Kritičari ih nisu voljeli

Najuspješniji loši holivudski filmovi koji su zaradili milijardu dolara


Ines Madunić
01.05.2018.11:00
Najuspješniji loši holivudski filmovi koji su zaradili milijardu dolara
Profimedia

sažeto

Samo 33 filma uspjela su prijeći zaradu od milijarde dolara, ali neki nisu bili tako dobri


Ines Madunić
01.05.2018.11:00

Hollywood je možda američka i svjetska tvornica snova, no redatelji i glumci sve su iskreniji i otvoreno priznaju da neke filmove odrade isključivo zbog novca, ne pazeći previše na kvalitetu ili vrijeđanje inteligencije gledatelja. Oduvijek smo to znali, ali svejedno je lijepo čuti iskrenost. Tvornica snova i tvornica novca, Hollywood je mjesto gdje se često isplati napraviti nešto stvarno loše jer će ti to donijeti hrpu love.

Dosad je samo 33 filma uspjelo prijeći zaradu od milijarde dolara. Prvi je još uvijek "Avatar", koji je zaradio 2.7 milijarde dolara, na drugom mjestu je "Titanic" s 2,1 milijarde, a na trećem "Ratovi zvijezda: Sila se budi" s 2 milijarde.

A mi donosimo četiri filma s te liste milijardera koji su privukli publiku u kina, no kritičari su ih "pokopali".

Transformeri: Tamna strana Mjeseca (2011)

Zaradio: 1.123.794.079 dolara

Treći film iz franšize "Transformeri" prvi je koji je prešao milijardu dolara zarade. Publika očito jako voli u kinu gledati spektakle Michaela Baya, no kritičari nisu bili oduševljeni. Na Rotten Tomatoes film ima mizernih 35 posto.

"Ovaj film aktivno je od svijeta napravio lošije mjesto za život. Siguran sam da Michael Bay vjeruje da je to njegovo remek djelo. U pravu je. Sačuvaj nas, Bože", pisalo je u kritici Deadspina. Britanski Guardian pisao je kako "definitivno postoje dijelovi tog filma koji... pa, nisu toliko glupi", dok je kritičar New York Posta istaknuo kako je "čudesno preživio gledanje filma sa strašnom glavoboljom i laganom mučninom; drugi možda nisu imali toliko sreće".

Transformeri: Godina istrebljenja (2014)

Zaradio: 1.104.054.072 dolara

Četvrti "Transformeri" ponovno su bili hit u kinima, ali kritičari se ovdje više stvarno nisu ustručavali pisati brutalne tekstove. Napomenimo samo da je film zaradio nominacije za najgori film, najbolju režiju i najgoreg sporednog glumca na Zlatnim malinama.

"Filmovi uglavnom pokušavaju zaokružiti priču do kraja; ovaj se raspada. Ako je to Bayeva namjera, filmovi su stvarno došli do godine istrebljenja", napisao je Time. Boston Globe bio je slično brutalan: "Moraš Bayu priznati jednu stvar: ima nevjerojatnu sposobnost spuštati talent s A liste na svoju razinu." No, možda najbrutalniji je bio Us Weekly.

"Ova mlaka izvedba zapravo je poboljšanje u odnosu na smiješni treći nastavak 'Tamna strana Mjeseca'. Ali, to je kao da kažeš da je gripa bolja od upale pluća. U svakom slučaju, treba ti nešto jako protiv bolova", pisalo je u kritici.

Ratovi zvijezda: Epizoda I - Fantomska prijetnja (1999)

Zaradio: 1.027.044.677 dolara

Nakon 15 godina čekanja, fanovi "Ratova zvijezda" pohrlili su u kina pogledati "Fantomsku prijetnju", ali nisu ostali oduševljeni. Svi su je morali pogledati, no okus je ostao gorak. Baš kao i kritičarima.

"Bezdušan film bez strasti čiji je jedini stvarni efekt bio zamagliti sretne uspomene na tri originala", napisao je kritičar Guardiana. Box Office Magazine napisao je kako je Fantomska prijetnja "u najboljem i najgorem slučaju prosječan film, dosadna avantura uništena anemičnom političkom teatralnošću i zastarjelim umjetničkim ukusom autora". 

Alisa u Zemlji čudesa (2010)

Zaradio: 1.025.467.110 dolara

Film Tima Burtona dugo smo očekivali. I dok su mnogi vjerovali da će to biti još jedna uspješna suradnja njega i Johnnyja Deppa, ispalo je da nije baš tako dobro. Zaradili su puno, a kritičari su bili izgubljeni baš poput Alise.

"Možda je vrijeme da Tim Burton i Johnny Depp razmisle o tome da viđaju druge ljude", napisao je New York Observer, a AP je zaključio da postoje neke dobre stvari u filmu, ali da se radi o "skoro Alisi', baš kao što je rekla gusjenica".

"Neodlučnost prati svaki kadar. Rezultat je hektični spektakl koji iscrpi svoju inspiraciju do kraja. Dom za napuštene ideje", pisalo je u Minneapolis Star Tribuneu.

star vibes

filmovi

zarada

johnny depp

kritika

Tim Burton

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter