Sudar Percussion:

'Lisinski ćemo pretvoriti u multumedijalnu iluziju, a posjetitelje ostaviti bez daha u ovom multimedijalnom spektaklu'


Mirjana Filipović
12.01.2018.19:00
'Lisinski ćemo pretvoriti u multumedijalnu iluziju, a posjetitelje ostaviti bez daha u ovom multimedijalnom spektaklu'
Profimedia

sažeto

Sve detalje o skorom nastupu u Lisinskom ispričali su nam iz skupine Sudar Percussion


Mirjana Filipović
12.01.2018.19:00

Vrhunski udaraljkaši Sudar Percussion uoči velikog koncerta u KD Vatroslav Lisinski 11. veljače predstavljaju sjajan singl i spot 'Revolution'. U pjesmi gostuju jedan od najboljih svjetskih violonista Stefan Milenkovich te karizmatični Božo Vrećo, odlični umjetnik world glazbe. Vrhunski spot potpisuju Sandra Mihaljević i Igor Ivanović, produkciju pjesme potpisuje Branimir Mihaljević, tekst Božo Vrećo, a glazba je originalno djelo Jean Michel Jarrea.

Do sada neviđeni spoj elektronike, world glazbe i klasične virtuoznosti daje mashup sa snažnom porukom. Naime, izdavši izvorno tu skladbu prije točno 30 godina, Jarre je skrenuo pažnju na tada aktualna politička zbivanja koja smo i mi snažno osjetili, a danas ona u našem kontekstu govori o jednakosti svih ljudi bez obzira na vjersko, političko ili neko drugo opredjeljenje.

Koncert u Lisinskom svojevrsna je kruna projekta Oxygene započetog 2016. godine, kojim Sudarovci u originalnom zvuku obrađuju glazbu Jean Michel-Jarrea. Naslovna skladba projekta, "Oxygene IV", u izvedbi Sudar Percussiona primila je nevjerojatno pozitivne kritike ne samo od publike već i od samog Jean-Michela Jarrea i njegovog diskografa Francis Dreyfus Music, BMG France s kojima Sudarovci ostvaruju međunarodnu suradnju. Obradom dijela opusa velikog pionira elektroničke glazbe, Sudar ruši nove granice i radi veliki iskorak u promociji udaraljki u Hrvatskoj.

Profimedia

Detalje o svemu ispričali su nam iz skupine Sudar Percussion.

- Koja je priča Sudar Percussiona? Kako ste se okupili i koja je bila prvotna ideja?

Udaraljkaški ansambl SUDAR PERCUSSION se okupio 2010. godine na inicijativu profesora udaraljki Gorše Gorana u cilju zajedničkog sviranja i muziciranja, te promocije samih udaraljki u nadi da će instrumenti kao što su : marimba, vibrafon, timpani, ksilofon i drugi postati popularniji i ljudima prepoznatljiviji. Specifičnost ansambla leži u posebnom pogledu na poznata djela klasične i popularne glazbe, ali i u članovima ansambla: Filipu Merčepu, Nicolasu Sinkoviću, Adrianu Bernobiću, Robertu Bateliću, Aleksandru Vešiću i umjetničkom voditelju Goranu Goršeu, koji osim tehničke spremnosti i nevjerojatne muzikalnosti sa sobom uvijek ponesu inovativnost, profesionalnost i veliku dozu humora.Svaki projekt koji prezentira Sudar Percussion na sebi prepoznatljiv način je i edukativnog karaktera sa osmišljenim konceptom i porukom.

- Zašto baš Jean Michel Jarre?

Skoro dvije godine na inicijativu producenta Branimira Mihaljevića radimo na projektu 'OXYGENE', koji sakuplja djela velikana elektroničke glazbe Jean Michel Jarrea koji je osobno podržao ovaj projekt, te želimo podsjetiti stariju generaciju na glazbu njihove mladosti, mlade upoznati s udaraljkama i povezati sve zajedno u jedan zaista veliki multimadijalan spektakl.

- Što vam se najviše sviđa kod koncerata koje svirate?

Najviše nam se sviđa energija  na pozirnici, kontakt s publikom i radujemo se svakom novom koncertu na kojem možemo prezentirati ono što radimo.

- Najavili ste veliki koncert u Lisinskom, što možemo očekivati?

Glazbi J.M.Jarrea za koju je član ansambla Nicolas Sinković (aranžer ) priredio za udaraljke uz  ogroman trud i povezao sa uživo izvođenom elektronikom, dodali smo i posebnu autorsku scenografiju dvije  6 metarske okrugle konstrukcije koje simboliziraju zemaljsku kuglu danas i u budućnosti. Na tim konstrukcijama se projicira autorski video Davorina Ercega koji savršeno vodi kroz cijelu priču ljudskog čovječanstva kakvog ga mi doživljavamo u nadi za bolju budućnost. Bogata igra svjetlosnih efekata Darka Mihaljevića je također dio sveukupnog multimedijalnog showa i zaista doprinosi cijeloj audiovizualnoj priči. Sudar će dvoranu pretvoriti u multumedijalnu iluziju, a posjetitelje ostaviti bez daha u neponovljivom multimedijalnom spektaklu.  U cijeli projekt se uključio i koncertni majstor Big Banda RTV Ljubljana Darko Sedak-Benčić na trubi, veliki mješoviti zbor iz Slovenije, grupa marching bubnjara iz Hrvatske i Slovenije i brojni popularni gosti iz Hrvatske i susjednih zemalja iz različitih žanrova glazbe, za sada neka ostane tajna. Da bi projekt mogao biti realiziran zahvaljujemo se svim suradnicima koji stoje uz Sudar Percussion.

- Kako se pripremate za koncert?

Za koncert se pripremamo na intenzivnim probama i svim ostalim popratnim stvarima. Dogovaramo tijek i raspored programa, u stalnom smo kontaktu s našim režiserom Peđom i mjastorom videa Davorinom te našim ton majstorom Goranom.

- Koga od gostiju možemo očekivati na koncertu u Lisinskom?

Na koncertu u Lisinskom možete očekivati veliki mješoviti zbor iz Slovenije, trubača Darka Sedaka Benčića, Martu u ulozi anđela, 10 mladih bubnjara i neke goste koje ćemo otkriti prije koncerta.

Sudar Percussion

Podijeli članak