Koga susjedi šalju na Eurosong?

Makedonka Tamara pjevala je s Tošom, Srbi šalju mladu, ali iskusnu Nevenu, a Slovenci stoje najbolje na kladionicama


Ines Madunić
15.03.2019.14:00
Makedonka Tamara pjevala je s Tošom, Srbi šalju mladu, ali iskusnu Nevenu, a Slovenci stoje najbolje na kladionicama
RTS/G. Jović & N. Ristić

sažeto

Od naših susjeda jedino Bosna i Hercegovina ne sudjeluje na izboru za pjesmu Eurovizije


Ines Madunić
15.03.2019.14:00

Već su se slegnuli dojmovi Dore 2019., na kojoj smo izabrali Roka Blaževića i njegovu "Dream" za predstavnika na Eurosongu. Kako će izgledati njegov show u Tel Avivu zasad ne znamo, ali krila će vjerojatno ostati.

Što se tiče naših susjeda, Bosna i Hercegovina ni ove godine ne sudjeluje u Eurosongu, a razlog su financije. Naime, nacionalna televizijska kuća duguje šest milijuna franaka, a samo sudjelovanje na Euroviziji košta između 250 i 300 tisuća eura.

"Povratak BiH na Eurosong ovisi najviše od financija, tj. ovisi kako će BHRT poslovati i hoće li moći vraćati dug EBU-u. Kada bismo pronašli novac i počeli isplaćivati dugove tek onda bismo mogli razgovarati s EBU-om o mogućem povratku na Eurosong. Dakle, u najboljem slučaju možemo se vratiti 2020. godine, ali s obzirom na to da je BHRT i dalje u problemima i da veoma mali broj građana plaća RTV pretplatu, to će teško ići", rekla je Lejla A. Babović, šefica Odjela za međunarodne odnose BHRT-a i šefica eurovizijske delegacije.

Od njih, dakle, ne možemo računati na 12 bodova, no druge države iz regije već su izabrale svoje predstavnike.

Crna Gora: D-Mol - Heaven

Šesteročlana grupa D-Mol nova je na crnogorskoj sceni, a čine ju Željko Vukčević, Mirela Ljumić, Emel Franca, Ivana Obradović, Rizo Feratović i Tamara Vujačić, a imaju između 16 i 21 godinu. Grupu je okupio Danijel Alibabić, a svi pohađaju njegovu školu pjevanja D moll.

Prilično neiskusni pjevači i pjevačice imaju iskusan tim iza sebe, a Alibabić je već najavio da vjeruje kako će ostvariti najbolji plasman u povijesti Crne Gore.

Njihova pjesma "Heaven" je etno pop balada, spot, u kojem se pojavljuju svih šest članova u narodnim nošnjama, snimljen je kao za turističku zajednicu, a na kladionicama ne stoje najbolje, baš kao ni naš Roko.

Makedonija: Tamara Todevska - Proud

Trenutno je jedna od najvećih sjevernomakedonskih estradnih zvijezda, a Tamara Todevska karijeru je počela kao prateći vokal nikad prežaljenom Toši Proeskom. S njim je bila i na Eurosongu 2004. godine, kad je pjevao "Life". Pjevačica je na Euroviziji bila još dva puta, a sad dolazi s pjesmom "Proud". Radi se o power baladi o ženskoj snazi, a takav je i spot.

"Cijeli su mi život govorili da nisam dovoljno ženstvena, nisam dovoljno dobra, da se ponašam i hodam kao muškarac. Spusti glavu, obuci nešto seksi, nikoga ne zanima što ti misliš, tako su mi govorili. U njihovim umovima, ja sam bila samo još jedna izgubljena curica. Danas, kad gledam svoju kćer, želim da odraste u svijetu gdje je ljudi neće osuđivati, govoriti joj kako da se ponaša, da se nasmije i makne. Želim da zna da ne mora pratiti pravila da bi bila prihvaćena. Želim da bude tko god želi biti i najvažnije, da bude ponosna na sebe", rekla je Tamara i posvetila pjesmu kćeri i sinu.

Slovenija: Zala Kralj & Gašper Šantl - Sebi

Na kladionicama Slovenci stoje najbolje od dosad nabrojanih država, uključujući i Hrvatsku. Moguće je da je razlog to što imaju vrlo modernu elektro pop pjesmu "Sebi" koju izvodi duo Zala Kralj & Gašper Šantl. 

Mariborski dvojac je zajedno počeo snimati glazbu 2017. godine, kad su se upoznali preko Instagrama i počeli razmjenjivati ideje. Prvi singl bio je "Valovi", a dosad su objavili EP "Štiri". Elektro pop zvuk i Zalin specifičan vokal donijeli su im hrpu obožavatelja u Sloveniji, ali i cijeloj regiji, a trenutno su na kladionicama u prvih 15 i penju se prema gore.

Srbija: Nevena Božović - Kruna

Ima tek 24 godine, ali Nevena Božović već je dva puta bila na Eurosongu - na dječjem natjecanju 2007., kad je završila na trećem mjestu i kao dio grupe Moje 3. Na Beoviziji je ove godine pobijedila s baladom "Kruna", koju želi otpjevati na srpskom i u Tel Avivu.

"Sad mi je još veća odgovornost jer sam dobila treću šansu da pobijedim na Euroviziji tako da ću dati sve od sebe. Znam što me tamo čeka, kakve su to obaveze, prošla sam to dva puta. To je ono što znam i znam da ću dati svoj maksimum", rekla je nakon pobjede.

Nevena je obrazovana glazbenica koja je već sa 16 godina upisala Muzičku akademiju, a specijalizirala je solfeggio. Iako je već neko vrijeme na estradi, ovo joj je prva kantautorska pjesma, a navodno je posvećena njezinom dečku, crnogorskom pilotu Nikoli Ivanoviću, za kojeg se ove godine planira udati.

No, o privatnom životu ne voli puno pričati, zna se samo da je poželjela da Nikola ide s njom u Tel Aviv.

 

Eurosong

eurovizija

Roko Blažević

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter