Nevjerojatna snaga

Hrabre žene borile su se s najtežom situacijom! Život im je postavio najveći izazov


Barbara Marinović
17.02.2019.17:00
Hrabre žene borile su se s najtežom situacijom! Život im je postavio najveći izazov
Foto: CROPIX

sažeto

Ljubav je zajednički nazivnik koji ove žene nose i jedina deviza kojom prolaze kroz sve izazove koje im je život donio


Barbara Marinović
17.02.2019.17:00

Najveći i najteži je to posao na svijetu. Svakako i onaj koji najviše ispunjava ponosom i srećom. Samo samohrane majke znaju kako im je, koliko tereta, brige i borbe pada na njihova leđa. No, one imaju cilj. Bore se svim silama za svoje dijete, a vremena za kukanje nemaju. Izazovi roditeljstva samo su na njima. Dirljivim se riječima svojedobno Ornela Vištica obratila svojoj majci. Rasplakala je brojne obožavatelje opisavši do srži kako je izgledalo njezino djetinjstvo i što za nju znači njezina majka.

'Kad odrasteš kao dijete samohrane majke od malih nogu se učiš kako biti princeza i lavica. Mama, hvala ti na najljepšem djetinjstvu. Hvala ti na snimateljima koji su bilježili moje rođendane od malih nogu, na svim ispunjenim željama, hvala za sve torte i igračke, za dvorište puno smijeha, puno djece i igre. Na požrtvovnosti i ljubavi. I danas... Volim te mama', napisala je Ornela, beskrajno zahvalna na svemu što joj je mama omogućila.

Teško, ali vrijedno svake sekunde!

I brojne poznate Hrvatice same su prošle kroz odgoj djeteta, djelomično ili u potpunosti. Lana Klingor Mihić jedno je vrijeme sa svojom kćerkom bila sama. Natovarila si je na leđa i kredit sa švicarcima kako s kćerkom ne bi bila podstanarka. Hrabra majka borila se za sebe i svoju djevojčicu, a tijekom gostovanja u 'Ženskoj priči' komičarke Marijane Perinić Lana je otkrila da je bilo teško, no vrijedno svake sekunde! U međuvremenu u njihov život ulazi Ante Mihić, a otad Lana dobiva još dvije curice. Danas je sretna uz svoju obitelj, a izazove roditeljstva rješava uz pomoć supruga i posvećenog oca.

Press Foto

Pozitivni primjeri!

Pozitivnih primjera samohranog majčinstva danas ima sve više. Među njima su, primjerice, Jelena Veljača i Ana Rucner. Iako više nije s donedavnim partnerom Draženom Čučekom, Jelena s bivšim usklađuje vrijeme i obaveze koje zahtjeva njihova djevojčica. Par i dalje provodi puno zajedničkog vremena te rade sve kako bi malena što manje osjetila njihov razvod. Ne znači to, s druge strane, da u svakodnevnom životu Veljača nije sama s djevojčicom. Takva je situacija i s Anom Rucner, koja je i dalje bliska s Vladom Kalemberom, s kojim je u prijateljskim i roditeljskim odnosima ostala i nakon ljubavnog kraja. Sin jedinac za oboje je prioritet.

Foto: CROPIX

Milanka i njena Lana

S druge strane, političarka Milanka Opačić davnih se dana odlučila biti samohrana majka kada je usvojila djevojčicu Lanu. Djevojčicu je posvojila kada su joj bile nepune tri godine i otad njih dvije tvore malu obitelj. Da neće biti lako, Opačić je bila u potpunosti svjesna, prošla je kroz sve provjere, a morala je uvjeriti nadležne da će moći kćeri sama sve priuštiti i osigurati. Iako i samohrani roditelji mogu posvajati, taj proces je za ljude znatno teži negoli kada se radi o dvoje ljudi. Političarka je uspjela i svoju kći dovela kući, gdje je nedavno Lana dočekala i punoljetnost. Sve te godine provele su same, kao prava mala ekipa.

CROPIX

Elizabeta sinove odgaja sama

Novinarka Elizabeta Gojan u 39. godini rodila je blizance Viktora i Patrika te odlučila da ne želi ništa od oca svojih sinova i da će ih odgajati sama. 'Nisam planirala majčinstvo, a to mi je bila još jedna potvrda da ništa ne mogu napraviti jednostavno. Snalazila sam se teško. Da nije bilo mojih roditelja, ne bih to mogla. Kada sam na ultrazvuku doznala da ih je dvoje, a inače nisam taj tip, briznula sam u plač kako ću ja to sama. No, mama me smirila, ništa nije dovela u pitanje, iako je sve do kraja mislila da to trebam riješiti sa suprotnom stranom. Brzo sam se vratila na posao da financijski mogu preživjeti, bilo je jako puno toga na mojim roditeljima, iako sam se ja maksimalno trudila. Šest godina nisam nigdje bila, ni u kazalištu ni u kinu, samo posao - doma, i eventualno na neki put. Nikad nisam tražila alimentaciju, to je ono 'donkihotovski' u meni, nismo u kontaktu, ali sinovi znaju tko je', kazala je Gojan svojedobno za Jutarnji. Braća su danas punoljetna, uspjela je prekaljena novinarka i u tom naumu, te odgojila svoje blizance sama.

Damjan Tadic / CROPIX

Glazbena diva vrlo se brzo razvela i ostala sama sa svojom Ivanom

Glazbena diva Meri Cetinić svoju Ivanu sama odgaja otkako su kćeri bile dvije godine. Pjevačica se trudila kćeri nadomjestiti sve što joj je možda nedostajalo, a usto je morala usklađivati i tempo rada s onim roditeljskim. Financije joj nikada nisu bile problem, s novcem je znala, a usto i odlično zarađivala zahvaljujući velikoj karijeri koju je napravila. Neprestana je to borba, na svaki trenutak je vrijedan. Meri je odgoju svoje kćeri imala pomoć roditelja, no ne i bivšeg supruga. Otkako se razvela od njega, više se nikada nije udavala, već se posvetila Ivani i karijeri.

Foto: CROPIX

Renati puno pomažu roditelji

Glumici Renati Sabljak u odgoju dječaka pomažu i roditelji, samohrana je majka, naime, blizanaca. Ta životna odluka njoj je, kaže, najveća i najvažnija. Za Jutarnji je prošle godine ispričala je kako gleda na svoju situaciju. 'Kad preletim sve uloge dosad, ta životna uloga je najveća i najteža. Kao prvo, ne smatram se požrtvovnom mamom, ja sam mama. Ne znam biti drugačija, i da hoću. Ne možeš birati između posla i majčinstva, jer majčinstvo je uvijek na prvom mjestu', rekla je Sabljak. U svemu joj puno pomažu roditelji s kojima živi, koji su posebno važni onog trenutka kada Renata možda zbog posla mora i otputovati.

John Pavlish

Voditeljica i novinarka Karmela Vukov Colić svoju djecu je odgojila kao samohrana majka. I u slučaju prve i druge veze, Karmela je vrlo brzo doživjela ljubavni krah. U drugoj trudnoći čak je ostavljena sama prije negoli je i rodila svog dječaka, dok je s prvim partnerom s kojim ima kći Reu ostala u jako dobrim odnosima.

CROPIX

Jelena Veljača

Lana Klingor Mihić

Milanka Opačić

Karmela Vukov Colić

Elizabeta Gojan

meri cetinić

renata sabljak

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter