Urša nema dlake na jeziku

Najveća aktivistica među glumicama: Zbog stavova je spavala i u pritvoru, no od njih nikad ne odstupa


Barbara Marinović
12.08.2018.12:00
Najveća aktivistica među glumicama: Zbog stavova je spavala i u pritvoru, no od njih nikad ne odstupa
CROPIX/arhiva

sažeto

Urša Raukar bavi se društvenim aktivizmom dugi niz godina, a u svemu ima i veliku podršku svog dugogodišnjeg supruga


Barbara Marinović
12.08.2018.12:00

Glasno se i strasno borila za Varšavsku, za Donji grad, srce Zagreba, kada je 2010. godine Tomo Horvatinčić krenuo u izgradnju projekta Cvjetni trg. Prije osam godina završila je Urša Raukar, proslavljena glumica, zbog Cvjetnog i u pritvoru. Prije i poslije tog događaja glasno se i aktivno borila za svoje vrijednosti, a to nije prestala činiti ni kasnije. Urša je jedna od najvećih aktivistica među glumicama, a svoj status javne osobe koristi u svrhe koje smatra ispravnima.

Kako bi se borila za ono što smatra vrijednim i ukazala na društvene probleme i krize. Glasna je tako Urša bila i kada je trebalo prozivati i kritizirati nekadašnjeg ministra kulture - Zlatka Hasanbegovića. Bez dlake na jeziku, samouvjereno i sa stavom -  ne zna Raukar za drugačije. Akademska glumica jedna je od onih koji svoje odluke i stavove ne skrivaju niti od njih odstupaju.

A kako je i kada stigla na javnu scenu? Otkako je diplomirala na ADU 1983. godine, Urša je zaposlena u ansamblu ZKM-a. Odigrala je dosad impresivan broj predstava, ali i filmova te televizijskih uloga, kojih u životopisu ipak ima najmanje. Za sebe će reći da je prvenstveno kazalištarka, a onda sve ostalo. Društveno je iznimno angažirana i to je nešto što je ponijela iz svog doma, od djetinjstva. Mnoge kolegice ove glumice punit će makar povremeno rubrike žute štampe, no Urša je rijetko takvih gost. U dugogodišnjem je braku s urbanistom Nikom Gamulinom, s kojim ima i sina. U dugom su i skladnom braku još od 80-ih godina, a sve ove godine Niko je Urši velika podrška u svemu, pa tako i aktivizmu.

Urša Raukar

Niko Gamulin

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter