa Krista koja se zaljubila u rimskog vojnika. Rimljani su je odbacili pa je ostatak života provela u siromaštvu i bijedu, kao kazna za izdaju koju je počinila.

Getty Images

Terapeutkinja ju je uvjerila da i danas nosi tu krivicu u sebi. Vjerovala je i da je živjela kao supruga nacističkog vojnika koja nije spriječila njegove zločine.

"Eros je bio dobar prema meni, ali zbog posla je često bio na putu i ja sam bila sama. Klelija me uvjerila da mogu komunicirati s dušama mrtvih jer sam izabrana, kao i da se moram odvojiti od onih koji me vole jer me žele povrijediti. Godinama nisam zbog toga s majkom pričala, a moja veza s Erosom završila je kad mi je dao ultimatum - on ili sekta. Izabrala sam sektu", rekla je Michelle.

Danas kaže da je to bila "omča oko vrata" te da ju je sekta iscrpljivala sve dok nije smogla snage izaći.

"Prijetili su mi da ću umrijeti ako izađem, ali više mi nije bilo stalo. Kažnjavali su me, izolirali od drugih. Sve što sam htjela je izaći i biti sa svojom kćeri", rekla je Hunziker, koja je iz "Ratnika svjetlosti" izašla 2006. godine. Danas ima dvije kćeri s Tomasom Trussardijem i živi neopterećeno i sretno.

Hunziker nije jedina slavna osoba koja je bila članica opasne sekte. Neki celebovi još jesu i nisu se uspjeli izbaviti, no neki su bili snažni i dobili podršku obitelji i prijatelja te se spasili.

Tom Cruise - scijentologija

Glumac je jedan od onih koji nisu smogli snage izaći iz sekte. Iako je u nekim zemljama - između ostalih i u SAD-u, gdje je i nastala - priznata kao religija, scijentologija je vrlo kontroverzna zajednica koju mnogi bivši članovi optužuju za nasilje.

Jedna od njih je i Leah Remini, glumica iz sitcoma "Kralj Queensa", koja je odrasla u scijentologiji, a nakon izlaska snima dokumentarce o opasnoj zajednici.

O Tomu Cruiseu i njegovoj ulozi u scijentološkoj crkvi puno se zna. Između ostalog, oni su zaduženi da mu pronađu djevojku, odnosno buduću ženu, a prva dva braka propala su mu upravo zato što Nicole Kidman i Katie Holmes nisu bile spremne na život u takvoj organizaciji. Obje su navodno potpisale ugovor o tajnosti te o tome ne smiju pričati.

Zbog toga što Holmes i njegova kćer Suri nisu članice scijentologije, Cruise s njima već godinama uopće ne komunicira. To je u skladu s pravilima zajednice - svi oni koji nisu njihovi članovi su opasni i treba ih se kloniti, inače slijedi kazna.

Joaquin i River Phoenix, Rose McGowan - Božja djeca

Zvuči tako nevino, no "Božja djeca" jedan su od opasnijih kultova koji su ikad postojali. Glumac Joaquin Phoenix je, zajedno s pokojnim bratom Riverom, bio član od rođenja, odnosno preko roditelja, kao i glumica Rose McGowan.

Službeno i u početku, Božja djeca bili su misionarska zajednica koja je trebala širiti kršćansku vjeru po svijetu. Osnovani su 1968. godine.

Zapravo, radilo se o kultu u kojem su seksualno zlostavljali djecu. Premisa je bila da se djeca koriste kao "mamac" za nove članove, a i stariji članovi sekte su ih zlostavljali.

River Phoenix preminuo je od predoziranja sa samo 23 godine, a u jednom intervjuu dvije godine prije toga priznao je kako je bio zlostavljan kad mu je bilo 4 godine od članova kulta, ali je to gotovo cijeli život potisnuo.

Njihovi su roditelji napustili sektu kad su oni bili tinejdžeri.

Rose McGowan rođena je u Firenci gdje je njezin otac bio na čelu podružnice sekte, a odselili su iz Italije i napustili sektu jer se on navodno bojao da nju netko ne zlostavlja.

Danas su promijenili ime i postoje pod nazivom "Family International", a na čelu im je Karen Zerby. Njezin sin je prije 13 godina ubio jednu od svojih dadilja, ali prije toga natjerao je svoju suprugu da medijima objasni zašto to radi. U izjavi je stajalo kako su ga odgojile dadilje koje su stalno bile polugole, a jedna od njih - ona koju je ubio - ga je fizički, emocionalno i seksualno zlostavljala kad je bio dijete. Kad je ubio nju presudio je i sebi.

Patricia, Rosanna i David Arquette - Subud

Glumačka obitelj također je odrasla u sklopu kulta kojem su suosnivači bili njihovi roditelji. Ideja je bila život u zajednici koja će biti bliska i međusobno surađivati, no sve se ubrzo pokazalo kao jako loša ideja.

U komuni nisu imali struje, kupaonice ni tekuće vode. Njihov otac razvio je problem a alkoholom, a majka je postala nasilna prema djeci. Komuna je bila u državi Virginia, a kad su njihovi roditelji shvatili da je život u komuni postao neizdrživ, sa svojih petero djece - Patricijom, Rossanom, Alexis, Davidom i Richmondom - vratili su se u Chicago, a u ubrzo i preselili u Los Angeles.

Kristin Kreuk i Allison Mack - NXIVM

Zvijezde serije "Smallville" postale su članice kulta 2005. godine, a javnost je za sve doznala početkom ove godine kad je vođa sekte uhićen. Glumica Allison Mack bila je zadužena za regrutiranje žena koje su bile seksualne robinje vođe Keitha Raniera.

Prva je u kult ušla Kristin Kreuk, a onda nagovorila i Mack da se pridruži. No, nakon uhićenja vođe, Kreuk je izjavila kako je iz sekte izašla 2013. godine i da nema pojma o nikakvom podvođenju i zlostavljanju žena. Navodno se pridružila grupi jer je htjela "pobijediti svoju sramežljivost". Jedan bivši član to je i potvrdio.

 
 
 
View this post on Instagram

#allisonmack

A post shared by AllisonMackOfficial (@allisonmackofficial) on Aug 16, 2018 at 4:29am PDT

Allison Mack je, s druge strane, postala desna ruka Raniera te je njezina ideja bila žigosanje seksualnih robinja Ranierovim i njezinim inicijalima. Također je ucjenjivala žene i zlostavljala ih te ih prisiljavala na fizički rad.

Uhićena je i trenutno čeka početak suđenja u kućnom pritvoru. Mogla bi dobiti 15 godina zatvora.

Michelle Pfeiffer - Breatharianism

Iako se uspjela spasiti na vrijeme, kad je bila mlada i naivna Michelle Pfeiffer pala je pod utjecaj kulta koji se naziva "Breatharianism". Ukratko, njihovo je vjerovanje bilo da ljudi mogu živjeti samo od zraka i sunca.

Reuters

Sve je počinjalo s prelaskm na vegetarijanizam, a onda ozbiljnom dijetom koja ih je trebala pripremiti na život samo od disanja i svjetla. Pfeiffer je shvatila da je u sekti kad je njezin prvi suprug Peter Horton počeo pripremati ulogu u filmu upravo o sektama.

Glenn Close - MRA

Legedarna glumica također je odrasla u kultu u kojem su bili njezini roditelji. Radilo se o ekstremno konzervativnoj grupi koja se zvala MRA - Moral Re-Armament. Njihova su se vjerovanja temeljila na apsolutizmu - potpuna iskrenost, potpuna čistoća, nesebičnost i apsolutna ljubav. Zvuči lijepo, ali ako bi netko zaključio da niste pružili apsolutnu ljubav nekome ili da niste bili potpuno iskreni, slijedila je fizička kazna.

"Zapravo, ništa nisi smio napraviti, a ako bi imao bilo kakvu želju koja je bila protivna njihovom učenju, natjerali bi te da se osjećaš krivo", rekla je Close.

Njezina je obitelj bila u MRA-u 15 godina, a kasnije je ona izjavila da joj je to iskustvo vjerojatno pomoglo u glumačkoj karijeri jer je naučila praviti se da vjeruje u sve ono što su joj govorili.

Tom Cruise

scijentologija

kult

Rose McGowan

sekte

Michelle Pfeiffer

Joaquin Phoenix

River Phoenix

Eros Ramazzotti

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter