Težak život glumačke dive

Jedna od najvećih hrvatskih glumica kao dijete ostala siroče, prošla i dječji logor, a potom izgradila ogromnu karijeru


Barbara Marinović
11.11.2018.08:30
Jedna od najvećih hrvatskih glumica kao dijete ostala siroče, prošla i dječji logor, a potom izgradila ogromnu karijeru
Screenshot/Youtube, CROPIX

sažeto

Majka poznate glumice Bojane Gregorić Vejzović prava je diva. Početak njezinog života podsjeća na grčke tragedije, propatila je u Drugom svjetskom ratu velike gubitke


Barbara Marinović
11.11.2018.08:30

Glumačka diva Božidarka Frajt proslavila je ovih dana rođendan. Čestitala joj ga je sigurno i kći, glumica - Bojana Gregorić Vejzović. Gracioznost i talent naslijedila je Bojana, jasno je, od svoje poznate majke, žene koja iza sebe ima dulji niz televizijskih i filmskih te kazališnih uloga. Glumiti je počela sa svega 19 godina, i taj posao radi s istom strašću cijelog života. Ponosna majka i baka ima razloga za slavlje i ponos, a pogotovo zbog toga što su njezini životni počeci bili prilično teški.

Foto: Srecko Niketic / CROPIX

Naime, Božidarka je rođena 1940. godine, tijekom Drugog svjetskog rata, nije poznato točno gdje. Nisu joj bile ni dvije godine kada joj je majka Vida ubijena, a malena Božidarka potom je zajedno s tisućama djeca odveden u dječji logor u Sisku. Otamo je djevojčica prebačena u prihvatilište Crvenog križa u Zagrebu, a tamo su je usvojili ljudi koji su je odgojili i dali joj prezime koje nosi i danas. Katarina i Stjepan Frajt odgojili su je kao vlastito dijete. Istinu o podrijetlu doznala je tek s 36 godina, kada ju je pronašla biološka teta Dara Grublješić, i ispričala joj što se događalo dok je bila beba.

O svojim posvojiteljima govorila je Božidarka i sama javno, rekavši davne 1979. godine u emisiji Radio Beograda da je svojim roditeljima jako zahvalna. 'Tim ljudima sam beskrajno zahvalna. Uzeli su me kao dijete od četiri godine. Ne sjećam se ničeg iz tog ranijeg djetinjstva. Sjećam se prve haljine koju su mi obukli i sjećam se da nisam imala kosu', ispričala je tada.

U prvom braku dobila je sina Tomislava, a s producentom Borisom Gregorićem u drugom braku kći Bojanu. Razvela se i od njega, a potom u centru Zagreba odgajala svoju djecu i nastavljala graditi veliku glumačku karijeru. Sama Bojana često će reći da joj je majka velik uzor jer je svojom požrtvovnošću i skromnošću učinila njezino djetinjstvo lijepim i normalnim.

Bojana Gregorić Vejzović

Božidarka Frajt

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter