Religija ili sekta?

Najnoviji trend u Hollywoodu: U istu crkvu idu Bieber, Selena i Chris Pratt, ali neki kažu da se radi o novoj scijentologiji


Ines Madunić
13.02.2019.08:00
Najnoviji trend u Hollywoodu: U istu crkvu idu Bieber, Selena i Chris Pratt, ali neki kažu da se radi o novoj scijentologiji
Profimedia

sažeto

U Hillsongu se okuplja sve više celebova, ali nisu svi fanovi


Ines Madunić
13.02.2019.08:00

Nema toga što Hollywood više voli od duhovnosti. Svakih nekoliko godina pojavi se novi trend - jedno vrijeme svi su bili budisti, zatim su prakticirali kabalu, scijentologija je bila jako popularna, a nedavno je došlo vrijeme i za kršćanstvo.

Crkvu Hillsong popularizirao je Justin Bieber, koji je tamo pronašao utočište nakon živčanog sloma koji je doživio pred kraj svoje posljednje svjetske turneje. Bieber se intenzivno družio s pastorom Hillsong crkve Carlom Lentzom, a i danas su bliski prijatelji.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Justin Bieber (@justinbieber) on Jul 15, 2017 at 2:58pm PDT

Hillsong je kršćanska zajednica osnovana 1983. godine u Australiji, a tek 2010. došli su u Ameriku. Otad su se proširili i na Bali, u Švedsku i Francusku.

Zajednica se temelji na čitanju Biblije, za koju vjeruju da je "istinita Božja riječ, jedini autoritet i primjenjiva našim svakodnevnim životima". Posebnost je ta što mise nisu dosadne - sve je usmjereno mladim ljudima, a mise izgledaju kao rock koncerti, s puno pjevanja.

"Imate osjećaj kao da ste na koncertu Arcade Firea", izjavila je svojedobno glumica Vanessa Hudgens, koja je redovna u Hillsongu.

Pastori također izgledaju kao rock zvijezde, obučeni su u traperice i svi su mladi i jako cool.

 
 
 
View this post on Instagram

This photo from last Sunday is a glimpse of what has been hard to articulate with words, @hillsongnyc... every week, feels like we take a step forward in faith and passion and depth of community. 7 years in, it's the same story. Week in, week out. The faithful, not the famous. The shadows, not the spotlight.. that define the ppl that build the local church..although some heroes, like Juliet, a single mom fighting cancer, while raising two epic sons, who seems to serve on every volunteer team we have, sometimes end up front and center because some battles need to be fought out in the open. Our church praying for healing, in this moment, might be my favorite moment yet.. it's an honor to call this church "home". See you tonight at 5 and 7:30!! #occupyallstreets #ownthemoment #churchinthewild

A post shared by Carl Lentz (@carllentz) on Oct 22, 2017 at 1:26pm PDT

Od celebova koji se tamo okupljaju redovni su Justin Bieber i njegova žena Hailey Baldwin, koji su se u crkvi i zbližili, a Bieber je tamo odlazio i s bivšom Selenom Gomez. Puno puta pridružile su im se Kendall i Kylie Jenner, a u crkvi su redovni i Nick Jonas, Hailee Steinfeld te Vanessa Hudgens i Austin Butler.

Nedavno je i Chris Pratt priznao da je krenuo na mise tamo te da je postio na prijedlog pastora.

Ubrzo ga je na Twitteru prozvala kolegica Ellen Paige jer nije spomenuo da je Hillsong protiv LGBTIQ zajednice. On je to opovrgnuo, no kontroverze oko crkve svakako postoje, a neki kažu da se radi samo o još jednoj pomodnoj sekti.

 
 
 
View this post on Instagram

we are P5! Great times with the best @kyliejenner @kendalljenner @carllentz @lauralentz

A post shared by Hailey Rhode Bieber (@haileybieber) on May 7, 2014 at 4:25pm PDT

Jedna bivša članica rekla je kako se radi o "agresivnoj vjerskoj organizaciji", a izjave nekih članova dokazuju da nisu tako uključivi kako se pokušavaju predstaviti.

Prije četiri godine, omiljeni Bieberov pastor Lentz u intervjuu je rekao da je crkva protiv ljubavne veze dvoje članova zbora u njujorškoj župi.

"Kad bi mogao pokazati osobi kako svaki dan hodati s Isusom, bilo bi mu lako oduprijeti se želji da voli nekoga istog spola", rekao je Lentz.

Profimedia

Osnivač crkve Brian Houston bio je povezan sa slučajem pedofilije. Navodno je znao da je njegov otac seksualno zlostavljao dječaka u crkvi, ali to nikad nije prijavio policiji. Nakon toga, crkva je uvela tečaj za pastore o prepoznavanju i prijavljivanju pedofilije.

crkva

Selena Gomez

Justin Bieber

Hailey Baldwin

Hillsong crkva

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter