Balkanska diva: Salome

Jedna od prvih na Balkanu koja je svoju tranziciju podijelila s javnošću: Nije lako u ovom društvu u kojem te svi osuđuju jer si drugačija


Ines Madunić
12.03.2019.13:50
Jedna od prvih na Balkanu koja je svoju tranziciju podijelila s javnošću: Nije lako u ovom društvu u kojem te svi osuđuju jer si drugačija
Facebook

sažeto

Rođena je na Rabu kao Nenad, ali danas sretno živi onako kako je oduvijek htjela


Ines Madunić
12.03.2019.13:50

U vrijeme kad se balkanska javnost teško prilagođavala novim tendencijama u društvu, kad su mnogi mislili da je u redu bacati kamenje na povorku Gay Pridea u centru Zagreba i kad je homofobija bila društveno prihvaćeni stav, jedna je žena glasno i jasno rekla kako je rođena s krivim biološkim obilježjima.

Naime, rođena je kao Nenad Ćuća Žentil na Rabu, ali je cijeli život osjećala da je žena.

Kao umjetničko ime za javnost uzela je Salome i otad je svi na ovim prostorima tako i poznaju.

O svojoj je tranziciji i životu transrodne osobe na Balkanu uvijek otvoreno pričala.

Salome je odrasla u konzervativnoj katoličkoj obitelji na Rabu, a odnosi s roditeljima nisu bili dobri. Predbacivali bi Nenadu čak i kad bi kuhao jer je to bio "ženski posao", a kad su je ulovili da oblači majčinu odjeću tukli bi je. Ispričala je kako se u tinejdžerskim godinama htjela ubiti pa je popila tablete za spavanje.

Foto: CROPIX

U jednom je trenutku, kako je ispričala, odlučila da se više ne želi skrivati i preselila se u Sloveniju, koja je bila liberalnija od hrvatskog otoka.

Tamo je krenula živjeti u skladu sa svojim rodom, a uskoro je u Beogradu i kirurški promijenila spolna obilježja.

Foto: CROPIX

"Mislim da ja moram biti sretna. Ne društvo, ne moji roditelji, nego ja. Zato sam se odlučila za taj korak. Znala sam da neću pogriješiti. Promijenila sam spol. I sad sam to što sam cijeli život - cura. Žao mi je što se nisam rodila kao biološka žena, biološka cura. Jer nije lako biti u ovoj sredini, u ovom društvu koje osuđuje sve što je drukčije", rekla je u jednom intervjuu.

O svom putovanju napisala je i knjigu "Novo rođenje", no u Hrvatskoj nikad nije objavljena.

Salome je postala ikona LGBTIQ zajednice na Balkanu. Bavila se pjevanjem i nastupanjem po cijeloj regiji, sudjelovala je u reality showovima, no presudno je za nju bilo sudjelovanje u slovenskom Master Chefu. Oduvijek je voljela kuhati i htjela je naučiti nešto novo, kako je rekla, a završila je na visokom trećem mjestu. Njezino sudjelovanje u tako velikom showu pomoglo je javnoj raspravi i mišljenju o transrodnim osobama u Sloveniji.

Foto: CROPFoto: CROPIXIX

Nakon toga kolega iz Master Chefa ponudio joj je posao kuharice u njegovom restoranu MihaChef, a Salome je rekla kako je to ostvarenje njezinih snova.

Ipak, to nije jedina stvar za koju je talentirana. Naime, od prošle godine zvijezda je mjuzikla "Menopauza", za koji je nominirana za brojne nagrade, a publika ju naprosto obožava, baš kao i kritika.

"Sanjala sam o tome da nastupim u mjuziklu, ali nisam mogla zamisliti da ću dijeliti pozornicu s tako predivnim ženama. Počašćena sam i zahvalna jer su me pozvali iz Špas teatra i ponudili mi ulogu. A pozornica je ipak moja najveća ljubav", rekla je Salome.

transrodna osoba

Salome

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter