Ljubav Vivien Leigh i Laurencea Oliviera

'Iako smo se rastali, sama pomisao na tvoju nesreću za mene je mučenje'


Ines Madunić
01.10.2017.20:00
'Iako smo se rastali, sama pomisao na tvoju nesreću za mene je mučenje'
Profimedia

sažeto

U braku su bili 20 godina, ali nisu mogli više biti zajedno. To ne znači da je njihova ljubav nestala...


Ines Madunić
01.10.2017.20:00

Imala je 22 godine i bila samo glumica u usponu kad je prvi put vidjela Laurencea Oliviera u predstavi "Theatre Royale" na londonskom West Endu. Rekla je svojoj prijateljici: "Ovo je čovjek za kojeg ću se udati." Vivien Leigh tu je želju i ostvarila, ali tada se to nije činilo ostvarivim. Ona je, naime, već bila u braku s odvjetnikom Robertom Holmanom s kojim je imala kći Suzanne. Laurence je bio u braku s glumicom Jil Esmond s kojom je imao sina Tarquina.

Ali, već iduće godine našli su se na snimanju filma "Fire Over England", gdje su glumili ljubavni par. Počeli su provoditi puno vremena zajedno i izvan seta pa su se ubrzo upustili u strastvenu avanturu. Iako su već živjeli zajedno, javnost nije smjela znati za njihovu ljubav. Prema tadašnjem moralnom kodu Hollywooda, to nije bilo prihvatljivo. Uostalom, niti Olivierova supruga ni Leighin muž nisu im htjeli dati razvod pa su morali živjeti u tajnosti. Otkad su postali ljubavnici, Vivien i Laurence počeli su se dopisivati, a njihova strastvena ljubavna pisma nedavno su postala javna.

Getty Images

"O, moja draga, malena ljubavi, tako patim za tobom. O, moje srce ne može izdržati bez tebe", napisao joj je u jednom od prvih pisama na samom početku njihove veze.

Sve se promijenilo kad su oboje ostvarili goleme uspjehe. Ona je glumila Scarlett O'Haru u "Prohujalo s vihorom" dok je Olivier zablistao u "Orkanskim visovima" kao Heathcliffe. Puno su se dopisivali za vrijeme snimanja ta dva filma, a pogotovo dok je Vivien snimala 'Prohujalo s vihorom'. Oboje su mislili kako će taj film doživjeti neuspjeh.

"Moraš se dokazati u iduća dva ili tri filma. Za tvoje samopoštovanje jako je važno da uspiješ u filmu, ali i za tvoju sreću, kao i za našu sreću. Ako ne uspiješ, bojim se da ćeš jednostavno postati - pa, dosadna", stoji u jednom pismu.

Getty Images

Njihova je afera postala javna stvar i njihovi su supružnici konačno pristali na razvod. Bilo je to 1940. godine, kad je Vivien postala prva Britanka koja je osvojila Oscar za najbolju glavnu glumicu.

"Zaključio sam da si jako zločesta. Mi smo popularan skandal, ili jako javan skandal. Zato je jedino što možemo napraviti, a da bude u skladu s dobrim ukusom, da oboje budemo što manje nametljivi", napisao je svojoj uskoro supruzi Laurence.

Oboje su ostali bez skrbništva nad svojom djecom, ali već iste godine vjenčali su se. Na vjenčanju su bili samo svjedoci - glumica Katherine Hepburn i pisac Garson Kanin. Iste godine zajedno su glumili u "21 Days Together", iduće godine u "That Hamilton Woman" te u brodvejskoj adaptaciji "Romea i Julije".

Za vrijeme Drugog svjetskog rata on se pridružio britanskim trupama, dok ih je ona zabavljala i volontirala, čak i odbila unosne ugovore kako bi pomogla vojsci. Oboje su bili bliski s tadašnjim premijerom Winstonom Churchillom.

Getty Images

Prva uloga nakon toga za Vivien je bila u "Cezaru i Kleopatri" 1944. godine. Usred snimanja saznala je da je trudna, ali nažalost je imala spontani pobačaj. Nakon toga pala je u depresiju, a iako još dugo neće biti dijagnosticirani, Leigh je patila i od bipolarnog poremećaja i manične depresije. Glumica je imala periode hiperaktivnosti nakon kojih bi uslijedila depresivna faza, često uz histerične i nasilne napadaje kojih se ona kasnije nije sjećala.

Kad se oporavila nastavila je snimati film, ali nije više imala volje. Nikad nije pogledala taj film do kraja jer joj je bilo preteško. Kasnije iste godine oboljela je od tuberkuloze pa nije glumila sve do 1946. godine. Dok je ona morala biti kod kuće i odmarati, Laurence je neumorno radio i karijera mu je procvjetala. To je smetalo Vivien pa su počele prve svađe. Zbog njezinog bipolarnog poremećaja Laurence je patio i počeo je tražiti utjehu u kazalištu. Rijetko kad je bio kod kuće, a nakon zajedničke turneje u Australiji 1948. godine Vivien mu je rekla da ga više ne voli. Ipak, ostali su u braku još 12 godina.

Getty Images

I njezina se karijera vratila na svoje noge pa je zaradila drugi Oscar za "Tramvaj zvan čežnja" 1951. godine. Dvije godine poslije otputovala je na Šri Lanku kako bi snimala "Elephant Walk" s Peterom Finchom. No, nakon što je snimanje počelo doživjela je živčani slom i njezinu ulogu preuzela je Elizabeth Taylor. Kad se vratila u London, obavijestila je Laurencea da je zaljubljena u Fincha te da imaju aferu već godinama. Ipak su ostali zajedno te su glumili u nekoliko kazališnih produkcija.

Vivien je ponovno zatrudnjela 1956., ali je opet izgubila dijete i pala u depresiju. Uskoro je počela vezu s glumcem Jackom Merivaleom i 1960. konačno se razvela od Oliviera. On se ubrzo oženio s glumicom Joan Plowright, a ona je prijateljici povjerila: "Radije bih kratko živjela s Laurenceom nego dugo bez njega."

Iako nisu bili zajedno do kraja života, pisali su si i nakon razvoda.

Profimedia

"Želim ti zahvaliti jer si me razumjela. Ponijela si se plemenito, hrabro i prekrasno, i žao mi je, jako mi je žao što je za tebe to sve bio pakao", napisao je Laurence netom nakon razvoda. Čak i kad se ponovno oženio, nastavili su se dopisivati.

"O Bože, Vivling, kako se molim da ćeš pronaći sreću i zadovoljstvo sada. Stalno se molim da preuzmem dio tvoje nesreće na sebe i moram reći da uspijeva, jer tvoja nesreća je za mene mučenje; i sama pomisao na to je neprestana noćna mora", napisao joj je Olivier.

Getty Images

Posljednji put Vivien se na filmu pojavila 1965. u "Ship of Fools", tijekom kojeg je često imala napadaje panike te je bilo jako teško raditi s njom. Preminula je 7. srpnja 1967. godine nakon što je ponovno oboljela od tuberkuloze.

Godinama nakon što je Vivien preminula, jedan je prijatelj zatekao Laurencea kako na televiziji gleda njezin film.

"To... to je bila ljubav", rekao je sa suzama u očima.

star vibes

ljubav

Hollywood

glumci

ljubavna priča

Vivien Leigh

Laurence Olivier

ljubavna pisma

Podijeli članak