Šminka i tehnologija čine čuda

Glumci koji su se bez greške transformirali i u višestruko starije likove


Dolores Drvodelić
16.09.2017.11:05
Glumci koji su se bez greške transformirali i u višestruko starije likove
Profimedia

sažeto

Naviknuti smo na to da nas glumci uvijek iznova oduševljavaju svojim preobrazbama na filmu, ali neke su nas zblja oduševile


Dolores Drvodelić
16.09.2017.11:05

Glumačke transformacije, o kojima smo u nekoliko navrata već pisali na našem portalu, dobar su pokazatelj glumačkog umijeća. Iako su za velik dio same transformacije obično zaslužni šminkeri, kostimografi i CGI stručnjaci, niti jedna ne bi bila uspješna bez onog što glumci tijekom tranformacija daju od sebe. Ovoga puta prenosimo transformacije u starije osobe, a koje je sastavio Bright Side.

Jared Leto često se u filmovima pretvara u likove koji su u potpunosti drugačiji od njega samog. Oscara mu je donijela transformacija u trans-ženu u filmu Dobri dileri iz Dallasa, a veliki komercijalni uspjeh donijela mu je tranformacija u D.C.-jevog zlikovca Jokera u Odredu otpisanih.

Profimedia

No Leto ima aduta i u transformiranju u osobu mnogo stariju od sebe, a takvu je ulogu odigrao u filmu Gospodin Nitko, gdje do kraja filma postane 118-godišnjak. Sam Jared u vrijeme snimanja filma 2009. imao je 38 godina. Transformaciju pogledajte u isječku iz filma:

Tilda Swinton jedna je od najosebujnijih osoba u cijelom Hollywoodu, a dijelom je to zbog uloga koje bira. Tilda je također kraljica transformacija, a u rijetko kojem filmu lik kojeg glumi ima u potpunosti njen izgled. Za potrebe filma Hotel Grand Budapest postala je 84-godišnja aristokratkinja, a samo oni koji je jako dobro poznaju, mogu je prepoznati iza šminke, kostima i glume.

Profimedia

Film Neobična priča o Benjaminu Buttonu bio je zbilja zahtjevan projekt za čitavu glumačku i filmsku ekipu. Priča o Benu iz 2008. godine pokupila je brojne nominacije za Oscara, a nagrade su pokupili oni zaslužni za šminku, vizualne efekte i kreativu. Nominaciju je te godine dobio i glumac Brad Pitt, koji je odglumio naslovni lik, a koji se rodio kao starac, čije se starenje nastavilo "unatrag". U principu, rodio se izgledajući poput starca, a umro izgledajući poput bebe. Brad ga je glumio i kao "80-godišnjaka".

Profimedia

Njegovu ljubav u filmu glumi Cate Blanchett, koja stari na "normalan" način, no i nju imamo prilike vidjeti pretvorenu u osobu stariju dvadeset godina. U trenutku snimanja Cate je, koja glumi Daisy, imala 39 godina. Bradovu transformaciju bilo je ipak znatno teže ovjekovječiti na filmu. Morao je snimiti 120 različitih izraza lica, koji su zatim pretvoreni u 3D modele. Pitt je u velikom broju scena glumio sam, a kako je posao bio izuzetno umarajuć, u nekim su ga scenama mijenjali dupleri.

Profimedia

Za svoju transformaciju Pitt nije osvojio zlatnog kipića, no u tome je uspjela Kate Winslet. Ona je glumila bivšu čuvaricu koncentracijskog logora, Hannu Schmitz, u hvaljenom filmu Žena kojoj sam čitao. Kate, kojoj su tad bile 34 godine, na kraju je filma glumila i 61-godišnju verziju svoga lika. Da bi to uspjela, morala je svakodnevno podnositi osmosatno šminkanje, nakon kojeg bi višesatno snimanje tek kretalo.

Uloga u filmu Sati iz 2002. godine, donijela je Oscara glumici Nicole Kidman. Međutim, uz Nicole, za sporednu ulogu bila je nominirana i Julianne Moore. Glumica koja je u vrijeme snimanja imala 42 godine, odradila je zahtjevan posao na tom filmu, a osim što joj je bilo teško uvjerljivo prikazati majku Lauru Brown, koja napušta svog supruga i dijete u 50-im godinama, lak zadatak nije joj bio niti transformacija u istu tu ženu prikazanu u 2000-ima. Šezdesetogodišnju Lauru odglumila je jednako hvalevrijedno.

Screenshot, Profimedia

Glumcu Leonardu DiCapriju nitko ne može osporiti trud koji ulaže u svaku ulogu koje se uhvati. Leo je na ovaj popis dospio zbog uloge J. Edgar Hoovera, šefa FBI-ja, koji je tom organizacijom vladao čak 50 godina. DiCaprio je tog uspješnog lovca na najveće kriminalce glumio od njegove mladosti do starosti. Leo je tad imao 37 godina, a Hoover je doživio 77, dob u koju se glumac također morao transformirati.

Profimedia

Tranformacija 32-godišnje glumice Hayley Atwell u 89-godišnju Peggy Carter drugačija je od onih koje običava provesti filmska industrija. Naime, iako se u takvim situacijama industrija najviše oslanja na umijeće šminkera, Hayley je u filmu Kapetan Amerika: Zimski ratnik postarana uz pomoć tehnologije. Na licu je imala digitalne markere, a duplerica u starijoj dobi pozvana je na set, kako bi njezinu kožu projicirali na Hayleyino lice.

Screenshot, Profimedia

Supruga i najveća muza Tima Burtona, Helena Bonham Carter, za potrebe snimanja njegovih filmova gotovo uvijek prolazi kroz poveće transformacije izgleda. Jedna od najboljih bila je ona iz mlade ljepotice u staru vješticu (nepoznate dobi). Film je snimljen 2003. godine, a njezina je interpretacija vještice bila čudesna.

Profimedia

Nijedna nas serija dosad nije toliko puta ostavila bez riječi kao Igra prijestolja. Iako se ne radi o filmu, jedna je transformacija iz te serije vrijedna spomena. Melisandre, odnosno svećenica svjetla, zapravo je *spoiler alert* vrlo stara žena, kao što smo to u jednoj epizodi imali prilike vidjeti. Melisandre je kroz cijelo svoje postojanje u seriji vatrena crvenokosa žena, a iako je tijelo prikazano u tih nekoliko minuta otkrića zapravo duplerica, samo lice je ono 40-godišnje glumice Carice van Houten.

Screenshot, Profimedia

star vibes

Brad Pitt

glumci

Leonardo DiCaprio

glumice

transformacija

Jared Leto

Kate Winslet

Cate Blanchett

transformacije

Tilda Swinton

helena bonham carter

Julianne Moore

carice van houten

Podijeli članak