Tko je princ Edward?

Kraljičin je miljenik jer je njezino jedino dijete koje se nije razvelo, ali nije baš nadaren za biznis


Ines Madunić
24.04.2019.14:00
Kraljičin je miljenik jer je njezino jedino dijete koje se nije razvelo, ali nije baš nadaren za biznis
Getty Images

sažeto

Britanski princ koji dolazi u posjet Hrvatskoj za tri tjedna nije medijski eksponiran


Ines Madunić
24.04.2019.14:00

Britanska kraljevska obitelj vjerojatno je najviše medijski praćena na cijelom svijetu, no nemaju svi članovi isti tretman. Pravilo je otprilike - što si bliže u redu za tron, to si medijima zanimljiviji.

Tako o princu Edwardu, čiji je dolazak prošli tjedan najavljen u Split u povodu 10. godišnjice članstva RH u NATO-u, ne znamo puno. On je trenutno deseti u redu za krunu i nema baš izglednog scenarija u kojem će ikad postati britanski kralj.

Profimedia

Edward je četvrto i najmlađe dijete kraljice Elizabete II i princa Philipa. Rođen je 10. ožujka 1964. godine i puno ime mu je Edward Antony Richard Louis. Osnovno školovanje dobio je u Buckinghamskoj palači, a zatim je išao u internat Gordonstoun u Škotskoj, koji su pohodila i njegova starija braća Charles i Andrew. Prije odlaska na Cambridge, gdje je studirao povijest, proveo je godinu dana na Novom Zelandu.

S obzirom na to da nije imao sve petice u srednjoj školi, njegovo primanje na Cambridge izazvalo je kontroverze.

Nakon fakulteta, odnosno završetka preddiplomskog studija, pridružio se kraljevskoj mornarici gdje je trebao provesti godinu dana na obučavanju, no odustao je nakon tri mjeseca. Mnogi su tad izvještavali kako je princ Philip, koji je imao impresivnu vojničku karijeru prije nego što je Elizabeta postala kraljica, bio bijesan zbog njegova odustajanja.

Profimedia

Edward je imao neke druge ambicije. Zanimala ga je karijera u industriji zabave. Radio je kao kazališni producent i asistent na mjuziklima u kazalištu Really Useful Theatre Andrewa Lloyda Webbera. Tamo je upoznao glumicu Ruthie Henshall, s kojom je bio u vezi tri godine.

Nakon toga radio je kao televizijski producent i 1993. osnovao svoju produkcijsku kuću Ardent.

Godinu poslije upoznao je Sophie Rhys-Jones, PR stručnjakinju, s kojom se zaručio nakon pet godina veze. Brzo su se vjenčali u kapeli Svetog Georgea u Windsoru, baš kao Meghan Markle i princ Harry prošle godine.

Profimedia

Njegovo je vjenčanje bilo najskromnije u obitelji, s obzirom na to da se Charles s Dianom vjenčao u Westminsterskoj opatiji, dok su se Andrew i Sarah Ferguson vjenčali u katedrali Svetog Pavla. Princeza Anne udala se za Marka Phillipsa u Westminsterskoj opatiji.

Ipak, Sophie i Edward jedini su par koji se nije rastao. Navodno su zato omiljeni kraljici i Philipu te s njima imaju odnos povjerenja kakav ne uživaju ni Charles kao budući kralj, ni Andrew i Anne.

"Svaki put kad cijela obitelj ide zajedno na odmore, primjetno je da Sophie i Edward ostaju malo dulje od ostatka", rekli su izvori.

Prema tradiciji, nakon vjenčanja trebao je dobiti titulu vojvode, ali je ipak dobio samo titulu grofa od Wessexa, a navodno će nakon očeve smrti postati vojvoda od Edinburgha.

Sophie i Edward imaju dvoje djece - kćer Louise (16) i sina Jamesa (12), koji nemaju titule princeze i princa. Žive u dvorcu Bagshot Park u Surreyju koji ima 57 soba, ali uredi su im u Buckinghamskoj palači.

Getty Images

Nakon što su se godinama bavili Ardent produkcijama, a Sophie je nastavila sa svojom tvrtkom za odnose s javnošću, kraljica Elizabeta 2002. im je isplatila 250.000 funti samo da zatvore svoje tvrtke i potpuno se posvete radu u kraljevskoj obitelji.

Razlog je bio konstantno loše financijsko stanje Edwardove tvrtke koja je usput bila i predmet sprdnje unutar struke. Otad su oboje isključivo u kraljičinoj službi, u sklopu koje Edward posjećuje Hrvatsku po prvi put u svibnju.

Getty Images

Charles je u posjetu bio više puta, posljednji put s Camillom 2016. godine, princeza Anne je došla 2008., a Elizabeta II posjetila je Hrvatsku u sklopu njezinog posjeta Jugoslaviji 1972. godine.

kraljevska obitelj

kraljica Elizabeta II.

Princ Philip

princ Edward

Sophie Rhys-Jones

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter