Planira napasti estradu

Izbacili su je na ulicu i bila je bez stana, napravila je pravi skandal odlaskom u 'Hrvatski top model', a kasnije se u predstavi skinula do kraja!


Barbara Marinović
05.06.2019.17:00
Izbacili su je na ulicu i bila je bez stana, napravila je pravi skandal odlaskom u 'Hrvatski top model', a kasnije se u predstavi skinula do kraja!
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

sažeto

Mada Peršić u velikom intervjuu otkrila nam je sve o svom novom projektu, dvije diplome, a otvoreno je pričala i o ljubavi te kratkim danima kada je ostala bez krova nad glavom


Barbara Marinović
05.06.2019.17:00

Glumica, liječnica, uskoro i pjevačica. Ne treba izostaviti - i sjajna kolumnistica. Uživate već par mjeseci u kolumnama Made Peršić, koja za 100posto svakog ponedjeljka dijeli svoje urnebesne doživljaje, stavove o svijetu i otvoreno progovara o svemu što je okružuje.

Ona je potpuno sebi svojstvena, specifična, zaljubljena u život koji vidi kao urnebesnu igru. Inteligentna je pa možda baš zato nema ego gigantskih proporcija, već gleda na svijet oko sebe potpuno realno. Spojila je u životu potpuno nespojivo, diplomirala medicinu i Akademiju, glumila u zapaženim predstavama, izlaske upražnjavala na 'ozloglašenim cajkama'. Čemu skrivati ono što te veseli? I zašto bježati od onoga što druge ljude veseli?

Vođena upravo takvim viđenjem stvarnosti, Mada je najavila svojevrsni pohod na estradu! Snimila je brutalan spot i otkrila nam malo šire o čemu se radi. Objasnila nam je odmah na početku intervjua otkud ta spona između medicine, glume i estrade. 'Meni se čini da je sve to slično. Medicina liječi čovjekovo tijelo, ali i dušu. Definicija zdravlja zapravo
ne podrazumijeva samo odsustvo bolesti, nego i psihofizičko blagostanje. Gluma, nekako, postavlja pitanja i brine se za čovjekovu dušu. Estradna djelatnost pokušava popratiti, razonoditi, razveseliti. Sve je to nekako spektar djelatnosti koje imaju sličan cilj - čovjeka učiniti zadovoljnim', otkrila je Mada.

Snimila spot s Šprajcom i Cibonašima, singl se zove 'Glumica'

Surađivala je na njoj s Mikijem Solusom, s kojim već neko vrijeme snima obrade dok je on prati na klaviru. Neobično, no obrađuju i Mayu Berović, MC Stojana... No, kao Madin hit stiže nam 'Glumica'. Sve je počelo radom na predstavi 'Elementarne čestice' Ivice Buljana. Tamo su se Miki i Mada upoznali. 'Oduševio me tada talentom za proizvodnju veselo ironičnih stihova i glazbe. Objavila sam na Instagramu kako pjevam 'Život nije siv' Mie Dimšić, Miki je to vidio i čuo, pa me pitao bih li voljela biti pjevačica, a ako bih voljela, 'ko bi mi mogao bolje napisati pjesmu od njega - kaže Miki u svom stilu. Odgovorila sam da može, naravno, a ostalo je budućnost. Miki me odlično skužio i napisao baš pjesmu koja odgovara mom habitusu i energiji. Hana Librenjak, Mikijeva djevojka, napisala je aranžman. Silvio Pasarić muzički je producirao pjesmu. On Vam je inače producirao cijeli Severinin album Severgreen. Redateljica spota je Sara Grgurić, s kojom sam surađivala na Akademiji i s kojom dijelim senzibilitet, producentica je Suzana Erbežnik, kojoj je posljednji projekt Ples sa zvijezdama, snimao je Toni Renaud, kostime je osmislila Tanja Asanović, šminkala Natalija Škrlec, a montirao Marko Klajić. Glume plesači, dečki iz kvarta, Cibonaši i Zoran Šprajc, koji igra sve uloge osim TV voditelja. I, zaista, znam da zvuči kao floskula, ali ničeg ne bi bilo bez ove genijalne ekipe koja je svojim idejama i proizvodnim sposobnostima oplemenila 'Glumicu'. Tako se zove pjesma - 'Glumica'.

