ŽIVOTNA PRIČA OMILJENE ZASTUPNICE

Obožava kasno naručivati odjeću, u sretnom je braku već tri godine, a muž joj je skroz samozatajan! Obitelj je na izlet u politiku nije podržala, no Ivana odlučno radi po svom!


Barbara Marinović
06.12.2018.14:00
Obožava kasno naručivati odjeću, u sretnom je braku već tri godine, a muž joj je skroz samozatajan! Obitelj je na izlet u politiku nije podržala, no Ivana odlučno radi po svom!
Foto: CROPIX

sažeto

Ivana Ninčević Lesandrić u ekskluzivnom razgovoru za 100posto priča o svom braku, ljubavi prema modi, poduzetništvu, obitelji, kuhanju


Barbara Marinović
06.12.2018.14:00

Nije požalila, kaže nam, ni najmanje zbog odluke da svoju tešku priču podijeli s javnosti, osjećala je to kao svoju dužnost. Nije joj žao ni što je ušla u politiku, iako joj je poduzetništvo bilo i ostalo velika ljubav i jednog dana će mu se sigurno vratiti. Saborska zastupnica MOST-a, Ivana Ninčević Lesandrić u ekskluzivnom intervjuu za 100posto priča o svom životu izvan politike - otkrila nam je čime se bavila nekad, kolike su joj političke ambicije, kako je njena obitelj reagirala na odluku da uđe u politiku.

Ambiciozna, vedra, uvijek nasmijana mlada žena - Ninčević Lesandrić izaziva simpatije i kod onih koji nisu nužno njezini istomišljenici. Temperamentna Dalmatinka otkriva nam da je navikla uvijek raditi po svom, ali i da je vesele one male stvari - kuhanje, izleti u prirodu... Upravo to, kaže, za nju je najveće! Velika radost joj je, vidljivo je, i moda pa kombinacijama često privlači pozornost kada stigne na posao u Sabor. Voli šivati, crtati, naručivati odjeću u kasnim noćnim satima! Ne slaže se, doduše, da bi se političarke trebalo procjenjivati po onom što nose. Bitniji je, kaže, sadržaj od forme.

Ovih dana mediji su pisali da ste u Sabor stigli odjeveni poput, pišu mediji, 'Snježne kraljice'. Često ste tema i modnih komentara, tekstova – zabavlja li vas moda? Koliko promišljate o kombinacijama?

Nekada sam puno više vremena trošila na crtanje i šivanje odjeće, već godinama ne stignem u toj mjeri, tako da što se tiče promišljanja o kombinacijama, ne trošim na to puno vremena, jednostavno obučem što mi dođe iz ormara. Pokupila sam jednu naviku dok sam radila i živjela u Americi, pa tako često odjeću naručujem online u kasnim noćnim satima.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Smatrate li, s druge strane, nepoštenim da se žene u politici gleda i kroz prizmu izgleda, odjeće, frizure – dok s muškim kolegama nije takav slučaj?

Da, bilo bi lijepo da malo i njihove kombinacije komentiramo, uvijek su žene na tapetu, a najljepše bi bilo da uopće ne komentiramo odjeću već sadržaj.

Kažu za vas da ste jedna od simpatičnijih saborskih zastupnica, odnosno političarki, u Hrvatskoj. Čime izazivate simpatije u ljudi, što mislite?

To ćete već morati pitati nekoga drugog, ne znam, evo stvarno... Možda jer sam uvijek nasmijana, ne znam, teško mi je tako gledati sama na sebe!

Kako je jedna mlada Dalmatinka završila u politici? Gdje ste se i kada odlučili na takav potez? Jeste li o tome promišljali za vrijeme studija?

Nisam o tome ni razmišljala sve do koji mjesec prije izbora. A razlog je bio čisti inat, skupilo mi se svega i odlučila sam pokušati promijeniti stvari koje koče poduzetnike, posebno početnike.

Foto: Nikola Vilic / CROPIX

Obaveze i radni tempo prilično vam je intenzivan, kako se nosite sa stresom i nedostatkom vremena?

Poduzetnica sam i cijeli život dosad radila sam u realnom sektoru, stres i nedostatak vremena je naš način života. Biti mikropoduzetnik u Hrvatskoj stresnije je od politike, ali i puno ljepše, jer stvarate i uvijek vidite rezultate svoga truda i rada.

Kakva je Ivana privatno? Kako se zabavljate, kako volite provesti slobodno vrijeme?

Jednaka kao i u Saboru, uvijek nasmijana, sve što mislim to i kažem, obožavam raditi, raspored mi je uvijek pretrpan jer ne znam što bih radila da ne radim.

Sa suprugom ćete bez problema sjesti na motor i otići na izlet u prirodu, kuhati za obitelj, raduju vas te sitne stvari, čini se?

Izlet u prirodu i kuhanje za obitelj meni su velike stvari, i da vesele me više od ičega.

Kad smo kod supruga, koliko ste dugo u braku, kako ste se upoznali? Čime vas je osvojio?

U braku smo od 2015. godine! Uh.... Čime me osvojio? Svime! Moram malo razmisliti što smijem napisati da mogu doći doma u petak! (smijeh)

Foto: CROPIX

Kada ste odlučili ući u politiku, kako je suprug reagirao? I generalno, vaša obitelj, prijatelji?

U obitelji nitko nije bio oduševljen, ali baš nitko. Ali, već su se navikli da od mene svašta mogu očekivati, da uvijek radim po svom i da kad nešto odlučim onda je to tako! Tako da su podržali moju odluku i mislim da jedva čekaju kad ću doma i da završi period politike! (smijeh)

Nedavno ste vašim iznimno hrabrim istupom postali glas žena diljem Hrvatske. Pokrenuli ste lavinu i napravili jako puno u jako malom vremenu. Jeste li zažalili što ste istupili javno? Kako ste se na to odlučili?

Nisam požalila, ni najmanje. Odlučila sam se to nakon što sam vidjela da nisam jedina kojoj se to dogodilo, već da postoje tisuće žena koje su potpisale peticiju da se zaustavi takav bolan postupak.

Što vi mislite o poziciji žena u Hrvatskoj danas? Ima li mjesta za napredak? Kakvo smo društvo?

Mjesta za napredak uvijek ima.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Predsjednica ste Poduzetničke potporne institucije -PCS, a iste ste i osnivačica. Jeste li i dalje na toj funkciji, kako ste došli do ideje za pokretanjem takve institucije?

Nisam, dok sam u politici bavim se politikom, kad izađem, onda se mogu opet baviti poduzetništvom.

Koliko vam u Zagrebu nedostaje vaš Solin?

Radim pa ne stignem toliko razmišljati dok sam ovdje. Najteže mi je kad krećem iz Splita za Zagreb!

Stižu već i blagdani, kako ćete ih provesti? Idete li na skijanje ili ste i po tom pitanju prava Dalmatinka?

Skijam od kad sam dijete bila, a kroz svoj život po svijetu obišla sam sva svjetska skijališta od Aspena do Cortine, a i uvijek sam radila na skijalištima, dok zadnje dvije godine, od kad sam u politici, nisam stigla otići nigdje, osim do Kupresa u BiH.

Koliko ste ambiciozni? Biste li se jednog dana mogli zamisliti I na funkciji predsjednice naše zemlje?

Ne bih se mogla zamisliti na funkciji predsjednice Hrvatske.

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Ivana Ninčević Lesandrić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter