Merlinka - prvi transvestit u Jugi

Nakon teškog djetinjstva pronašao je sebe na samom dnu društva i počeo se prostituirati, a onda su ga brutalno ubili. Nitko za to nije kažnjen


Ines Madunić
23.03.2019.19:30
Nakon teškog djetinjstva pronašao je sebe na samom dnu društva i počeo se prostituirati, a onda su ga brutalno ubili. Nitko za to nije kažnjen
Screenshot

sažeto

Rođena je kao Vjeran Miladinović u Zagrebu, a Merlinka je nastala u Beogradu


Ines Madunić
23.03.2019.19:30

U Zagrebu će se 30. ožujka održati Prvi Balkanski Trans Inter Marš pod sloganom "Moje tijelo - moj hram! Moj identitet - moja stvar!" na kojem će transrodne i interspolne osobe tražiti zakonsku ravnopravnost i druga prava.

Osoba koju valja spomenuti u kontekstu trans prava na Balkanu svakako je Vjeran Miladinović, poznatiji kao Merlinka.

Bio je prva osoba koja se javno deklarirala i predstavljala kao transvestit te je otvoreno pričala o prostituciji kojom se bavila više od deset godina u Beogradu. O svojim je iskustvima i životu pričala u medijima bez zadrške, a napisala je i autobiografiju.

Rodila se u Zagrebu kao Vjeran Miladinović. Majka je bila maloljetna pa je jedno vrijeme, nakon što su je izbacili iz škole i kuće, živjela na ulici, a onda je završila u Domu za nezbrinutu djecu u Nazorovoj. Kad je rodila dijete, ostavila ga je tamo i otišla, a po njega je došao otac Miodrag. Nakon nekog vremena s njegovom se obitelji preselio u Beograd.

Odrastajući u Beogradu, Vjeran je polako postajao svjestan svog identiteta i počeo ga je slobodno izražavati. Obitelj ga je zbog oblačenja u žensku odjeću izbacila iz kuće i Vjeran se počeo prostituirati na ulicama Beograda. Polako je stvarao i Merlinku - plava kosa i naglašena seksualizirana odjeća bile su ono po čemu je postala poznata Beograđanima, kao i po frazi "sestro slatka", koja se i danas često koristi u slengu.

"Kada sam se ja počela baviti prostitucijom '89. godine, policija nas nije jurila i bilo nam je neusporedivo lakše. Prvi put sam osjetila loš odnos policije '98. godine kad sam bila osuđena na zatvorsku kaznu od sedam dana zato što sam se navodno nudila nepoznatim muškarcima. Zar ta formulacija nije dovoljan dokaz da tada nisam počinila protuzakonito djelo? Kako bi bilo kad bi nekoga osudili zato što je ubio nepoznatu osobu ili opljačkao nepoznatu radnju? To više ne 'drži vodu'. Prije svega, prostitutka se nikada ne nudi, ona je dvonožna tezga, ulična roba koju potencijalna mušterija bira. Mušterije prilaze i nude novac pa bi bilo logično da i oni odgovaraju. Za prekršaj počinjen prostituiranjem potrebna su dva aktera i oba moraju biti poznata. Pa ako ćemo iskreno, ispod prozora ne stenju samo kurve, nego i mušterije ispuštaju krike i tako uznemiravaju usnulu okolinu", rekla je Merlinka.

Nekad bi o sebi govorila u ženskom, a nekad u muškom rodu.

Večeri i noći provodila je u Ulici Gavrila Principa, gdje su se okupljale i druge prostitutke, a preko dana radio je u Narodnom opservatoriju te kasnije u Beogradskom planetariju kao nadstojnik.

Merlinkom je bio očaran redatelj Želimir Žilnik, koji joj je dao uloge u filmovima "Beograde, dobro jutro", "Lijepe žene prolaze kroz grad" i "Dupe od mramora".

"Nikada nisam rekao da je lijepo zarađivati novac baveći se prostitucijom. Ja sam sada samo umirovljena kurva. Umirovio sam se posljednjeg dana NATO agresije. Ulicom Gavrila Principa gotovo da i ne prolazim. Svega dva puta sam otišao tijekom ove tri godine i osjećao sam se užasno. Svjestan sam da sam pobjegao s dna života. Dna punog umrlih, pokvarenih, zlih, gramzivih, izopačenih. Da tog dna gdje su svi isti: kurve, makroi, mušterije i pojedini nadležni organi, zna se koji. Nakon svega doživljenog mogu da konstatiram: nizak moral - visok standard. Porok kojem je ogromna većina nas sklona. Sad živim kao svi prosječni građani ove zemlje. Živim od plaće, imam 25 godina radnog staža, nikad nisam napuštao posao. Možda nisam pretjerano koristan član ovog društva, ali sam osoba koja je izazvala veliko zanimanje. Da sam živio običnim životom, nikome ne bih bio zanimljiv. Moj način života, koji nisam mogao, a kasnije ni želio sakriti, izazvao je neobičan interes običnih ljudi", rekao je Vjeran.

Objavio je autobiografski roman "Terezin sin", posvećen svojoj majci, s kojom nikad kasnije nije imao nikakav odnos.

"Zbog pakla u kojem sam živio moje djetinjstvo je trajalo jako, jako dugo: cijelih sto godina. Uplašen i razočaran u svog oca, molio sam sve svece da mi pomognu da što prije odrastem, da bih mogao pobjeći od njega. Ne osjetivši toplinu obiteljskog gnijezda u djetinjstvu, kasnije mi nikada nije palo na pamet da svijem svoje. Sretan sam što imam svoj mir. Sada sam zreliji, pametniji, znam što hoću", rekao je.

Godinu dana nakon što je izašlo drugo, dopunjeno izdanje knjige, Merlinka je ubijena u Beogradu. Bilo je to 22. ožujka 2003. godine u Ulici Grge Andrijanovića. Najprije su ga zadavili, a onda i udarali u glavu čekićem. Tijelo je pronađeno tek nakon mjesec dana.

Za njegovo ubojstvo osumnjičen je i optužen Faik Ramadani, a tada maloljetni Bejtul Raćipi navodno mu je bio pomagač. No, nikad nisu osuđeni za taj zločin. Pušteni su 2004. godine zbog nedostatka dokaza.

Filmski festival koji prikazuje filmove LGBTIQ tematike, osnovan 2009. u Beogradu, zove se Merlinka, a na desetogodišnjicu ubojstva na uglu Ulice Gavrila Principa postavljena je ploča s natpisom "Ulica Merlinkina", što je bila njezina želja.

"Apeliram na gradske oce da se Ulica Gavrila Principa preimenuje u Merlin jer sam ja puno više učinila za Srbe. Oni su zbog mene samo svršavali, a Gavrilo Princip je tolike ljude odveo u rat, mnogi su ubijeni, osakaćeni", rekla je.

LGBTQ

transvestit

Vjeran Miladinović Merlinka

trans žena

trans osoba

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter