Legendo, sretan rođendan!

Iza Olivera je 70 godina života, čestitke stižu sa svih strana, a svi žele samo jedno - da morski vuk ozdravi!


Mirjana Filipović
07.12.2017.12:45
Iza Olivera je 70 godina života, čestitke stižu sa svih strana, a svi žele samo jedno - da morski vuk ozdravi!
Vlado Kos

sažeto

Njegovi počeci nisu bili nimalo laki, ali zahvaljujući upornosti postao je jedan od najslušanijih hrvatskih glazbenika


Mirjana Filipović
07.12.2017.12:45

Jedan od najomiljenijih hrvatskih glazbenika rođen je na današnji dan 1947. Slavi 70 rođendan, a ove godine obilježava i 50 godina karijere. Iako ga danas zovu legendom, njegovi počeci nisu bili laki o čemu je i sam iskreno progovorio prošle godine kada se prisjetio koncerta u Mariboru na koji mu je došlo samo petero ljudi.

- Kemal Monteno i ja smo imali koncert u Mariboru, ja sam nastupao prije njega. A u prvom redu sjedi pet ljudi! Rekao sam: 'Slušaj Kemo, ima pet ljudi!'. Uzeli smo gitaru i sjeli pored njih, pjevali i vratili im novac. I svi zadovoljni! Jednostavno publici nismo bili simpatični u to vrijeme. Ne znam, nisu nas slušali - rekao je tada.

Glazbom se bavio odmalena, pa je tako već s pet godina zabavljao putnike na brodu na relaciji Split - Vela Luka harmonikom koju mu je poklonio otac. S pjesmom 'Baloni' nastupio je 1961. godine na Splitskom dječjem festivalu, a u isto vrijeme je na radiju Split izvodio svjetski poznate hitove s bratom Aljošom. Bio je klavijaturist i pjevač benda Batali. Sa Zdenkom Runjićem suradnju počinje 1967. godine. 'Ča će mi Copacabana' prva je pjesma kojom postiže veći uspjeh i gdje sve kreće. Ubrzo se počinju nizati hitovi 'Galeb i ja', 'Bila je jesen', Što učinila si ti', 'Meni trebaš ti', a ostalo je povijest.

Obožavatelji rado pjevuše i neke od dueta kao što su 'Nadalina', 'U ljubav vjere nemam', a i zadnja koju je snimio sa Željkom Bebekom, 'Ako voliš ovu ženu', brzo je sve osvojila. Zadnji album koji je naišao samo na pohvale je 'Familija' koji je snimio u suradnji sa svojim jako dobrim prijateljem i kolegom Gibonnijem. Hrvatska glazbena scena bez njega se danas čini nezamisliva. Mnoge je zato šokirala i rastužila vijest da je teško bolestan. No Oliver, kakav je, se ne predaje. I dalje je pun pozitive i živi svoju glazbu.

- Vražja bolest je to, malo sam oslabio ali nadam se pozitivnom ishodu. Najbitnije je ostati čvrst u glavi, a ja se psihički osjećam dobro. Pijem mnogo lijekova, za svakakva čuda… Protiv bolova, za krv, za energiju pa se mogu događati nuspojave. Teško je to sve uskladiti i biti siguran da su sve tablete međusobno kompatibilne. Bio sam čak ostajao bez sluha. To je trajalo dva tjedna, kao da su mi uši bile začepljene - ispričao je pjevač u listopadu za 100posto.hr.

Priznao je tada da mu u ovom periodu najviše nedostaje ribolov na Korčuli.

- Eto, jedino mi je toga žao. Fali mi more, brodić na Korčuli, da idem na ribe. To mi je dugo godina bio smisao, a sad mi ukućani donose ribu - rekao je.

Iako je kao dječak želio biti mesar, a jedno je vrijeme radio kao soboslikar, glazba je oduvijek bila ono nešto što je volio i što ga je privlačilo, a jedno je sigurno - dobro je odabrao. Njegov su glazbeni put obilježili brojni uspjesi. Nastupio je tako u njujorškom Carnegie Hallu, londonskom Royal Albert Hallu, pariškoj Olympiji te Opera Houseu u Sydneyju, a obožavan je u cijelom svijetu.

Mi mu želimo još puno, puno uspjeha i lijepih pjesama.

rođendan

pjevač

Oliver Dragojević

Podijeli članak