'Ljubav i otpor Ivane Popović'

Kao djevojka je pobijedila opaku bolest, no karcinom se vratio 2012. Poznata umjetnica lavovski se borila do kraja


100posto
19.03.2019.17:00
Kao djevojka je pobijedila opaku bolest, no karcinom se vratio 2012. Poznata umjetnica lavovski se borila do kraja
Foto: CROPIX

sažeto

Ivana Popović dala je veliki doprinos suvremenoj hrvatskoj umjetnosti, a posvećena je tome izložba Nataše Ivančević


100posto
19.03.2019.17:00

Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu u četvrtak će otvoriti izložbu 'Ljubav i otpor Ivane Popović' autorice Nataše Ivančević. Veliki doprinos jedne od najintrigantnijih hrvatskih suvremenih umjetnica ostao je u ostavštinu hrvatskoj kulturi nakon njezinog preranog odlaska. Izložba će predstaviti njezina postignuća na području kazališta, kostimografije, performansa, kiparstva, mode, slikarstva, produkt dizajna, primjenjene umjetnosti.

Hrabra, drugačija, posebna. Riječi su to koje su se vezivale uz Ivanu kao osobu, ali i uz nju kao umjetnicu. I u svijetu modnog dizajna ljudima je pristupala iz perpsektive kiparice, a odjeću koju je prezentirala i stvarala šivala je sama. Nikada nije bila žrtva konvencija, dokazivala je to sve do njezinog tragičnog odlaska. I s teškom bolešću nosila se drugačije, s humorom, aktivizmom, na svoj način.

Boris Kovacev / CROPIX

Smrt pobijedila triput

Iako je, kako je svojedobno ispričala, smrt pobijedila triput - bolest je bila jača, Ivana je preminula u prosincu 2016. godine u dobi od svega 48 godina. Prvi put smrt je pobjedila kao djevojčica, kada ju je ugrizao poskok.

Posvećena je bila aktivizmu, plivala maraton za oboljele i borila se lavovski

U odrasloj dobi, borila se s rakom. Prvi put je u dobi od svega 28 godina oboljela od raka maternice, od kojeg su bolovale njezina majka i baka. Tada se odlučila liječiti sama, promijenila je potpuno način prehrane i života. Uspjela je, a borba s bolešću nije je spriječila ni da poslije svega postane majka svoje dvije djevojčice.

Nažalost, 2012. bolest se vratila, oboljela je od raka dojke. Podvrgla se mastektomiji, a potom odlučila po prokušanom receptu ponovno liječiti. Činilo se da je bolest pobijedila, okrenula se još jednom makrobiotici, tjelovježbi, a kasnije se posvetila aktivizmu pa je čak preplivala maraton od Crikvenice do Šila za sve žene koje boluju od opake bolesti. Bila je dobro, osjećala se sjajno i činilo se da je još jednom pobijedila smrt. Nažalost, nije uspjela. Ipak, uspjela je u jednoj drugoj namjeri. Ostala je zapamćena kao hrabra žena, kao drugačija, kao umjetnica i veliki borac.

Foto: CROPIX

Ivana Popović

newsletter

Prijavite se na Newsletter