Na snimanju spota pridružili su joj se, kao što je rekla, Cibonaši i Šprajc. Sve skupa - sjajno je ispalo. 'Zapravo Vam ovisi o tome koliko perfekcionističku ekipu imate. Za snimanje ovog spota utrošena su tri dana u kojima se snimalo po dvanaestak sati, na tri lokacije. Dakle, 36 sati za 3 minute spota. Može se to snimiti i mnogo brže, naravno, ali mi smo zaista htjeli detaljno, i, na koncu, imamo i previše materijala. Ali, što bi rekli naši stari: od viška glava ne boli. Zorana Šprajca upoznala sam na Zlatnom Studiju prije dvije godine, i odmah me oduševio, jer je uživo zaista još i topliji i duhovitiji nego na televiziji. Gostovala sam u RTL Direktu povodom monodrame Jelinek vs. Jelinek, a za spot sam Zoranu poslala poruku, ali sam zamolila i producenticu da nazove Zorana da vidi on da se radi o ozbiljnom projektu. Našli smo se jednog petka i Zoran je pristao. Ja sam Vam dosadna i uporna kad sam u nešto sigurna. Bila sam sigurna da Zoran treba biti u spotu, jer širi neku super energiju i jer je, po meni, stvoren i za glumca. Kad ostvari zavidnu glumačku karijeru, uvijek ću moći reći da sam bila dio njegovih početaka. Imamo u spotu jednu foru s košarkaškom loptom. Vidjet ćete. I znali smo da bi voljeli da igraju Cibonaši. Producentica je nazvala PR agenticu Cibone i klub je pristao. Dečki su divni. Svaka im čast, nosili su mene od 70-ak kila na ramenima pola sata. I još svašta drugo su izvodili. Osjećala sam se zaista sigurnom na njihovim ramenima, ramenima divova', ponosno će Mada.

Estrada ne treba strahovati!

A planira li pokoriti estradu, imaju li Severina, Rozga, ili pak kraljica svadbi - Maja Šuput razloga za strah? 'Uvijek sam radije za duete, nego za strahovanje. Mislim da na estradi ima mjesta i za Maju, Severinu, Jelenu Rozgu i za mene. Radije sam za women empowerment, nego za borbu za tron. Mislim da zajedno možemo bolje rasti. Visoko si koliko je visoka tvoja platforma. Ako cijela platforma ne raste, ne možeš se daleko od nje odvojiti. Podržavati kolege nije samo altruistično, nego i inteligentno i, po meni, jedino normalno. Veselim se tuđim uspjesima, jer me inspiriraju', kroz smijeh je odgovorila Mada na to pitanje. Ne fura se na rivalstva, niti na lažni moral. Bez problema priznaje da uživa u cajkama i da na iste izlazi bez problema. Bez problema bi, danas sutra, ušla i Maji Šuput u teritorij - pa nam priznaje da bi bez problema odradila i svadbu. 'Obožavam svadbe. Na malo njih sam bila, jer nemam baš široku obitelj. Ali, zovite! Jako volim i DJ-irati. S kolegom redateljem Hrvojem Korbarom činim Duo Cherry, DJ duo koji je zadužen za odličnu atmosferu nakon kazališnih predstava i događaja. Zovemo se Duo Cherry, jer smo karijeru započeli nakon jedne premijere u Kazalištu Trešnja. Publika je uvijek zadovoljna', komentira Mada.

Turbofolk razgaljuje i podiže seratonin

'Obožavam turbofolk, a i nekako to prespremno priznajem pa djeluje kao da ga volim više od prosječne Zagrepčanke, što mi se čini da nije istina. Lako nalazim društvo za izlazak na cajke i u našim kulturnim krugovima. Takvi izlasci oslobađaju i razgaljuju. A i teško je u današnje vrijeme povući granicu između turbo - folka i trapa. Postoji novi žanr prozvan trap - cajke, koji podrazumijeva cijeli spektar muzike koja jako liči na svjetske hitove. Pjesme su skupo i moderno producirane. Poslušajte Senidah, ili, dobro poznate Jalu i Bubu. Zasad naša muzika nema veze s turbofolkom, ali 'ko zna što budućnost nosi. Voljela bih razbiti predrasude da je turbofolk bezvrijedan. Ako nešto razveseljava toliki broj ljudi, a još u tome nečemu nema mržnje, nego samo ljubavi, po meni to nešto ne može biti bezvrijedno. To nešto je turbo folk i srodni žanrovi. Sloboda narodu - nek' svatko sluša što želi', dodaje Peršić.

Dodaje, ne sluša ona samo to - no o tome joj je najzabavnije govoriti. 'Volim inzistirati na stvarima koje su neočekivane. Nije vijest da je pas ugrizao čovjeka, nego da je
čovjek ugrizao psa, pa je tako čudno da netko s dva fakulteta voli slušati cajke. Jednako kako ne vrednujem čovjeka po završenim fakultetima, nego po tome koliko je čovjek, tako ne vrednujem muziku po društveno pripisanoj 'kvaliteti', nego po tome koliko serotoninskog lučenja u meni izaziva. Cajke su, mislim ja, često vrlo duhovite tekstom i glazbom, i vrlo ljekovite. I ljudi koji ne slušaju cajke znali bi oduševljeno recitirati neke cajka stihove. Ne slušam ja samo cajke, naravno, ali najzabavnije mi je o njima govoriti, jer se uvijek svi čude. Ali evo, u posljednje vrijeme me jako vesele i Vojko V i Billie Eilish'.

Neja Markičević/Cropix

Dva fakulteta i 'Hrvatski top model'

Prisjetili smo se malo i Madine zanimljive prošlosti te ljubavnog statusa. Naime, iza nje su dva fakulteta - medicina i Akademija, ali i sudjelovanje u showu 'Hrvatski top model'. Mada je pravi veseli kuršlus poteza, interesa i ambicija. 'medicinu? Medicina je bila nekako logičan potez, jer je to obiteljsko zanimanje. Kad odrastate u nekom okružju onda Vam je to okružje najprirodnije, a izlazak iz tog okružja je izlazak iz zone komfora. Oduvijek sam htjela glumu, ali nekako mi je bilo neugodno to priznati, jer kad to priznaš onda priznaješ i to da misliš da si talentiran, što Te odmah stavlja u zonu ranjivosti, jer Ti svatko ima pravo reći da nisi', prisjeća se.

No, odlučila je, izložila se tome. Slično tome, i odlaskom u spomenuti show napravila je svojevrsni skandal. Sama će to reći. 'Odlaskom u Top model napravila sam svojevrsni skandal, jer je bilo vrlo čudno da jedna studentica medicine odlazi u reality show. Međutim, meni je bilo jasno da to moram učiniti i nitko i ništa nije me moglo pokolebati. Zbog tog iskustva otvorila sam se i oslobodila i nakon toga mi je otići na prijamni iz glume bilo lako'. Iako se u showu natjecala za manekensku budućnost, nije joj linija uvijek bila takva. Imala je faze, priznaje, kada su je zvali GroMada ili Masa umjesto Mada. Nije joj ostavilo traume, bilo je to duhovito - poručuje svojim kritičarima.

Foto: Neja Markicevic / CROPIX

GroMAda - Masa Peršić

'Uff da, a to Vam je kod mene emotivno jedenje iz emotivne praznine i dosade. A i čitala sam da je jedno od objašnjenja debljine to da zaista podebljavaš barijeru između sebe i vanjskog svijeta. Kad sam postala okej sa samom sobom, postala sam čarobno opet vitka. Uzor mi je moja Majka, koja obožava ćevape i McDonald's, ali ne jede ih zbog popunjavanja emotivne praznine, nego iz veselja. Perfekcionistička i grčevita briga o tijelu nikad mi nije donijela ništa dobro. Kad sam se opustila, sve je sjelo na mjesto. Zvali su me zaista dok sam bila debeljuškasta GroMada i Masa Peršić. To mi je bilo duhovito i netraumatično'.

Iako se doima osobom koja je san brojnih frajera, tvrdi nam da je ljubavno stanje baš teško. 'Ajme, stanje nije nimalo lako. Malo sam već i odustala, izgleda. Radije sama, nego u odnosu koji mi uzima energiju. Mislim da bi veza u idealnim, odnosno meni jedinim prihvatljivim okolnostima, trebala davati energiju, a ne uzimati. Ali, nije sa mnom lako. Moraš me nasmijavat', hranit', napojit', ne maltretirat', ne konfrontirat' u krivo vrijeme, ne kvarit' mi zabavu, ne pozivat' na red. Malo sam možda kao muško u vezi. Kad osjetim pritisak i ograničavanje slobode, udaljim se, a ako mi daš slobode, bit ću samo Tvoja', otkriva nam Mada i nastavlja dalje - govoreći o tome koji je pravi put do njezinog srca. 'Šarmantan, sa stilom i dostojanstvom, onaj koji u kriznim i stresnim situacijama ne pada u afan nego zna što učiniti, čijem mišljenju mogu vjerovati, sa seksi pogledom i čvrstim zagrljajem'.

Foto: Niksa Duper/CROPIX

Podstanarski svijet je okrutan pa je ostala bez stana

Za kraj, morali smo je pitati i gdje trenutno boravi. 'Deložirana' je iz svog privremenog podstanarskog stana u Puli jer je sa sobom u podstanarski miraz donijela i tri mačke. Sada boravi u kazalištu koje ju je spasilo kad je ostala bez krova nad glavom, živi i priprema u njemu predstavu. Kažemo joj da se radi o prilično 'art' momentu, a ona nam potvrđuje, govoreći da je predivno. 'Prvo mi je bilo malo bed, jer zaista nije komotno. Nekad ima tople vode, nekad nema. Estetski nije baš neki vrhunac. Cijela garderoba zvana apartman je u žuto - smeđim pločicama. Nemoguće je proluftat', jer je neko čudno dvostruko staklo od kojeg se ovo vanjsko ne otvara. Ali, shvatila sam da je to sve nevažno i da je puno bolja životna priča da živim u kazalištu nego u fensi turističkom apartmanu. I još s macama, koje obožavaju tu biti, jer se mogu svugdje zavlačiti. Evo baš u ovom trenu se maca Cocola gleda u ono glumačko garderobno ogledalo s onim svjetlima sa strane. Šarmantno je, u najmanju ruku. Ujutro često u kazališnom bifeu perem zube dok ljudi dolaze na posao. U šlapama sam i pidžami. Malo popričamo, skuham im kavu, ili oni meni, pa tek onda idem gore pod tuš i na probu. Navečer su predstave, koncerti ili priredbe 'kod mene doma' u kazalištu. Zezaju me kolege da sam mecena. Šarmantno je i jedinstveno. A ja pak zezam kolege da tako talentirano glumim jer sam upila sve talente koji su ostavili svoje energije u Kazalištu. Dođite nam na premijeru: 15. ovog mjeseca u Puli na Kaštelu. Da provjerite isplati li se život u kazalištu', zaključuje i zove Mada na svoju novu predstavu.

Mada Peršić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter