Bernarda ide na Doru

'Hrvatska Adele' pokorila je Njemačku, a njena životna borba prava je inspiracija: 'Ništa mi nije pomagalo, bilo mi je dosta bolnica, lijekova i narkoza, ali još vjerujem da ću vidjeti'


Ines Madunić
19.01.2019.15:00
'Hrvatska Adele' pokorila je Njemačku, a njena životna borba prava je inspiracija: 'Ništa mi nije pomagalo, bilo mi je dosta bolnica, lijekova i narkoza, ali još vjerujem da ću vidjeti'
Nikolina Vuković Stipaničev/CROPIX

sažeto

Pjevačica se rano preselila u Švicarsku s roditeljima, a sad želi predstavljati Hrvatsku na Eurosongu


Ines Madunić
19.01.2019.15:00

Mlada pjevačica Bernarda Bruno ove će se godine boriti na Dori za nastup na Eurosongu u Izraelu pjesmom "I Believe In True Love".

Ova 26-godišnjakinja možda vam je nepoznata, ali neki je pamte kad je prije dvije i pol godine nastupila na 19. Dalmatinskoj šansoni u Šibeniku.

Otpjevala je tad "Gdje da nađem mir" i oduševila žiri, koji joj je dodijelio prvo mjesto. Prije toga, na istom je festivalu nastupila s pjesmom "Olujna noć" te također pobijedila 2014. godine.

Talentirana djevojka inače je rođena u Zagrebu. Njezini su se roditelji ubrzo preselili u Švicarsku jer je Bernarda rođena slijepa.

"Nijedna operacija nije mi pomogla. Izgubila sam lijevo oko pa sad imam staklenu protezu. Kad sam imala 15 godina rekla sam da mi je dosta bolnice, lijekova i narkoze", rekla je svojedobno Bernarda.

Snažnim glasom već je očarala ne samo hrvatsku publiku, nego i onu u Njemačkoj i Švicarskoj. Napisala je 250 pjesama te se natjecala u jednom njemačkom talent showu, a zatim i u Voiceu, gdje su je zvali "hrvatska Adele".

Nikolina Vuković Stipaničev/CROPIX

Na audiciji za njemački Voice pjevala je "I Heard It Through Ther Grapevine" Marvina Gaya, a svi članovi žirija okrenuli su se i željeli je u svom timu.

Nakon što je otpjevala, Bernarda ih je pitala: "Je li se itko okrenuo?"

"Postoje rijetki posebni trenuci u ovom showu, a jedan od njih je i ovaj. Vjeruj, ne događa se često da se sva četiri člana žirija bore za kandidata i pritisnu zeleno svjetlo", rekao joj je Mark Forster, ali je Bernarda pjevala u timu Patricka Kellyja, poznatog Paddyja iz grupe Kelly Family. Došla je do finala, ali nije odnijela pobjedu.

Već je pokušala nastupiti na Eurosongu te se natjecala na švicarskom showu, ali je završila na drugom mjestu. Zato će sad pokušati osvojiti pobjedu na Dori.

Od malih nogu utjehu je tražila u glazbi i vjeri pa zato najviše voli soul, gospel, jazz i r'n'b, a studirala je teologiju.

"Teško mi je reći tko mi je uzor, postoji puno glazbenika koji su mi važni. Ako govorimo o Hrvatskoj, onda Josipa Lisac. Bila sam na njezinom koncertu i ona je prava diva", rekla je Bernarda, koja još nije izgubila nadu da će jednom ozdraviti.

"Bilo je nekoliko trenutaka u mojem životu kad mi je glazba pomogla. Čula bih pjesmu u teškom trenutku, a onda bih u pjesmi našla snagu da ustanem i borim se. Dok god živim, uvijek postoji nada – san da ću jednog dana vidjeti", rekla je Bernarda.

pjevačica

Eurosong

eurovizija

Dora

Bernarda Bruno

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter