Nije obećavajuće

Franka među posljednjima na kladionicama za Eurosong, je li nam presudio skandal s plagijatom?


Ines Madunić
17.04.2018.08:30
Franka među posljednjima na kladionicama za Eurosong, je li nam presudio skandal s plagijatom?
Srećko Rundić

sažeto

Naša predstavnica zasad prilično loše stoji na kladionicama za pobjedu na Eurosongu


Ines Madunić
17.04.2018.08:30

Konačno nešto mladenački i moderno, pomislili su mnogi kad je objavljena pjesma "Crazy" kojom će nas Franka Batelić predstavljati na ovogodišnjem Eurosongu u Portugalu. No, nade su potonule kad se javio rumunjski glazbenik Guez i optužio hrvatski tim za plagijat njegove pjesme "Ceea ce iubim".

Ispostavilo se da je producent pjesme, Denis Mevlja, slučajno na svoju stranicu stavio Frankinu pjesmu koju je onda Guez legalno kupio.

Hrvatska zasad nije kažnjena i Franka će nastupiti 8. svibnja u prvoj polufinalnoj večeri, no šanse za pobjedu nisu velike.

Na blogu Good Evening Europe istaknuli su kako "nitko nije pričao o Hrvatskoj na Eurosongu dok se nije dogodio skandal s plagijatom".

"Svaki PR je dobar PR, valjda, a barem smo primijetili da Hrvatska stvarno sudjeluje na Euroviziji ove godine", stoji u tekstu autora koji nije baš oduševljen pjesmom.

"Franka se čini kao zabavna osoba. Njezina vrckava osobnost sigurno će joj pomoći na konferencijama za medije u Lisabonu, ali na njezinu žalost, ne vidimo kako će se to pretvoriti u glasove. Ne znamo tko bi glasao za nju. Rijetki će voljeti ovu pjesmu, a nitko je neće ni strastveno mrziti. Jednostavno je tamo", zaključuju te dodaju da će teško proći u finale.

Što se tiče kladionica, na stranici Eurovision World "Crazy" je na 37. mjestu od ukupno 43 pjesme. Ne može se čak reći ni da nam je skandal s plagijatom presudio.

Od početka se Hrvatska na kladionicama kretala oko 30. mjesta. Stvari su se popravile nakon što je objavljen isječak pjesme i spota, a najviše mjesto koje nam se predviđalo na kladionicama je bilo 16. No, nakon što je službeno objavljen spot i cijela pjesma počeli smo padati. Nakon skandala pali smo s 32. na 36. mjesto.

Na stranici UNIBET Eurovision Odds također nam ne predviđaju ulazak u finale. Koeficijent na Frankinu pobjedu je 81, što znači da ako uložite 10 eura (oko 74 kune), a Franka nekim slučajem pobijedi, osvojili biste 810 eura (skoro 6000 kuna).

Među favoritima je već nekoliko tjedana izraelska pjevačica Netta s pjesmom "Toy", a slijede Estonija, Bugarska, Češka i Belgija.

Gori od nas prema UNIBET-u su Makedonija, Albanija, Island, Irska i Švicarska, dok Eurovision World predviđa da će iza nas biti Albanija, Švicarska, Crna Gora, Island, Slovenija i San Marino.

Ipak, još nije sve izgubljeno. I Jacques Houdek prije prošlogodišnjeg nastupa u Kijevu loše je stajao na kladionicama. Dva tjedna prije nastupa bio je 22. mjestu, a onda je padao. Sve do prve probe bio je na 34. mjestu. Zatim su se predviđanja promijenila pa je, nakon ulaska u finale, završio na osmom mjestu - što je bila ispravna procjena. Bio je to najbolji plasman hrvatske pjesme u posljednjih 16 godina. 

Prošle godine kladionice su dugo predviđale pobjedu Italije, a čak i neposredno prije finala Salvador Sobral iz Portugala bio je na drugom mjestu pa je na kraju i pobijedio.

Eurosong

Franka Batelić

eurovizija

Jacques Houdek

kladionica

pobjeda

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter