Prije točno 36 godina

Kako je izgledao prvi dan emitiranja legendarnog MTV-ja


Ines Madunić
01.08.2017.13:50
Kako je izgledao prvi dan emitiranja legendarnog MTV-ja
Screenshot

sažeto

Televizija koja je zaista donijela revoluciju počela se emitirati 1. kolovoza 1981. godine


Ines Madunić
01.08.2017.13:50

Svi smo s njime odrasli i kroz spotove otkrivali nove glazbenike, žanrove i općenito učili kako biti cool. MTV je zaista pokrenuo revoluciju u glazbi, a krenuo je prije točno 36 godina, 1. kolovoza 1981. godine. Donosimo činjenice o prvom danu emitiranja koje sigurno niste znali.

1. Nije bilo dovoljno videa da se u prva 24 sata stalno puštaju novi pa su tijekom prvog dana često ponavljali spotove. Primjerice, spot za pjesmu "You Better Bet" grupe The Who pustili su pet puta, jednako kao i "In The Air Tonight" Phila Collinsa i danas zaboravljena "Just Between You and Me" April Wine.

2. Ovo ste vjerojatno znali, ali prvi video ikad prikanan na MTV-u bio je spot za "Video Killed the Radio Star" The Bugglesa. Taj video prvog dana pušten je ukupno dva puta. Druga pjesma koja je zasvirala bila je "You Better Run" Pata Benatara, a posljednja "Lonely Boy" Andrewa Golda.

3. Cijeli dan javljale su se tehničke poteškoće. Prvi video koji je prekinut nakon samo par sekundi bio je za pjesmu REO Speedwagona "Take Iz on the Run". Također, "Do You Think I'm Sexy" Roda Stewarta nije se uopće prikazao - čula se glazba, ali ekran je bio prazan.

4. Kad smo kod Roda Stewarta, on je bio apsolutna zvijezda prvog dana. Prikazali su 11 njegovih različitih videa, a ukupno se pojavio 16 puta tijekom dana. Prvi prikazani spot bio je za "She Won't Dance With Me", koji je ujedno bio i treći po redu tog dana.

5. Trudili su se prikazati što više spotova iz što više žanrova. Od country pjevačice Juice Newton do Iron Maidena, Blondie i Davida Bowieja, pokušali su biti što širi.

6. Pjesma "Jessie's Girl" Ricka Springfielda bila je broj jedan na američkoj ljestvici tog dana, no taj spot nije se prikazao, kao ni za pjesmu koja je bila na broju dva, "The One That You Love" Air Supplyja.

7. Otvorna špica MTV-ja originalna je snimka space shuttlea Columbia i misije Apollo 11. Snimku su koristili na MTV-ju sve do početka 1986. godine kad je pri lansiranju space shuttlea Challenger došlo do nesreće u kojoj je poginulo sedam astronauta.

8. Osnivači su htjeli da moto televizije bude rečenica Neila Armstronga koju je izgovorio na Mjesecu: "Ovo je maleni korak za čovjeka, ali veliki za čovječanstvo", no bilo je prekomplicirano dobiti dozvolu zbog autorskih prava. Zato su se odlučili za sad već legendarnu: "Dame i gospodo, rock'n'roll!"

9. Prvi dan MTV se emitirao samo u nekoliko tisuća kućanstava u New Jerseyju. Na širem području, uključujući i New York, počeo se emitirati nakon nekoliko godina, tek kad su bili sigurni da će biti uspješan.

10. Prvog dana puštali su se samo spotovi, 24 sata na dan, 7 dana u tjednu. Nakon nekog vremena, uveli su "voditelje", odnosno tzv. video džokeje, koji su samo ponekad najavili neke spotove. To se promijenilo tek 1984. godine, kad su počeli uvoditi emisije. 

glazba

music beats

spot

music

MTV

Podijeli članak