Dugotrajna borba

Godinama se bore s ovisnošću, ali rijetki su oni koji su uvijek bili brutalno iskreni o svemu kroz što su prošli


Ines Madunić
20.01.2019.15:00
Godinama se bore s ovisnošću, ali rijetki su oni koji su uvijek bili brutalno iskreni o svemu kroz što su prošli
Neja Markičević (2), Srećko Niketić/Cropix

sažeto

Neki naši glazbenici nisu se bojali priznati da se bore s ovisnošću


Ines Madunić
20.01.2019.15:00

Ovisnost o alkoholu ili narkoticima česta je među slavnima u Hollywoodu i za borbe mnogih slavnih saznamo tek nakon nekoliko godina, kad priznaju da su došli do ruba. No, u zemlji kao što je Hrvatska takve se stvari puno brže saznaju. Mnogi o tome ne žele razgovarati te tek kasnije, nakon što su prošli kroz rehabilitaciju podijele s javnošću svoju borbu.

Tako je reper Marin Ivanović Stoka priznao da je godinama bio ovisan o drogi, a nakon što je prošao kroz liječenje poželio je sa svima podijeliti i svoje najgore faze. Stoka je izašao na drugu stranu, ponovno pokrenuo karijeru, a o svojim slabostima i najgorem periodu u životu napravio je i kazališnu predstavu. S monodramom sada pokušava sve upozoriti na opasnosti koje nosi ovisnost.

Ima i onih čije borbe pratimo već godinama i koji se ne boje priznati svoje slabosti. Goran Bare godinama je sinonim za rokenrol u Hrvatskoj, ali svi znamo da je tijekom života prošao kroz teške faze ovisnosti o alkoholu, drogama i tabletama. Danas je na metadonskoj terapiji koju će morati uzimati do kraja života.

Tomislav Krišto/Cropix

"Terapija, to ti je kao flaster. Ako ti curi krv, ti ga staviš i zalijepiš. Nisam još izliječen, borim se i dalje, a probao sam valjda sve droge. Ni jedna droga nije nikome donijela ništa dobro, osim možda dileru", rekao je svojedobno Bare.

Drogirati se i piti počeo je zbog depresije i teških životnih situacija kroz koje je prošao.

"Mislim da je za mene prekasno. Ostalo mi je još nekih 15, 16 godina života, što je dovoljno da snimim dva do tri albuma na koje ću biti ponosan. Želim iza sebe ostaviti nešto vrijedno", rekao je glazbenik, koji je prošle godine objavio hvaljeni album "Nuspojave".

O borbi s ovisnošću o alkoholu iskreno je pričao i Alen Vitasović. Pjevač kaže da i danas popije, ali ne više kao prije.

"Imam velikih problema s alkoholom, ali više ne kao prije. I dalje popijem, znam se i napiti, ali kontroliram se, pogotovo na koncertima. Nisam više ni mlad, bude mi jako naporno nastupati cijelu noć. Ja sam poduzeo neke mjere u vezi toga da pomognem sebi i svojoj obitelji. Liječenje je teška riječ jer ovisnost se ne može izliječiti, možeš ju držati pod kontrolom. Sad sam u fazi koja je dobra - popijem, ali ne padam po ulici", iskreno će pjevač.

Foto: CROPIX

Kako bi sve držao pod kontrolom jednom mjesečno prijavi se na odjel i ide na redovnu terapiju kod psihijatra, dr. Roberta Torrea u Zagrebu.

"On mi puno pomaže. Pomaže mi da se lakše nosim sa svime što me okružuje, koncertima, ljudima. Ali, i da manje pijem. Pametan je to potez. Odeš malo tamo, odmoriš se, razgovaraš. Smatram i savjetujem svima, zaista puno pomogne. Pisalo se o svemu tome previše, shvaćam da je zanimljivo, ali evo, zadnje vrijeme ništa ne pijem. Na koncertima nimalo. Popijem tu i tamo bevandu iza večere, ali minimalno", rekao nam je Vitasović.

Neke bi savjete od njega mogao uzeti i Mladen Grdović, čiju borbu s alkoholom pratimo već godinama. Zbog koje bevande previše više je puta razbio svoj Ferrari, Mercedes i Jaguar, a navodno je imao i fizičke obračune sa suprugom Brankicom te je bio prijavljen policiji zbog obiteljskog nasilja.

FOTO: CROPIX

"Moja dijagnoza je da sam alergičan na alkohol. Nikada nisam popio, niti ću popiti čašicu viskija, rakije ili bilo kojeg žestokog alkoholnog pića. Jedino ponekad pijem bevande, koje me brzo 'uhvate'. Nemam dijagnozu alkoholičara jer sam tip koji si nakon tri, četiri ili više mjeseci apsolutne apstinencije priušti koju bevandu. I onda to krene u medijima", rekao je prije nekoliko godina Grdović.

alkohol

ovisnost

alkoholizam

Alen Vitasović

Mladen Grdović

drogiranje

Goran Bare

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter