Najjači borci

Najteža dijagnoza nije ih zaustavila, borili su se do zadnjeg atoma snage i uspjeli pobijediti


Ines Madunić
01.01.2019.12:00
Najteža dijagnoza nije ih zaustavila, borili su se do zadnjeg atoma snage i uspjeli pobijediti
Ranko Šuvar/Cropix

sažeto

O svojim najtežim trenucima hrabro su progovorili mnogi slavni


Ines Madunić
01.01.2019.12:00

Slavni su glumci i pjevači u posljednje vrijeme puno otvoreniji prema javnosti i pričaju o periodima svog života koji su im bili posebno teški. Čak i u Hrvatskoj mnoge su javne osobe pričale o svojoj borbi za zdravlje nakon najteže dijagnoze – tumor.

Jedna od onih koja je pažnju javnosti usmjerila na to da pomaže i inspirira druge svakako je Josipa Pavičić. Prije pet godina dijagnosticiran joj je rak dojke. Svoj je šok i borbu sa zloćudnom bolesti opisala u knjizi "Šest milimetara", koja je objavljena 2017.

Foto: PR

"Tragedija bilo koje vrste može postati najveće dobro koje nas je zadesilo ako joj priđemo na način koji nam omogućava da rastemo. Umjesto da krijemo svoju bol možemo je do kraja osloboditi. Mijenjajmo se. Nemojmo biti jedni od onih koji bi radije umrli nego se promijenili. Imajmo povjerenja u život jer sve što trebamo ovdje je za nas. Kad se jednom zavolimo, ta će nas ljubav pratiti do kraja života", rekla je Josipa.

Nakon što je pobijedila svoju bolest, Josipa je prošla kroz razvod, ali danas kaže da je sretna i zdrava.

Glazbenik Mate Bulić šokirao je fanove kad je na Facebooku otkrio kako je bio na operaciji nakon što su mu otkrili zloćudni tumor na bubregu. Pjevač je imao sreću u nesreći – tumor je bio operabilan i u potpunosti je uklonjen iz prvog pokušaja.

Foto: CROPIX

"Nisam htio s ovime izlaziti u javnost dok nisam bio u potpunosti siguran da je sve u redu. Zahvaljujem svima na brizi i porukama podrške koje sam primio u ovim teškim danima, koji su na sreću iza mene. Veselim se što se vidimo na koncertima koji počinju već u lipnju. Pregledavajte se redovito jer to što sam otkrio bolest u ranoj fazi meni je spasilo život", napisao je tada fanovima.

Glumica Ankica Dobrić također je prošla kroz liječenje raka dojke. Dvije je godine izbivala iz matičnog kazališta Gavella, a kasnije je ispričala kako je najvažniji pozitivan stav.

Foto: CROPIX

"Ja jesam borac i sada kad se sjetim, poručujem svim ženama da ne odustaju, ako čovjek nešto stvarno želi, onda to tako i bude. A, ako je božja volja da bude drugačije, onda će biti tako. Definitivno sam pozitivna i radujem se životu, želim živjeti, želim biti zdrava. U tom smislu radim na tome da brinem o sebi. Koncentrirana sam na sebe, kad se probudim mislim prvo na sebe, za sebe, da napravim ono što će za mene biti dobro. Prije nisam tako živjela, uvijek je bilo nešto prije mene same. To svaki čovjek treba naučiti, pa i onaj zdravi. Bit će sretniji. To nije sebično, nego nešto što bi trebali učiti od malena. Da smo važni i da volimo sebe. Voljeti sebe je najvažnija stvar. Danas ljudi žive neurednim, lošim životnim ritmom - brza hrana, nekretanje, cigarete... Sve su to načini na koje čovjek sebe ne voli, i treba na tome poraditi", rekla je Ankica Dobrić za 100posto o svojoj borbi.

tumor

Ankica Dobrić

Mate Bulić

Josipa Pavičić Bernardini

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter