Jesu li ove uloge bile preteške za djecu glumce?

Jodie kao prostitutka, Natalie s pištoljem i Christian u zarobljeničkom logoru...


Dolores Drvodelić
06.12.2017.08:50
Jodie kao prostitutka, Natalie s pištoljem i Christian u zarobljeničkom logoru...
Profimedia

sažeto

Mislite li da su životi likova koje su ovi glumci portretirali dok su još bili djeca, za njihovu dob tad bili ipak preteški?


Dolores Drvodelić
06.12.2017.08:50

Među najpotresnijim filmovima spadaju oni u kojima su protagonisti djeca. Iako u mnogima od njih tinejdžere glume već odrasli glumci, u nekima to nije slučaj. Djeca glumci kroz desetljeća su se filmske umjetnosti morala uhvatiti u koštac s nekim od najkontroverznijih likova na platnu ikad snimljenih. Neki su od njih Jodie Foster u prostitutke Iris u filmu Taksist i Kirsten Dunst kao vampirice Claudije, koja je odrasla žena stoljećima zarobljena u tijelu djevojčice.

Tada 12-godišnja Dakota Fanning, koja je počela glumiti još kao šestogodišnjakinja, u filmu Hounddog iz 2007. godine glumila je silovanu djevojčicu. Iako scena u filmu nije (pretjerano) uznemirujuća, vrlo je eksplicitan njezin kontekst, a Dakota je bila itekako svjesna toga što se dogodilo liku koji je tad glumila. No Fanning je uvijek branila odluke redatelja i producenata da film snime na način na koji je snimljen, želeći da njezina uloga bude primjer ponašanja koji treba biti za najgoru osudu.

Natalie Portman svog je Oscara dobila za ulogu posvećene balerine, koju je karijera stajala mentalnog zdravlja. No svijet je upoznao Portman još kao djevojčicu u ulozi Mathilde u filmu Leon profesionalac. U njemu glumi štićenicu plaćenog ubojice, a u jednoj sceni upravlja pištoljem koji si prislanja na glavu. Iz pištolja i puca, a filmskoj se ekipi zamjera i to što Natalie u filmu puši cigarete, kao i "neobična kemija" s muškim protagonistom Leonom. Mnogi su kritičari cijeli film doživjeli suviše teškim za to da u njemu glumi trinaestogodišnjakinja.

Film Intervju s vampirom nije bio odskočna daska samo za Toma Cruisea (koji se do tad već bio proslavio i drugim važnim ulogama) i Brada Pitta, već i za tad 12-godišnju Kirsten Dunst. Iako na prvu oko njezine uloge vampirice nema ničeg spornog, Kirsten je tad glumila zapravo odraslu ženu (stoljećima staru), koja je bila zarobljena u tijelu djevojčice. Vječno. U filmu je odlično odglumila sav bijes, nemoć i gotovo pa živčani slom koji je njezin lik proživljavao.

Gubitak roditelja, život iza bodljikavih žica ratnog logora i rat općenito nešto su s čime su se suočili milijuni djece u novijoj povijesti, no jedan je 13-godišnjak morao odglumiti da ga je snašla takva sudbina. Radi se o Christianu Baleu i ratnom filmu Carstvo sunca, u kojem Jim (Christian) glumi dječaka koji od ugodnog života punog ljubavi postaje zarobljenik logora u ratom zahvaćenoj Kini. Bale je odradio sjajan posao, a u svojoj je karijeri nebrojeno puta pokazao kako može odglumiti sve.

Ikona filma Taksist svakako je Robert DeNiro. Međutim, svi će se filmoljupci složiti s činjenicom da bez lika djevojčice prostitutke Iris film ne bi bio isti. Iris, koja je u filmu tinejdžerica, glumi tada 12-godišnja Jodie Foster. Iako je redatelj filma Scorsese poduzeo sve mjere (poput psihološke evaluacije glumice) kako ne bi doveo u pitanje njezinu sposobnost da podnese igranje tog lika, on je i dalje jedan od najkontroverznijih u filmskoj umjetnosti. Jasno, glumi djevojčicu prostitutku. Sve eksplicitnije scene u filmu ipak je na sebe preuzela njezina sestra, no sama Jodie itekako je bila svjesna uloge koju je odlično odglumila.

Mislite li da su ove uloge bile previše za psiho-fizički razvoj djece koja su ih odglumila ili mislite kako su to mogli podnijeti bez posljedica? U komentarima podijelite s nama svoje mišljenje.

christian bale

natalie Portman

Kirsten Dunst

Dakota Fanning

Jodie Foster

Podijeli članak