Intervju s Gopcem

'Na koncertima više ne skidam majicu nego hlače, a 35. rođendan Psihomodo Popa proslavit ćemo zdravim smoothiejem'


Ines Madunić
20.11.2017.15:00
'Na koncertima više ne skidam majicu nego hlače, a 35. rođendan Psihomodo Popa proslavit ćemo zdravim smoothiejem'
Neja Markičević/Cropix

sažeto

Originalni hrvatski punk roker priča o počecima benda, svirki s Ramonesima i željama za budućnost


Ines Madunić
20.11.2017.15:00

Na sceni su skoro 35 godina i još uvijek rasprodaju koncerte. I to ne one reunion koncerte - Psihomodo Pop stalno snimaju nove stvari, vrte se na radiju i otkrivaju ih novi klinci. Veliki rođendan - 35 godina benda i 30 godina od prvog albuma "Godina zmaja" - proslavit će koncertom na zagrebačkoj Šalati u lipnju iduće godine, a ulaznice su već krenule u prodaju. Na pitanje jesu li oni hrvatski Rolling Stonesi, Davor Gobac (53) zaključuje: "Mi smo to kaj jesmo - mi smo hrvatski Psihomodo, a Stonesi su Stonesi."

Na ulici ih još uvijek često zaustavljaju klinci i traže autograme i selfieje.

"Sve je to dio posla. Nekad bude ugodno, a nekad malo manje ugodno", kroz smijeh kaže pjevač.

Davor Gobac i ekipa ove su godine snimili singl "Sve će biti u redu" s legendarnim američkim producentom Steveom Albinijem, koji je radio s Nirvanom, Stoogesima, Robertom Plantom... Sve je snimljeno analogno, kako Albini uvijek radi, a Gobac kaže da je cijelo iskustvo snimanja u Novom Mestu bilo jako zanimljivo.

"Mi smo bili na snimanju s našim producentom Skansijem s kojim se izvrsno razumijemo i koji nam je producirao zadnju ploču koju je percipirala i publika i struka. Inače, možda neka razlika između Stevea Albinija i nekih drugih domaćih producenata je u tome što ovaj zbilja nije govorio ništa. Rekao je možda šest prosto proširenih rečenica i one su bile savršeno dovoljne da snimimo pjesmu kako treba", ispričao nam je Gobac, koji nikad nije krio da mu je malo žao što se Psihomodo nikad nije ozbiljnije okrenuo europskoj i svjetskoj karijeri. Naime, bili su prvi bend s ovih prostora koji se pojavio na MTV-u 1988. godine.

"Ne žalim ni za čim, ali volio bih da smo uspjeli nešto više napraviti na europskoj sceni od vremena prvog pojavljivanja na MTV-u pa do danas. Mislim da imamo za to kvalitete i energije. A siguran sam da ćemo svirati u New Yorku, a možda i u još nekim gradovima SAD-a i Kanade", kaže pjevač.

Krajem 80-ih bili su na turnejama u Nizozemskoj i po bivšem SSSR-u, a onda su se vratili i trijumfalno nastupili kao predgrupa svojim idolima Ramonesima u Zagrebu i Ljubljani. 

"Sjećam se tog nastupa, bilo je super. Gledali su naš cijeli nastup. Lijepo smo se družili. Mi smo se netom vratili s ruske turneje pa smo razmjenjivali koncertna iskustva", kaže Gobac, koji je prije par godina ostavio alkohol i okrenuo se nešto zdravijem načinu rokerskog života.

"Živim normalno, ne sad nešto pretjerano zdravo. Vježbam i to je trenutno najzdravije što radim", kaže. Ipak, na pitanje kako će proslaviti 35. rođendan Psihomodo Popa, Gobac spremno odgovara: "Otići ćemo na jedan smoothie od raznog voća i povrća."

I njegov sin Vili posvetio se glazbi i ima svoj bend, ali Gobac mu ne daje previše savjeta što se tiče karijere.

"Mislim da je jednako teško bilo nama koliko je danas njima. Svako vrijeme nosi svoje probleme i stvari koje ti otežavaju put ka uspjehu. Tako je to bilo i tako će vjerojatno bojim se, uvijek i biti. Oni rade neku svoju glazbu. Prije bi oni meni mogli davati savjet. Često pričamo o glazbi, ali to je normalno kad smo obojica glazbenici", rekao nam je pjevač poznat po energičnim nastupima na kojim gotovo uvijek skine majicu.

"Ne, više to ne radim, sad sam počeo skidati donji dio", u svom stilu kaže Gobac.

A da se može vratiti na početak karijere, sam sebi bi rekao kratko i jasno: "Nemoj nikog slušat!"

intervju

music beats

Rock and roll

punk

Psihomodo Pop

Davor Gobac

Podijeli članak