Legendarna pjevačica

Još osamdesetih pjevala je o seksu u kultnom bendu, u nju je bila zaljubljena cijela Jugoslavija, a sad se vraća na pozornicu


Ines Madunić
01.01.2019.19:25
Još osamdesetih pjevala je o seksu u kultnom bendu, u nju je bila zaljubljena cijela Jugoslavija, a sad se vraća na pozornicu
Screenshot

sažeto

Anja Rupel sa Zoranom Predinom nastupit će u Beogradu, a sjećamo je se kao pjevačice grupe Videosex


Ines Madunić
01.01.2019.19:25

Bilo je to vrijeme kad je glazba morala biti provokativna da bi postala hit, a nitko nije prosvjedovao zbog pjesama o seksu. Slovenska grupa Videosex istaknula se upravo po pjesmama koje su se bavile kontroverznim temama, od samoubojstva do masturbacije i homoseksualizma, uz prepoznatljivi pop synth zvuk i jedinstveni imidž. Grupu su 1983. osnovali Iztok Turk i Janez Križaj, a Anja Rupel postala je pjevačica nakon audicije.

Bend je objavio pet albuma, a neke od najpoznatijih pjesama su "Detektivska priča", "Moja mama", "Kako bih volio da si tu", "Tko je zgazio gospođu Mjesec", "U sjeni exotičnih trava"...

Pjesme koje zvuče kao da ih danas radi neki nadobudni indie bend tada su bile pravi hit, a Anja je uskoro postala ogromna zvijezda u bivšoj Jugoslaviji. Svi su bili zaljubljeni u nju, a dobila je i status seks simbola.

Tada su oni bili nadobudni klinci - Anja je imala tek 16 godina kad su počeli snimati, a Iztok Turk 18. Njih su dvoje ubrzo počeli vezu koja će na kraju i presuditi samom bendu desetak godina kasnije.

Rupel je surađivala s bendom Laibach na njihovom albumu "Let It Be" iz 1988. godine. Otpjevala je "Across the Universe" te se pojavila u spotu koji se prikazao na MTV-u. Tako je Anja postala prva žena iz bivše Jugoslavije koja se pojavila na glazbenoj televiziji.

Nastupali su sve do 1992. kad su se raspali. Anja je počela raditi na slovenskom nacionalnom radiju, a kasnije i na televiziji.

No, njezin budući suprug, glazbenik Aleš Klinar, nagovorio ju je da se vrati glazbi. Prvi solo album objavila je 1994. godine, ali nikad nije postigla uspjeh kao s Videosexom.

Marko Gracin/Novi List /CROPIX

A Klinarom ima kćer Lunu, a osim pjevanja, piše i pjesme za druge izvođače. Među prvima je na našim prostorima prepoznala talent Toše Proeskog te je s njim snimila duet prije nego što se on proslavio. 

Nedavno je objavljeno kako će se Anja pojaviti kao gošća na koncertu Zorana Predina koji će održati u Beogradu 12. veljače u sklopu njegove turneje "Akustični poljubac".

 
 
 
View this post on Instagram

Morska

A post shared by anja rupel (@anjarupel) on Jun 19, 2018 at 7:21am PDT

glazba

pjevačica

osamdesete

Zoran Predin

Anja Rupel

Videosex

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter