Najveći misterij balkanske scene

Imao je najviše potencijala u zlatnoj generaciji, no teška obiteljska tragedija natjerala ga je da napusti sve... Kasnije su tvrdili da je umro, da je pastir, da je svećenik...


Barbara Marinović
07.01.2019.17:00
Imao je najviše potencijala u zlatnoj generaciji, no teška obiteljska tragedija natjerala ga je da napusti sve... Kasnije su tvrdili da je umro, da je pastir, da je svećenik...
Screenshot: Youtube

sažeto

Miladin Šobić bio je najperspektivniji balkanski kantautor, tijekom studija u Dubrovniku počeo je graditi izvrsnu karijeru, no sve je bilo kratkog daha


Barbara Marinović
07.01.2019.17:00

Što se dogodilo s Miladinom Šobićem? Najperspektivniji kantautor rođen je na današnji datum 1956. godine u Nikšiću, u Crnoj Gori, gdje je odrastao i završio srednju školu. U tom periodu počinje se glazbeno aktivirati. Nakon što je maturirao, Šobić je upisao turizam u Dubrovniku, a upravo studentski život bio mu je inspiracija za prve napisane hitove. U dubrovačkim studentskim krugovima njegov singl 'To sam ja' dosegao je status studentske himne, slične onom kakvom će godinama kasnije postati singl 'Džemper za vinograd'.

Ljudi iz struke tada su Miladina označavali najvećom mladom nadom glazbene scene u regiji. Vrhunac karijere doživio je u Sarajevu, a glazbom ostavio traga na mnoge glazbenike koji su kasnije postali i poznatije ime nego što je njegovo.

Smrt voljene sestre trajno ga je obilježila

Veliki uspjesi dali su Miladinu motivacije da radi na trećem albumu, naziva 'Barutana ljubavi', no onda se dogodila velika tragedija. Njegova voljena sestra Šeherezada preminula je od raka. Šobić se nakon toga povukao. Ubrzo je postao najveći misterij balkanske glazbene scene. Svako malo pojavila bi se neka nova informacija o Miladinu.

Svećenik, pastir?

Neki su tako tvrdili da je postao pastir, a drugi da je u međuvremenu preminuo. Pojavile su se informacije i da se Miladin zaredio, a spekuliralo se i da će se vratiti glazbi. No, nikada se nije vratio. Obiteljska tragedija trajno je prekinula njegovu, dotad, sjajnu karijeru. Informacija koja je medijima potvrđena od strane Šobićevog rođaka Vanje Radovanovića jest da je 2013. godine Šobić doživio moždani udar, koji mu je onemogućio komunikaciju. Vanja je medijima rekao da je točno da je Miladin u bolnici, no dodao i da se glazbenik dobro oporavlja. Dodao je i da Miladin stvara glazbu, no u tišini, izvan očiju javnosti. Dobio je 2017. godine u Crnoj Gori i status istaknutog kulturnog stvaratelja, a on se na dodjeli i pojavio.

Unatoč tome, misterij Miladina Šobića živi i dalje. Jednostavnost njegovog izričaja i činjenica da iza njegovog nestanka plovi aura tajne, učinili su ga privlačnim i popularnim i kasnijim generacijama.

Miladin Šobić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter