Zoran Predin iskreno

Koja mu je omiljena Arsenova pjesma i zašto se naljutio na velikog prijatelja: 'Da me poslušao, možda bi još bio s nama'


Ines Madunić
25.11.2019.20:00
Koja mu je omiljena Arsenova pjesma i zašto se naljutio na velikog prijatelja: 'Da me poslušao, možda bi još bio s nama'
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

sažeto

Sa slovenskim kantautorom pričali smo prije koncerta u Laubi na kojem promovira album 'Zoran pjeva Arsena'


Ines Madunić
25.11.2019.20:00

U četrdeset godina karijere Zoran Predin objavio je 40 studijskih albuma, a posljednji je posvećen njegovom prijatelju i suradniku Arsenu Dediću. U intimnoj atmosferi zagrebačkoj publici predstavit će ga u Laubi 7. prosinca.

"Nadam se da ćemo rasprodati Laubu jer mislim da je Arsen to zavrijedio. A i mi smo, dobro smo se pripremili, sviramo ovaj album cijelu godinu po regiji i Zagreb smo sačuvali za prosinac, baš zato da se ovdje pokažemo u najboljoj formi", kaže nam Predin.

Album je snimio s Damir Kukuruzović Django bendom, a svirat će zato i u Sisku, u petak 13. prosinca.

"Zoran pjeva Arsena" posveta je velikom prijateljstvu dva kantautora koji su se upoznali početkom osamdesetih, kad je Arsen već bio institucija, a Zoran frontmen Lačnog Franza.

Veliko prijateljstvo i srodne duše

"Mi smo te 192. svirali u Lapidariju, a preko puta, u restoranu Stara Vura, okupljali su se umjetnici koji u 2 u noći nisu bili pospani. Arsen je ponekad navratio u Lapidarij da vidi što to mlade snage rade i s njim me nakon našeg koncerta upoznao Darko Glavan. To je bio naš prvi kontakt, a tijekom osamdesetih susretali smo se na raznim priredbama, festivalima i snimanjima pa smo tako nekako počeli pričati da bismo mogli snimiti nešto zajedno.

Ddomagoj Blazevic / CROPIX

Njemu su se sviđali moji tekstovi, meni njegovi, naravno. Počeli smo tako da je on bio moj mentor, ali se taj odnos razvio u pravo prijateljstvo i shvatili smo da smo srodne duše. Snimili smo zajednički album 1989. i promovirali smo ga po cijeloj regiji, bili su to veliki koncerti pod nazivom 'Sastanak na vrhu'. Rat je prekinuo našu turneju, a sredinom devedesetih ponovno smo nastupali gdje god bi nas pozvali. Svake godine imali smo barem pet-šest zajedničkih koncerata, bili smo gosti jedan drugome, a u slobodno smo se vrijeme družili", ispričao nam je Predin.

Kakvo je bilo vrijeme provedeno s njim i kakav je Arsen bio privatno tema je o kojoj bi se satima moglo pričati.

"Vrlo duhovit, svoj, radišan, imao je puno znanja o umjetnosti - ne samo o glazbi nego i o književnosti, slikarstvu... Bio je najbolje moguće društvo na večeri. Zapravo je bio jako osjetljiv, ali je to skrivao gardom i crnim humorom koji si morao izdržati kako bi kod njega dobio prolaznu ocjenu", kaže Predin.

Osim glazbenog senzibiliteta, njih su se dvojica potpuno "poklopili" u životnim vrijednostima.

"Najvrjednija lekcija koju sam naučio od njega je da ne smiješ biti površan u onome što radiš ako želiš ispuniti svoj cilj i da se ne smiješ ničega bojati. To je i inače princip kojeg se držim u životu, glavom kroz zid ako treba, a Arsen me u tome podržavao", kaže Predin.

Biljana Gaurina / Cropix

Ipak, nije neustrašiv - postoje neke stvari kojih se u životu boji.

"Najviše se bojim laži. Imam osjećaj da svi ti anonimni komentari danas zagađuju naš život i čine istinu relativnom", kaže Predin, koji priznaje da nije fan društvenih mreža.

"Sad je mjerilo kvalitete postao broj lajkova, a to nema veze s time. Kvaliteta se otkriva i potvrđuje na sasvim drugačiji način pa bih rekao da je upravo suprotno. Nek stvari treba vratiti na svoje mjesto i to uopće nije konzervativno stajalište, nego nešto što je nužno", zaključuje.

Emocije bez glume

Iako bi mnogima bilo teško izdvojiti, Predin bez razmišljanja odgovara koja mu je omiljena Arsenova pjesma.

"'Tvoje nježne godine' mi je najdraža jer je u njoj na najljepši mogući način pisao kako se treba ponijeti u takvoj situaciji. Nježno, lijepo i stvarno majstorski", kaže zamišljeno.

Dok pričamo o Arsenu, vidi se da ne može, a ni ne želi kontrolirati emocije. Ipak ih je vezalo dugogodišnje prijateljstvo i razumijevanje.

"Još uvijek se pokušavam nositi s njegovim odlaskom. Nekako sam bio ljutit jer me nije slušao, bio sam apsolutno protiv te operacije zamjene kuka jer se tako teški zahvati ne rade tijekom ljeta. Bilo je to nepotrebno i vjerujem da bi još bio s nama da ga bolovi i ta tvrdoglavost nisu zaveli da pristane na tu operaciju ljeti. I baš zbog toga je umro, od sepse koja se pojavila. I... To je to", kaže s tužnim smiješkom dok briše suze. Zoran Predin nije se morao tako otvoriti, nije bilo publike. Ali, emocije koje publika

već 40 godina prepoznaje u njegovoj glazbi iskrene su i autentične.

Lačni Franz i lude osamdesete

Karijeru je počeo u Lačnom Franzu, slovenskom perjanicom Novog vala i bendom kojeg je oživio nakon skoro 30 godina.

"Mislim da je sve to simpatično, ali sva ta priča o Novom valu može opteretiti neke nove bendove koji čekaju svoju priliku i kojima već idemo na živce, i to opravdano. S druge strane, pokazalo se da je glazba iz tog vremena bila toliko kvalitetna i dobra da je preživjela i postala klasik. To su možda neumjesne primjedbe, ali sada je to činjenica.

Istovremeno, mislim da je radio friendly pristup ubio glazbu jer je tražio od mladih bendova da sve pjesme svedu na tri minute i manje, da imaju što manje teksta i ako već mora biti tekst, da ne opterećuje publiku s porukom. Nažalost, u velikoj mjeri to je i uspjelo, ali vidim da se već pojavljuje bunt i da su neki bendovi uspjeli tak privući pažnju šire publike, Sviđa mi se što rade, recimo Sara Renar, Mile Kekin, Kralj Čačka... To su nekakvi projekti koji pokreću stvari i koji su neko svjetlo na kraju tunela", rekao nam je Predin.

Osim što je prešao put od rokera do nježnog kantautora, Predin je u jednom trenutku osim na slovenskom počeo pisati i na hrvatskom. Priznaje da je jezik igrao veliku ulogu u njegovom načinu pisanja jer se na hrvatskom osjeća više drsko.

"Da, u nekim stvarima. Teško je to objasniti nekome tko to nije doživio. Kad pišeš ili pjevaš na nematerinjem jeziku, kao da izgradiš još jedan lik u sebi, još jedan dio tebe. To jesi ti, ali malo drugačiji. I onda se ne sramiš reći neke stvari koje inače ne bi mogao. To nije neiskrenost ili laž, samo je neki drugi dio tebe. Kao kad biste nekome neznancu rekli 'volim te' na engleskom. To bismo napravili bez problema jer ništa ne stoji iza tih riječi, ali ako govoriš svojim jezikom, onda to ne ide tako jednostavno", kaže.

I dok je u osamdesetima bio roker, kaže da nije živio ludim "seks, droga i rokenrol" životom.

"U ono doba vjerojatno su neki sretnici tako i živjeli, ali to je više-manje fama koju su stvorili diskografi da prodaju svoj proizvod. Sve je počelo od onih čarapa koje je Jagger stavio za hlače da bi ispao malo opasniji. Ja nisam bio rock zvijezda takve vrste pa nisam baš prava osoba za pričanje o tome", smije se glazbenik.

Nostalgija ga ne zanima

Možda je nekad i bio, ali danas je obiteljski čovjek - iz dva braka ima petero djece te petero unuka.

"Imam četiri sina i jednu kćer te četiri unuke i jednog unuka. Kad se svi nađemo negdje, zauzmemo pola restorana, a lonci kod kuće imaju partizanske mjere! U tom sam području jako sretan čovjek i neku svoju privatnost čuvam od svih jer je to moja oaza gdje se mogu opustiti", kaže.

Iako se nakratko prisjetio i osamdesetih i vremena s Arsenom, kaže da uopće nije nostalgičan tip.

"Nostalgija je začin života. Ne volim ni razmišljati ni pričati o prošlosti, to mi je dosadno i bez veze. Prošlost je nemoguće promijeniti, iako je nekima upravo to postao životni zadatak. Mene zanima samo budućnost, radim sve što mogu da bih ostvario sve svoje ciljeve i ideje. Nostalgija je tu da se sjetiš nekih lijepih i tužnih stvari, probudi se neka suza, ponovno doživiš neki zagrljaj i to je to, ništa više i ništa manje", zaključuje.

Mateja Mirt

A budućnost je za njega prepuna planova i ideja. Osim koncerta u Laubi 7. prosinca, iduće godine dolazi u Lisinski 6. ožujka kad će svirati sa Zagrebačkom filharmonijom.

"Taj koncert jedva čekam. Snima se film o meni i mislim da će biti gotov 2021. godine, pišem roman, na pola puta sam s time, a uskoro mi u Srbiji izlazi knjiga. Iduće godine nastavljamo nastupati po Hrvatskoj i Bosni s Arsenom, snimamo dupli album s Lačnim Franzom 29. studenog u SC-u u Mariboru... Bit će puno novih stvari u sljedeće dvije-tri godine kojima sam zauzet i sretan sam k'o pas", kaže s osmijehom.

Scena intervju

Arsen Dedić

Zoran Predin

Zoran pjeva Arsena

Lačni Franz

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter