Sukob na vrhu

Jackie Kennedy koketirala je s princom Philipom zbog čega je Elizabeta II plakala


Ines Madunić
23.11.2017.08:30
Jackie Kennedy koketirala je s princom Philipom zbog čega je Elizabeta II plakala
Profimedia

sažeto

Američka prva dama navodno je izvrijeđala stil britanske kraljice i flertala s njezinim mužem


Ines Madunić
23.11.2017.08:30

Bio je to spektakularan susret dvije kraljevske obitelji - jedne prave, a jedne "proglašene". Kad su John F. Kennedy i njegova žena Jackie 1961. godine došli u Buckinghamsku palaču, teško je bilo reći tko ima više plave krvi. No, prema novim saznanjima, čini se da susret nije prošao tako glatko, a najveći problem bio je između Jackie i kraljice Elizabete II. Sve je prikazano i u novoj sezoni Netflixove serije "Kruna" o životu britanske kraljice.

Ona i suprug princ Philip, koji su ovaj tjedan proslavili 70. godišnjicu braka, primili su američki predsjednički par u Buckinghamskoj palači, a u scenama u nagrađivanoj seriji Philip govori kraljici kako ga je Jackie zamolila da joj pokaže palaču.

Profimedia

"To je moja kuća pa ću ja to učiniti", navodno je rekla Elizabeta II, koja je zamjerila njihovo flertanje za vrijeme službene državničke večere. Kao da to nije bilo dovoljno, Jackie je navodno izjavila kako je kraljica "nezanimljiva, neinteligentna i nezamjetna da nije ni čudo da je Britanija postala globalno nevažna". Osim toga, nije bila impresionirana Buckinghamskom palačom.

"Drugorazredno, tužno i trošno, poput zapuštenog seoskog hotela", izjavila je američka prva dama.

U seriji, kraljica sve to čuje od svog konjušara lorda Plunketta te ostaje savršeno mirna i dostojanstvena i samo doda: "Moramo ju ponovno pozvati da dođe." Kasnije plače sama u svojoj sobi.

U stvarnosti, fotograf Cecil Beaton, koji je često fotografirao britansku kraljevsku obitelj, u svom je dnevniku napisao nešto slično.

"Prva dama bila je neimpresionirana Buckinghamskom palačom, pogotovo unutrašnjim dizajnom i kraljičinim stilom, a nju je vidjela kao sredovječnu ženu", stoji u dnevniku.

Ipak, kasnije su razvile poštovanje jedna prema drugoj te je Elizabeta II pružila podršku Jackie kad je JFK ubijen. 

Serija se bavi i dugogodišnjim tračevima o tome da je princ Philip bio nevjeran kraljici te da je njegov avanturistički duh bio veliki problem za njihov brak. 

star vibes

kraljevska obitelj

Princ Philip

Elizabeta II

Jackie Kennedy

John F. Kennedy

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter