Gafovi u filmovima češće su pravilo nego iznimka

Mrlje misteriozno nestaju, poderana odjeća postaje čitava, razbijeni prozori odjednom postaju čitavi


Dolores Drvodelić
04.11.2017.18:40
Mrlje misteriozno nestaju, poderana odjeća postaje čitava, razbijeni prozori odjednom postaju čitavi
Profimedia

sažeto

Jeste li i vi među onima koji mogu zamijetiti svakog statista koji je zalutao u kadar i da li su glumci sekundu prije držali čašu ili tanjur?


Dolores Drvodelić
04.11.2017.18:40

Jedna je od omiljenih zanimacija zaljubljenika u filmove uočavanje smiješnih pogrešaka. Bilo da se radi o nelogičnostima, slučajnim upadima statista u kadar u kojem se ne bi trebali nalaziti, predmetima i odjeći koji ne pripadaju razdoblju u nekom povijesnom filmu ili pogreškama u kontinuitetu, znaju biti vrlo zanimljive. Neke je pogreške zbilja teško izbjeći, no producentima ne smetaju dok god ih većina ljudi ne može zamijetiti.

Donosimo vam najčešće vrste pogrešaka koje se zalome u gotovo svakom filmu.

Počet ćemo s greškom koja je oduševila i Georgea Lucasa, redatelja Ratova zvijezda, a koju sigurno svi znate. Olujni jurišnik koji glavom zapne u vrata nasmijao je sve fanove filmske franšize.

Franšiza Pirati s Kariba prepuna je pogrešaka poput zalijetanja članova produkcije u kadar.

Neke scene, pogotovo akcijske, snimaju se i nekoliko dana, a u čitavom kaosu ne mogu se svi sjetiti kako su sve stvari stajale prije kraja snimanja. Često mrlje misteriozno nestaju, odjeća koja se poderala tajnovito se zakrpa, a prozori koji su se razbili sami se obnove. Slično je bilo u Spidermanu, u kojem su se venecijaneri poravnali sami od sebe nakon tučnjave.

Ekipa na snimanjima vjerojatno se najviše grize kad im se među scenografijom nađu stvari koje ondje nemaju što raditi, a ne uoče ih na vrijeme. Pa ih uoče i sklone ne znajući da su ih već snimili. Tako je bilo i u Sumraku, u kojem u istoj sceni nesretnog ruksaka malo ima, pa malo nema.

Pogreške vezane uz to što je koji glumac u kojem trenutku držao u rukama i koliko je razina promijenila tekućina u čaši u nekoliko minuta također su među češćima. Primjerice, Brad Pitt koji u istoj sceni u Oceanovih 11 prvo drži čašu, a zatim tanjur.

Ponekad se zaboravi i na akcije koje su već poduzete kako bi sve bilo što uvjerljivije i točno onako kako bi se u stvarnom životu odigralo, poput rupa u zidovima nakon paljbe. Ipak, pri ponavljanju scena, scenografija ponekad prikazuje stanje koje će se tek dogoditi. Kao u sceni u Paklenom šundu, u kojoj su rupe od metaka već vidljive, iako se sama pucnjava tek treba dogoditi.

 

A post shared by Movie Geekout (@movie_geekout) on Jun 19, 2017 at 6:52pm PDT

Šminkerima nije lako napraviti uvjerljivu ozljedu na licima glumaca, no morali bi imati bolje pamćenje. Naravno da ozljeda ne može biti baš identična, no barem bi trebala na istom glumcu u istoj sceni biti na istoj strani. U Povratku kralja, trećem nastavku Gospodara prstenova, glumcu Elijahu Woodu ožiljak je malo na desnom, pa malo na lijevom obrazu.

Posebno nas začuđuju situacije u kojima glumci tijekom čitavog snimanja nose iste maske i prolaze kroz istu šminkersku pripremu, pa i glumci i šminkeri zaborave ključne detalje. To se dogodilo u filmu Batman se vraća s Michaelom Keatonom u ulozi golemog šišmiša. U jednom trenutku oko očiju ima crnu šminku, a u drugom je nema.

 

A post shared by Dave ? (@djsinster_medcraft) on Sep 27, 2015 at 3:02pm PDT

Koje vas pogreške u filmovima najviše nasmiju i/ili razočaraju? Jeste li i vi zamijetili neku koju još nitko nije uočio? Podijelite ih s nama ?

star vibes

filmovi

pogreške

scene

gaf

gafovi

kadrovi

Podijeli članak