Premijera u prosincu

Kazalište KNAP i legendarni Georgij Par predstavljaju 'Dobrog čovjeka Bažuleka'


100posto
06.12.2017.19:05
Kazalište KNAP i legendarni Georgij Par predstavljaju 'Dobrog čovjeka Bažuleka'
Zvonimir Ferina

sažeto

Premijeru pogledajte 16. prosinca u zagrebačkom kazalištu KNAP


100posto
06.12.2017.19:05

Nova predstava kazališta KNAP u režiji legendarnog Georgija Para, "Dobari čovjek Bažulek", priča je o malom, dobronamjernom čovjeku Bažuleku koji živi po pravilima i propisima, čini sve što mu autoriteti nalažu i uživa u svojim malim radostima.

Jednoga dana nađe se u žrvnju vlastodržačke i pravno-korupcijske mašinerije. Gubi posao, stan i ženu te kreće u tragikomičnu potragu za rješenjem svojih problema. U toj potrazi susreće se s malim i velikim bogovima, poslodavcima, vlastodršcima, političarima i menadžerima, sucima, kamatarima i fiškalima.
Nigdje ne nalazi pravdu, a za kakav se izlazak i svojih problema opredjelio, doznati ćete na kraju predstave.

Zvonimir Ferina

U predstavi glume Mladen Vasary, Ana-Marija Percaić, Iva Šimić, Giulio Settimo i Nino Pavleković, a pretpremijera je 15. prosinca u 20 sati, za koju su ulaznice u slobodnoj prodaji. Premijera je 16. prosinca, a možete je pogledati i dan poslije, 17. prosinca.

Više o predstavi pročitajte u nastavku u tekstu Nina Škrabe.

Dobri čovjek Bažulek mali je hrvatski čovjek, dobronamjeran i susretljiv, nesiguran i tjeskoban, kotačić u globalnom i lokalnom mehanizmu. Klobučar Bažulek je hrvatski Svatković (Jedermann). On čini sve što mu autoriteti nalažu, živi kako je propisano, uživa u svojim malim radostima, radi posao koji voli i nastoji plaćati sve svoje račune. Jednog dana se nenadano našao u žrvnju vlastodržačke i pravno-korupcijske mašinerije. Izgubio je posao, stan i ženu te krenuo u tragikomičnu potragu za rješenjem svojih problema i za uzrocima svoje nezaslužene i nesretne sudbine. U toj potrazi susreće se s mnogim ljudima nahvao, s različitim malim i velikim bogovima i božicama, s poslodavcima i vlastodršcima, političarima i menadžerima, poduzetnicima i bankarima, kamatarima i fiškalima, liječnicima i sucima, glasnogovornicima i portirima, nogometnim navijačima i kazalištarcima pa i s lažnim i pravim Gospodom.

Zvonimir Ferina

Bažulek nigdje ne nalazi pravdu ni razumijevanja, izdaju ga i najbliži prijatelji te na kraju shvaća da mogućnost oslobađanja leži u njemu samom. Strukture svijeta su samo fasada, a sloboda je uvijek ponuđen izbor. Za slobodu je potrebna hrabrost, osvještenje i odbacivanje nametnutih konvencija. Ako vlast, bilo koje vrste, nešto ne može podnijeti, jer na to nema odgovora, onda su to dobrota, iskrenost i osmijeh. Za kakav se izlazak iz svojih nedaća naposljetku opredijelio naš junak, doznat ćete na kraju predstave.

Zvonimir Ferina

„Dobri čovjek Bažulek“ predstavlja nastavak moje uspješne suradnje s legendarnim redateljem Georgijem Parom, okrunjene nizom popularnih histrionskih i knapovskih predstava („Ljubica“, „Idu svati mlade ni“, „Malo morgen“, „Francekova teta“, „Koltovi generala Pattona“). Već sama ta činjenica predstavlja razlog za istinsku radost i zadovoljstvo, a nova premijera najljepši je mogući dar u godini kada slavim 50 godina bavljenja kazalištem.

kultura

kazalište

premijera

predstava

KNAP