Meditacija draža od pozornice

Jedan je od najboljih, ali i najtajanstvenijih glazbenika, a susret sa smrću zauvijek ga je promijenio


Ines Madunić
03.03.2019.19:00
Jedan je od najboljih, ali i najtajanstvenijih glazbenika, a susret sa smrću zauvijek ga je promijenio
Jakov Prkić/Cropix

sažeto

Dragan Lukić Šegedin, poznatiji kao Luky, uspješni je glazbenik koji ne voli biti u centru pozornosti


Ines Madunić
03.03.2019.19:00

Split je, znamo već odavno, rasadnik talenta u mnogim područjima, od glazbe do sporta, a upravo iz tog grada dolazi i jedan od najboljih, ali i najtajanstvenijih glazbenika na sceni. Dragan Lukić Šegedin, poznatiji kao Luky, vlasnik je brojnih nagrada, a sudjelovao je u stvaranju nekih od najboljih domaćih albuma u posljednjih 30 godina.

Većina ga zna po tri solo albuma, "Ararita", "V.I.T.R.I.O.L" i "Hvala :)", na kojima je objavio neke od najljepših ljubavnih pjesama. Sjetite se samo "Ti si more" ili "Provaj", koju je snimio s Oliverom Dragojevićem. Mediteranski štih čuje se u svakoj pjesmi, no Luky se bavi i produkcijom.

Tako je od početka dio TBF-a, s kojima je isprva i repao, a kao producent radio na svakom albumu.

Luky je dobitnik više od deset Porina, između ostalih i za produkciju Urbanovog kultnog albuma "Žena dijete". Bio je član Belanovih Đavola, radio s Gibonnijem, Tonyjem Cetinskim, Dinom Dvornikom, Dalekom obalom...

Jakov Prkić/Cropix

Luky je rođen u Splitu 1970. godine, a od djetinjstva se bavi glazbom. No, 1988. godine za njega se sve promijenilo. Stradao je u teškoj prometnoj nesreći.

"U tinejdžerskim danima, dok sam svirao u Đavolima, kao 18-godišnjak doživio sam na našoj turneji tešku prometnu nesreću. Tada sam nekoliko minuta bio klinički mrtav, a nakon tog iskustva s druge strane života, koje je bilo drukčije od svega što sam doživio do tada – počeo sam se zanimati za duhovnost. Spoznao sam da postoji i nešto drugo osim fizičkog i materijalnog svijeta te krenuo u potragu za tim", rekao je glazbenik.

Trajalo je to godinama, a Luky je živio neobičnim životom i vanjski ga svijet nije previše zanimao. 

Jakov Prkić/Cropix

"Godinama sam živio potpuno asketski: nisam konzumirao ni kap alkohola, duhan ili namirnice životinjskog podrijetla, pio samo vodu, odbacio mobitel, išao spavati sa zalaskom sunca, dizao se u zoru, vježbao asane, meditirao, te neprekidno svjesno komunicirao s univerzumom. Toliko sam bio napredovao u određenim duhovnim tehnikama koje iziskuju osamljivanje da sam došao do granice kad sam morao odlučiti hoću li se potpuno isključiti iz svjetovnog života ili ću znanje koje sam akumulirao primijeniti u svakodnevnom životu. Odlučio sam se za ovo drugo", rekao je glazbenik.

Osim glazbi, posvećen je i humanitarnom radu pa je osnovao zakladu "Ararita" za pomoć nezbrinutoj djeci.

glazba

glazbenik

TBF

Dragan Lukić Luky

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter