Zločesta i prelijepa: Gloria Grahame

Hollywood ju je obožavao sve dok nisu saznali da je zavela svog 13-godišnjeg posinka


Ines Madunić
15.11.2017.19:00
Hollywood ju je obožavao sve dok nisu saznali da je zavela svog 13-godišnjeg posinka
Profimedia

sažeto

Bila je jedna od najvećih glumica zlatnog Hollywooda, a njezin privatni život bio je skandalozan


Ines Madunić
15.11.2017.19:00

Gloria Grahame odmalena je odgajana da bude zvijezda. Njezina majka bila je britanska glumica Jean Hallward, a već s 20 godina Gloria je potpisala sedmogodišnji ugovor s MGM-om. Zapažena je u svom drugom filmu, "It's A Wonderful Life", gdje je 1946. glumila koketnu Violet, a prva nominacija za Oscara došla je godinu dana poslije za film "Crossfire". Zlatni kipić osvojila je za sporednu ulogu u "The Bad And The Beautiful", a poznata je u po ulozi u "In A Lonely Place", gdje je briljirala uz Humphreyja Bogarta.

No, iako je njezina karijera išla uzlaznim tokom, privatni život bio je prava suprotnost.

Nakon manje od godinu dana braka sa Stanleyjem Clementsom podnijela je zahtjev za razvodom, a kad mu se vratila pretukao ju je. Konačno je uspjela pobjeći, a na dan kad je dobila rješenje o rastavi braka udala se za redatelja Nicholasa Raya u Las Vegasu. Bila je četiri mjeseca trudna s njihovim sinom Timothyjem, no brak je bio osuđen na propast otpočetka. Tu istu noć kad su se vjenčali Nicholas je u Vegasu prokockao 30.000 dolara - samo zato da ih ona ne bi potrošila.

Profimedia

"Bio sam zaluđen njome, ali nije mi se pretjerano sviđala", priznao je kasnije redatelj kultnog filma "Buntovnik bez razloga". Tri godine poslije, Ray je našao Gloriju u krevetu s njegovim sinom iz prvog braka, Tonyjem, koji je tad imao tek 13 godina. Zgrožen, odmah je podnio zahtjev za rastavom, ali razlog je cijeli Hollywood saznao tek deset godina poslije.

Idući brak bio je s producentom Cyem Howardom. Trajao je tri godine, a Gloria je rodila kćer Mariannu. No, brak je bio turbulentan. Nakon jedne svađe razderala je svu Cyevu odjeću, a u drugoj mu je prijetila pištoljem. Sve se smirilo do 1962. godine, kad je izašlo na vidjelo da je Grahame već dvije godine u braku s Tonyjem Rayem, posinkom svog bivšeg muža kojeg je zavela kad je imao 13 godina. Vjenčali su se u tajnosti u Meksiku.

"Udala sam se za redatelja Nicholasa Raya. Ljudi su zijevali od dosade. Kasnije sam se udala za njegovog sina, a prema reakcijama reklo bi se da sam počinila incest ili da sam orobila kolijevku", rekla je Gloria. Taj je brak bio najduži, trajao je 14 godina i glumica je rodila dvoje djece. Pa iako je u medijima ostavljala dojam ledene kraljice, privatno nije bila dobro. Liječila se od depresije, a Cy ju je tužio za skrbništvo nad kćeri Mariannom jer je smatrao da nije podobna za majčinstvo.

Profimedia

Brak s Tonyjem ipak je završio razvodom, a kako je i njezina holivudska karijera bila gotova, Gloria se 1978. preselila u London, gdje je dobivala uloge u kazalištima na West Endu. Tamo je upoznala i zaljubila se u mladog glumca Petera Turnera. Bio je 30 godina mlađi od nje - ona je imala 55, a on 26 kad su se upoznali i zaljubili.

"Prvo smo bili prijatelji, a onda ljubavnici. Naša je veza bila čudna, i to ne samo zato što je bila starija od mene, što je u to vrijeme bilo skandalozno. Ona je bila holivudska zvijezda, a ja jedno od devetero djece odrastao u siromašnoj četvrti Liverpoola", rekao je Turner. Veza je uskoro postala ozbiljna i oboje su se preselili u New York.

No, Gloria je odjednom počela nestajati bez traga, ponekad i po nekoliko dana. Frustriran, nakon nekog vremena Peter se vratio u Englesku. Godinu dana poslije saznao je da je razlog bio taj što je Gloria oboljela od raka dojke i to mu je cijelo vrijeme tajila. U međuvremenu, vratila se u Englesku i radila u kazalištu, a kad se jedan dan srušila na probi, Petera je nazvao prijatelj glumac i on ju je posjetio u bolnici. Zamolila ga je da ju odvede u Liverpool, u kuću njegovih roditelja, kako bi se nekoliko dana odmorila od svega. Odbijala je liječničku pomoć.

Profimedia

"Šest dana Gloria je umirala u mojoj kući dok sam ja ispunjavao sve njezine želje. Kontaktirao sam njezinu djecu i rekao im da moraju doći što prije moguće", ispričao je Turner. Obitelj ju je odvela natrag u New York, gdje je preminula samo nekoliko sati nakon što su je primili u bolnicu. Imala je 57 godina.

O ljubavnoj priči Glorije i Petera Turnera upravo je snimljen film, u kojem glumicu igra Anette Bening, dok njezinog posljednjeg ljubavnika glumi Jamie Bell, kojeg znamo iz hita "Billy Elliot".

star vibes

glumica

Hollywood

skandal

Gloria Grahame

Podijeli članak