Teška odluka

Lena Dunham odstranila maternicu u 32. godini: 'Želim biti majka, ali bol je bila neizdrživa'


Ines Madunić
14.02.2018.21:00
Lena Dunham odstranila maternicu u 32. godini: 'Želim biti majka, ali bol je bila neizdrživa'
Profimedia

sažeto

Glumica, scenaristica i redateljica pisala je o bolnom iskustvu u novom Vogueu


Ines Madunić
14.02.2018.21:00

Otvoreno je pričala o problemima s endometriozom i boli zbog koje je mjesecima bila na bolovanju, a Lena Dunham (31) sad se otvorila u novom Vogueu o operaciji histerektomije koju je prošla. Glumica, scenaristica i redateljica odstranila je maternicu jer, kako je napisala, više nije mogla trpjeti kroničnu bol nakon godina patnje. Od endometrioze pati deset godina. Radi se o stanju u kojem tkiva koja inače rastu unutar maternice počnu rasti izvan nje. To uzrokuje bolne menstruacije, stvaranje cisti, kroničnu bol i probleme s plodnošću.

Dunham je u eseju napisala kako je oduvijek znala da želi imati djecu, ali i da je dugo bila svjesna da nešto s njezinom maternicom nije u redu.

 

Thank you for all the love & concern that's been pouring in since Tuesday. Although I'm much healthier than I was a year ago, complications arose from my most recent endometriosis surgery. When the healthcare of so many American women, especially our trans sisters, is at-risk- or already nonexistent- I am lucky to be in the position to seek help when I'm in pain. To those in that privileged spot- never forget that we are blessed and can pay it forward by supporting Planned Parenthood and LGBTQ clinics like Callen-Lorde with our 💰 and ⌚️. I also want to remind all the women suffering from chronic illness that we aren't weak- quite the opposite, actually. We do our jobs with skill even when we're struggling. We care for our families even when we can hardly care for ourselves. We serve major face on a red carpet when we feel like lying face down would be more appropriate. I'll always be proud of those Met Gala pics- not just because I felt beautiful, surrounded by art and magic, hugging my best friend tightly, but because they're evidence that women contain steely multitudes. Just that morning @dianafalzone sued Fox after they took her off air for disclosing her endometriosis. But they're the ones who lost when they lost her, because everyone who's anyone knows that if you can battle chronic illness there's nothing you can't take on.

A post shared by Lena Dunham (@lenadunham) on May 4, 2017 at 8:22am PDT

"U kolovozu bol je postala nepodnošljiva. U deliriju sam, a liječnici je ne mogu objasniti. Ultrazvuk ne pokazuje ciste, nikakvu tekućinu i nisam trudna. Ali, to ne mijenja činjenicu da me toliko boli da ljudski glasovi oko mene zvuče kao pjesma Teletubbiesa. S takvom boli nikad neću moći biti ničija majka. Čak i ako zatrudnim, ne mogu ništa ponuditi. Od kolovoza do studenog očajnički se pokušavam nositi s tom boli. Toliko se trudim da mi to postaje drugi posao", napisala je Lena. Da bi si olakšala išla je na nekoliko različitih vrsta terapije, ali ništa nije pomoglo.

Konačno je otišla u bolnicu i rekla da ne odlazi otamo dok liječnici ne riješe tu bol ili joj ne odstrane maternicu. Prije operacije u bolnici je bila 12 dana, a liječnici su pokušavali vidjeti postoji li neki drugi način da se riješi njezino stanje. No, Lena je bila uvjerena u svoju odluku. Htjela je histerektomiju, a pokazalo se da je to bila ispravna odluka. Inače, to joj je bila 12. operacija.

"Probudila sam se okružena svojom obitelji i liječnicima koji mi govore kako sam bila u pravu. Moja maternica je bila u gorem stanju nego što je itko mogao zamisliti. Osim endometrioze, po sredini je bio septum, čudna izbočina, imala je obrnuto krvarenje i trbušna šupljina bila mi je puna krvi, jajnik se naslonio na mišiće koji okružuju sakralne živce u leđima koji nam omogućuju da hodamo. Jedini lijepi detalj je taj da je moj organ, koji je inače u obliku žarulje, bio u obliku srca", napisala je Dunham u potresnom eseju.

Od operacije je prošlo nekoliko mjeseci i danas se dobro oporavlja. Zbog nekih komplikacija šepa, no jajnici joj zasad rade i filmašica razmišlja o opcijama i načinu na koji bi mogla ostvariti želju da bude majka.

U eseju je napisala i kako je zbog komplikacija svog zdravstvenog stanja prekinula s dugogodišnjim partnerom Jackom Antonoffom.

"Htjela sam znati kakav je osjećaj tih devet mjeseci potpunog zajedništva. Stvorena sam za taj posao, ali nisam prošla na razgovoru. I to je ok. Stvarno jest. Možda ne vjerujem u to sada, ali uskoro hoću. Sve što će ostati je moja priča i moji ožiljci, koji su već toliko izblijedjeli da se jedva vide", napisala je Dunham.

trudnoća

majčinstvo

Lena Dunham

kronična bol

maternica

endometrioza

histerektomija

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter