Tajna pravila scijentologije

Katie je morala roditi Suri u tišini, bez ijednog zvuka, a Cruise je htio kćer poslati na prisilan rad


Ines Madunić
06.09.2017.21:40
Katie je morala roditi Suri u tišini, bez ijednog zvuka, a Cruise je htio kćer poslati na prisilan rad
Getty Images

sažeto

Sve čudne stvari koje scijentolozi prakticiraju u svakodnevnom životu


Ines Madunić
06.09.2017.21:40

Zbog ugovora koji je potpisala uz vjenčani list s Tomom Cruiseom (55), Katie Holmes (38) pet godina nije smjela imati partnera nakon razvoda s glumcem. Ona je već nekoliko godina u vezi s kolegom Jamiejom Foxxom (49), no tek sad su ih fotografi uhvatili zajedno te su zapravo potvrdili svoju ljubav. Ovo je samo jedno od suludih pravila koje je Katie morala poštovati zbog scijentologije, tzv. religije kojoj pripada Tom Cruise.

Iako se priča kako je cijeli taj brak bio dogovoren, to još Katie nije potvrdila, ali zna se da je morala živjeti po nekim prilično čudnim pravilima zbog kojih je i ostavila glumca.

Profimedia

Sama akcija njezinog odlaska također je bila pomno planirana, jer je cijelo vrijeme imala nekog iz crkve da pazi na nju. Katie je dugo planirala svoj odlazak, a u sve su bili uključeni njezini prijatelji te otac odvjetnik, koji joj je pomogao u vezi pravnih zavrzlama.

Kad je ostavljala Cruisea, njezini prijatelji su unajmili stan u New Yorku, a ona je putovala kroz tri savezne američke države kako bi joj se izgubio trag i kako bi pobjegla od njezinih scijentoloških  "zaštitara".

Jedno od pravila koje je morala poštovati je i "porod u tišini". Scijentolozi vjeruju da je za dijete najbolje da dođe na svijet u mirnoj atmosferi punoj ljubavi, a to uključuje i tzv. tihi porod. Nitko od osoblja koje je u sobi za vrijeme poroda ne smije govoriti niti biti uzbuđen, a majku se također potiče da ne viče dok rađa, nego da šuti. Scijentolozi vjeruju da je to najbolje okruženje za dijete i njegov daljnji razvoj, ali i za majku koja rađa.

Profimedia

Neki izvori tvrde da je odnos scijentološke crkve prema djeci bio uzrok razvoda Katie i Cruisea. Naime, kako je izjavila glumica Leah Remini (47) koja je izašla iz scijentologije, prema djeci se u zajednici odnose kao da su odrasli, nema nikakve razlike.

"Djeca su za crkvu stare duše u mladim tijelima koja su se vratila scijentologiji", rekla je Remini. To znači da odmalena moraju raditi za crkvu. Također, potiče ih se da u crkvi pričaju o tome što njihovi roditelji rade i pričaju kod kuće, odnosno da ih špijuniraju.

Katie je navodno poludjela kad je Tom tražio da njihova kći Suri (11) ode na krstarenje članova crkve koje zovu Sea Org. Na tim se krstarenjima navodno provodi zlostavljanje i maltretiranje članova crkve koje je svojevrsna inicijacija. Po cijele dane rade najteže fizičke poslove, a ako se žale na uvjete budu fizički kažnjeni te im se drugi izruguju i izoliraju ih.

Djeca također ne smiju imati kontakt ni s kim tko nije član scijentološke crkve.

Profimedia

Jedna od najtragičnijih priča je ona o sinu Johna Travolte (63), jednog od najistaknutijih članova scijentološke crkve. Njegov 17-godišnji sin Jett bolovao je od Kawasaki bolesti, koja utječe na prohodnost arterije te može uzrokovati napade slične epileptičnim napadima, a navodno je bolovao i od autizma. Travolta i njegova supruga Kelly Preston (45) prestali su davati mu lijekove te ga podvrgnuli liječenju isključivo u scijentološkoj crkvi, koja je poznata po tome što ne vjeruje u psihologiju i psihijatriju.

Oni vjeruju kako ljudski um može sam izliječiti različite mentalne poremećaje i psihoze. Travoltin sin doživio je nekoliko napadaja za vrijeme odmora na Bahamima 2009. godine dok je bio u kadi te je udario glavom i preminuo. Glumac odbija bilo kakve tvrdnje da je scijentološko vjerovanje ugrozilo život i zdravlje njegovog sina, no mnogi su izvori govorili suprotno.

Profimedia

Kako je sad isteklo pet godina od razvoda Katie Holmes i Toma Cruisea, mnogi vjeruju kako je to bio rok ne samo da ona smije imati ljubavnog partnera, nego i za čuvanje mnogih tajni na koje se obvezala dok je bila članica scijentološke crkve koje bi mogle potresti jedan od najvećih kultova na svijetu.

star vibes

Tom Cruise

Katie Holmes

scijentologija

John Travolta

Suri Cruise

Leah Remini

scijentolozi

Podijeli članak