Priče iza hitova Rolling Stonesa

Inspiracija Jaggeru i Richardsu: Tko su u stvarnom životu bile Angie, Ruby Tuesday i Honky Tonk Woman?


Ines Madunić
31.05.2018.10:30
Inspiracija Jaggeru i Richardsu: Tko su u stvarnom životu bile Angie, Ruby Tuesday i Honky Tonk Woman?
Getty Images

sažeto

Seks, droga i rokenrol bili su njihov život, a evo stvarnih ljudi koji stoje iza nekih od najvećih hitova svih vremena


Ines Madunić
31.05.2018.10:30

Čak i ako niste najveći obožavatelj Rolling Stonesa, neke pjesme nisu vam mogle promaknuti. Evegreeeni kao što su "Angie" i "Honky Tonk Woman" već nam pomalo idu na živce koliko smo ih puta čuli, ali imaju svoje zasluženo mjesto u glazbenoj povijesti. Svi znamo da su Stonesi, kao i drugi bendovi u to vrijeme, živjeli nevjerojatno neurednim i ludim životom, doslovno svaki dan proživljavajući seks, drogu i rokenrol. A u svim tim dogodovštinama našlo se čudnih i zanimljivih likova koji su zaslužili svoje pjesme. Evo nekoliko stvarnih inspiracija za velike hitove Stonesa za koje znamo.

Under My Thumb

Djevojka koja ga je nekad maltretirala sad je konačno pod njegovom kontrolom - Jagger je očito bio jako sretan kad je prekinuo dvogodišnju vezu s manekenkom Chrissie Shrimpton 1966. godine. Mick ju je ostavio zbog Marianne Faithfull, a njihova je veza bila turbulentna.

Getty Images

Chrissie ga je kasnije opisala kao "kontrol frika", a on ju je vodio na sud kako bi zabranio objavljivanje ljubavnih pisama koje joj je slao. Stvari očito nisu završile dobro između njih dvoje jer se nagađa da joj je posvetio i pjesme "Stupid Girl" te "19th Nervous Breakdown".

Chrissie je kasnije postala glumica, a danas ima 73 godine i živi u Londonu.

Ruby Tuesday

Keith Richards posvetio je baladu bivšoj djevojci Lindi Keith koja ga je ostavila zbog Jimija Hendrixa. I on joj je napisao pjesmu "See Me Linda, Hear Me, I'm Playing The Blues". Prije nego što je Richards postao ovisnik, bio je zabrinut zato što je Linda redovito uzimala kokain i LSD.

Getty Images

Dok su bili na turneji u SAD-u nazvao je njezinog oca zbog toga, koji je došao po nju i stavio je na prisilno psihijatrijsko liječenje. Linda i Richards prekinuli su 1966., a on je s Brianom Jonesom napisao "Ruby Tuesday", a ona je godinu dana kasnije skoro preminula od predoziranja.

Danas živi u New Orleansu sa suprugom.

Jumpin' Jack Flash

Iako mnogi misle da se naziv pjesme odnosi na Jaggerove pokrete na sceni, zapravo je inspiracija bio vrtlar Keitha Richardsa na njegovom imanju u Engleskoj.

"Mick i ja bili smo budni cijelu noć, vani je kišilo i čuli su se koraci ispod prozora, bio je to moj vrtlar Jack Dyer. Mick se probudio i pitao me što je to, a ja sam odgovorio: 'To je Jack. Jack koji skače.' Počeo sam raditi na gitari oko tog izraza, smislio sam uvod i pjevao sam 'Jumping Jack', a Mick je samo rekao: 'Flash' i odjednom smo imali super frazu s odličnim ritmom i zvukom", rekao je Keith Richards za magazin Rolling Stone.

Honky Tonk Woman

Pjesmu su napisali Jagger i Richards dok su bili na odmoru u Brazilu s tadašnjim djevojkama Marianne Faithfull i Anitom Pallenberg. Richards se poigravao s pjesmom 'Honky Tonk Blues' Hanka Williamsa, a Jagger je prilagodio tekst prema svom iskustvu s prostitutkom.

"Mick i ja smo se zezali s tom idejom starog Hanka Williamsa. Stvarno smo mislili da smo kauboji. Sjedili smo tamo usred ničega. A cure su to obožavale", rekao je Richards.

Brown Sugar

Iako je to sleng za heroin, ponovno se radi i o ženi. Napisao ju je Jagger u Australiji 1969.

"I treba zvučati jebeno prljavo!", rekao je Jagger ekipi iz benda kad su snimali 'Brown Sugar', pjesmu koja je navodno o glumici i pjevačici Marshi Hunt, koja s Jaggerom ima kćer Karis.

Getty Images

Pjevačica Claudia Lennear, koja je pjevala sa Stonesima, vjeruje da je pjesma zapravo o njoj.

"Bog zna što sam htio reći tom pjesmom. Totalni kaos. Sve gadno sam stavio tamo. Danas ne bih mogao napisati takvu pjesmu, cenzurirao bih sam sebe, ne bih mogao pisati tako sirovo", rekao je nedavno Jagger.

Wild Horses

Predivnu pjesmu napisao je Keith Richards za sina Marlona kojeg ima s Anitom Pallenberg. Trebao je krenuti na turneju u SAD, ali nije htio ostaviti tek rođenog sina pa je napisao jednu od najljepših balada Stonesa.

Getty Images

Marlon je odrastao na turneji sa Stonesima i prije 10. godine pospremao je drogu svojim roditeljima - oboje su bili ovisnici - a navodno su mu prve riječi bile 'room service'. Ipak, ispao je sasvim dobro, završio fakultet, ima troje djece s manekenkom Lucie De La Falaise i radi u Engleskoj kao galerist, grafički umjetnik i fotograf.

Tumbling Dice

Pjesma je snimljena 1972. godine na francuskoj rivijeri, točnije u dvorcu Villa Nellcôte. Jagger ju je napisao nakon što je sa spremačicom pričao o kockanju i kulturi casina u toj regiji.

"Nisam znao ništa o tome, ali ona je voljela kockanje pa sam uspio napisati nešto", rekao je Jagger.

Angie

Prva supruga Davida Bowieja, Angie, voljela je govoriti da je pjesma o njoj, ali nije.

"Zapravo, pjesma je o mojoj kćeri koja se baš bila rodila", rekao je Richards. Dandelion Angela Richards rodila se 1972. godine u Švicarskoj. Majka Anita Pallenberg tada je bila ovisnica o heroinu i htjela je napraviti pobačaj, ali nije stigla otputovati u Englesku na vrijeme.

Nakon što se rodila, Keith i Anita poslali su je da živi s Doris Richards, Keithovom majkom na selo u Englesku. Dandelion je odrasla daleko od svijeta Rolling Stonesa, a danas se koristi svojim srednjim imenom - Angela.

music beats

Rolling Stones

rokenrol

Mick Jagger

Keith Richards

Anita Pallenberg

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter