Nova premijera u Gavelli

Mlada redateljica Tamara Damjanović na scenu postavlja Karakaševo 'Sjećanje šume'


100posto
27.01.2018.08:25
Mlada redateljica Tamara Damjanović na scenu postavlja Karakaševo 'Sjećanje šume'
Promo/Kazalište Gavella

sažeto

U srijedu, 31. siječnja u kazalištu Gavella očekuje nas premijera predstave "Sjećanje šume" prema nagrađivanom romanu Damira Karakaša


100posto
27.01.2018.08:25

Roman "Sjećanje šume", dobitnik prve Nagrade Fric, koju za najbolju neprevedenu prozu protekle godine dodjeljuje tjednik Express, "mala je velika knjiga", "snažna, ogoljena, surova proza u kojoj jezik titra na granici pojavnoga", priča o odrastanju u već prepoznatljivo Lici Damira Karakaša, kraju gdje se emocije teško pokazuju i gdje nije lako biti drugačiji.

Junak "Sjećanja šume" senzibilni je dječak/mladić sa srčanom manom, a epizode kroz koje prolazi opore su, duhovite, živopisne minijature izuzetne topline i autentičnosti. Veterinari, vračare, sitni kriminalci, mrki djedovi i brižne majke, otac kao personifikacija neupitnog patrijarhata, i životinje - slikoviti bestijarij u oku pripovjedača ništa manje sugestivan od svijeta ljudi. Autorice dramatizacije Tamara Damjanović i Nina Bajsić tekstu pristupaju kao pulsirajućem tkivu otvorenom za nadogradnju...

Promo/Kazalište Gavella

Nina Bajsić zapisala je: "Sjećanje šume" najiskreniji je i možda najpotresniji iskaz odnosa koji se u većoj ili manjoj mjeri provlači kroz sva Karakaševa djela – odnosa oca i sina. Predstava nastala po istoimenom romanu pred gledatelje iznosi priču o odrastanju u kraju koji ne nudi mnogo više od puke borbe za preživljavanje. U toj premisi leži i temeljni sukob protagonista i njegove okoline, dječaka koji traži više, koji se penje na vrhove drveća u potrazi za širom slikom od one čija očekivanja ne uspijeva ispuniti.

Svijet u kojem odrasta, protagonist doživljava dječački neposredno, punim plućima, još uvijek u nemogućnosti da na temelju svojih impresija i utisaka donese bilo kakav sud, što njegov intenzivni doživljaj čini izrazito opipljivim i čitatelja suočava sa, na trenutke teško podnošljivom, iskrenošću."

Damir Karakaš rođen je 1967. u selu Plašćica kod Brinja u Lici. Nekoliko godina radio je kao novinar Crne kronike u Splitu. Živio je u Bordeauxu i Parizu gdje se uzdržava sviranjem harmonike. Objavio je knjigu putopisa Bosanci su dobri ljudi (1999.), roman Kombetari (2000.), zbirku priča Kino Lika (2001.), roman Kako sam ušao u Europu (2004.), zbirku priča Eskimi (2007.), roman Sjajno mjesto za nesreću (2009), zbirku priča Pukovnik Beethoven (2012.)., roman Blue Moon (2014.) te roman Sjećanje šume (2016.) Prevođen je na desetak jezika. Živi u Zagrebu. Sjećanje šume dosad je nagrađeno "Kočićevim perom" te književnom nagradom "Fric".

Neja Markičević/Cropix

"'Sjećanje šume' u formi dramskog teksta, kao i njegov prozni predak, satkano je od riječi, ali ono što je svojom osjetilnom suptilnošću ispričalo njima ne da se artikulirati. Iz te perspektive, traženje racionalnih razloga čini se viškom spram onog što je razumom nespoznatljivo, spram onoga što jednostavno treba tako biti. Ta priča i njezin čitatelj ćute se i bez riječi, bez objašnjenja. Postoji li ljepši razlog?" zapisala je redateljica Tamara Damjanović.

Autorice dramatizacije su Tamara Damjanović i Nina Bajsić, scenografkinja je Dinka Jeričević, kostime potpisuje Marita Ćopo, glazbu Katarina Ranković. Autor zvučnih efekata je Nenad Kovačić, koreografkinja Nikolina Medark, a oblikovatelj svjetla Zdravko Stolnik.

Promo/Kazalište Gavella

Svijet Like na pozornicu donose: Filip Križan, Darko Milas, Ivana Bolanča, Ana Kvrgić, Tena Nemet Brankov, Igor Kovač, Amar Bukvić, Anja Đurinović Rakočević, Barbara Nola, Enes Vejzović i Janko Rakoš.

kultura

premijera

kazališna predstava

kazalište Gavella

Damir Karakaš

Sjećanje šume

newsletter

Prijavite se na Newsletter